Geçirdiği bir kazada ayaklarını kaybeden 61 yaşındaki Hamit Hayran, yumurta oyma sanatını Türkiye’de yapan ilk kişi. Sanatkar hem icra ettiği sanatıyla, hem de geçirdiği kazadan sonra hayata güçlü bir şekilde tutunma arzusuyla herkese ilham oluyor. Böylesine güçlü ve hepimizin tanıması gerektiği bir sanatkarı es geçmemek gerek diye düşündük.
29 yıl önce geçirdiği iş kazasında iki ayağını birden kaybeden Hamit Hayran’ın hayata tutunmasını sağlayan şey, kazadan sonraki yıllarda tanıştığı yumurta oyma sanatı.
1988 yılında geçirdiği kazada, 34 bin yüksek gerilimli elektrik sebebiyle iki yıl tedavi gördü.
Kazadan iki yıl sonra ayağa kalkıp ortopedik yürüme engelli olarak, yılmadan, hayata yeniden tutunma çabasına girişti.
Aynı yıl kendi atölyesinde ağaç oymacılığı, resim, yağlı boya, kurşun kalem, sulu boya, ağaç yakma sanatıyla devam ederken, yumurta kabuğu oyma sanatına başladı.
1992 yılında Gölbaşı Halk Eğitim Merkezi’nde El Sanatları Öğretmenliğine başladı ve uzun yıllar bu görevi sürdürdü.
Türkiye’de ”yumurta kabuğu oyma sanatı”nı ilk başlatan azimli ve güçlü sanatkar, 2013 yılında Yetenek Sizsiniz yarışmasına katılarak sanatını daha büyük kitlelerle tanıştırdı.
Evli, iki kız babası, üç kız, iki oğlan torunuyla 61 yaşındaki sanatkar, güçlü yaşama enerjisiyle yaşantısına devam ediyor.
Tek tek, ince ince işlediği rengarenk yumurtalar gören herkesi kendine hayran bırakıyor.
Bir kursa gitmeden ve profesyonel bir destek almadan, resim yapmayı ve balçık hamurundan heykel yapmayı öğrendi.
…Emekten alınan bir para. O da zaman dilimine uzanınca fazla bir kazancımız yok, ayakta durmak için mücadele veriyoruz, internet üzerinden müşteriler ile anlaşıp istediği çizimi yumurtaya çizip daha sonra kargo ile gönderiyorum”
Baba mesleği olan ağaç oymacılığı, bugün icra ettiği yumurta oyma sanatını geliştirmede büyük bir öneme sahip.
…Bu sanatın karşılığını alamıyoruz. Çalışmalarım 50 liradan başlayıp 200 liraya kadar, yeri geldiğinde 3 bin, 5 bin liraya kadar çıktığı da var. Belli bir çalışma süresi de var…
Hayata kaldığı yerden devam etmenin yollarını ararken, kazadan 2 yıl sonra yumurta oyma sanatı ile tanışan ve yaşamına bambaşka bir boyut kazandıran Hamit Hayran, boş yumurta kabuklarını sanat eserine dönüştürüyor.
Geçirdiği kazayla hayata küsen Hamit Hayran, kazadan bir süre sonra yumurta oyma sanatını keşfetti.
O günden bu yana yumurtalar üzerindeki tutku ve hüneri artan Hamit Hayran, şekiller çizip, oyduğu ve renklendirdiği yumurtaları internet üzerinden satıyor.
“Yumurtaya 50 kuruş gözüyle bakabilirler ama büyük bir sanat sabrı var”
Kazadan sonra içe kapanıklığa teslim olmayıp hayata tutunmada sabretmenin önemini vurgulayan Hayran düşüncelerini şu şekilde ifade ediyor;
“1988’de iş yerinde elektrik kazası geçirdim. 34 bin 500 volt elektriğe çarpıldım. Hayata tekrar geri döndüm. ‘Hayatımı bundan sonra nasıl devam ettiririm, yaşantıma nasıl güzel bir mana katarım’ derken yumurta sanatı ile tanıştım.”
Kaynak; 1