Hamilelikle birlikte vücudumuzda pek çok değişim yaşanır. Saç dökülmeleri, diş çürümeleri ya da çatlaklar… Günün sonunda biricik bebeğimize kavuşmak paha biçilemez olsa da pek çok anne yaşadığı değişimlerle nasıl baş edeceğini bilemez. Anne adayları için hamileliğin ardından yaşanabilecek en yaygın cilt hastalıklarını araştırdık. Çatlaktan egzamaya her anne adayı bu rahatsızlıkları göz önünde bulundurmalı! İşte hamileliğin ardından en sık gözlemlenen 5 cilt hastalığı…
Melasma
Hamilelik lekesi olarak da adlandırılan melasma, artan melanin üretiminin bir sonucudur. Ağız çevresinde ve yüzün geri kalan bölgelerinde ortaya çıkabilir. Kimi hamilelerin göbeğinde ve kasıklarında da gözlemlenebilir. Melasma, inatçı bir hiperpigmentasyon çeşidi olmasına rağmen hormon seviyelerinin düzelmesiyle birlikte yok olur. Uzmanlar, lekelerin yayılmaması için anne adayların güneşten ve sıcaktan korunması gerektiğinin altını çiziyor.
Egzama
Kuruluk ve kaşıntıyla kendini belli eden egzama, genellikle hormon seviyelerindeki ani değişimler nedeniyle ortaya çıkar. Doğum sonrası bağışıklık sisteminde yaşanan değişimler, yeni annelerin kendini daha stresli hissetmesine neden olabilir. Stres, egzamanın tetikleyecilerinden biridir. Haliyle uzmanlar, annelere stresten uzak durmalarını ve beslenme düzenlerini değiştirmelerini önerirler. Beyaz un, süt ürünleri ve işlenmiş şekerli gıdalar, egzamanın yayılmasına neden olabilir. Egzamayı yatıştırmak için aloe vera içeren kremler tercih edebilirsiniz. Ancak yine de emziren annelerin krem kullanmaya başlamadan önce doktorlarına danışmaları tavsiye edilir.
Akne
Doğumun ardından ortaya çıkabilen bu cilt rahatsızlığı ise kendini siyah nokta, beyaz nokta ve akne şeklinde gösterir. Doğumdan sonra prolaktin miktarı artarken östrojen miktarı düşer. Ek olarak kortizol miktarının artması da akneyi tetikleyebilir. Doğum sonrası sivilceleri kontrol altınla tutmak için temizleme, tonik ve nemlendirmeden oluşan bir bakım rutini benimsemelisiniz. Tabii kullandığınız ürünlerin emziren anneler için uygun olup olmadığını detaylı bir şekilde araştırmalısınız.
Çatlak
Hamilelik sırasında yaşanan hormonal dalgalanmalar, kolajen ve elastin bağlarının zayıflamasına neden olabilir. Bu da cildinizin hasarlara karşı daha duyarlı hale gelmesine yol açar. Cildiniz normalden çok daha fazla gerilir, hali hazırda duyarlı olan lifler yırtılmaya başlar ve deri yüzeyinin altında çatlaklar oluşur. Çatlaklar, cildinizin en çok gerildiği göğüs ve karın bölgesinde ortaya çıkabilir. Ne yazık ki çatlaklar oluştuktan sonra tedavi edilemez. Bununla birlikte çatlak izlerinin zamanla daha az görünür hale geleceğini de unutmamalısınız. Çeşitli serumlar ve tedavilerle çatlak görünümünü hafifletebilirsiniz.
Gebeliğin kaşıntılı ürtikeryal papül ve plağı (PUPP)
Genellikle hamilelik sırasında gözlemlenen bu cilt rahatsızlığı doğumdan sonra da ortaya çıkabilir. Karın bölgesinde, özellikle de göbek deliği etrafında gözlemlenen PUPP, hızlı kilo alımından kaynaklanabilir. İlk kez anne olacak kadınlarda görülme ihtimali daha yüksektir. Çeşitli kremlerle ve ilaçlarla tedavi edilebilir.
Kaynak: 1