Başlığı okuyunca midesi kalkanlar, hamam böceklerine biraz daha ılımlı yaklaşmayı deneyebilir misiniz? Evet görünüşlerini çok sempatik bulmuyoruz ancak biliyorsunuz insan eliyle doğal besin kaynaklarımız hızla tükeniyor ve iğrenmeyle yaklaştığınız hamam böcekleri ilerde kıtlığın önüne geçebilir. Bunu biz değil bilimsel çalışmalar söylüyor… Bakalım işin aslı astarı nasılmış.
Bilim insanları, gelecekte artan nüfusla birlikte ortaya çıkması öngörülen kıtlık dönemlerini düşünerek yeni besin kaynaklarına yöneliyor. Araştırmalar sonucu ‘Diploptera punctata’ adı verilen hamam böcekleri çarelerden birisi olarak görüldü
Diploptera punctata bilinen tek vivipar hamam böceği türü. Bu böcekler çoğu böcekten farklı olarak süt verebiliyor ve yavrularını bu şekilde besliyor. Ayrıca genç yaşta doğum yapabilme özelliğine sahipler.
Bu türün yavrularını beslerken pompoladığı süt yoğun protein kristalleri içeriyor.
Bilim insanları, bu sütün manda sütündeki bir kristale göre yaklaşık 4 kat daha çok enerji içerdiğini açıklamış.
Uluslarası Kristallografi dergisinde ve başka birçok başka kaynaktan yapılan açıklamalarda; süt kristallerini hücre dışında üreterek faydalanabileceğimiz söyleniyor.
Peki nasıl yapılır bu işlem? Hamam böceği çiftlikleri mi kurulacak? veya onlardan süt sağmaya mı çalışacağız? Neyse ki bu şekilde değil
Sütü sağmak mantıklı bir seçenek olmayacağı için üretiminden sorumlu genler kopyalanacak! Araştırmacı Sanchari Banerjee’de konuyla ilgili şu açıklamayı yaptı;
“Protein, yağ ve şekerlere sahip oldukları için eksiksiz bir gıda keşfettik. Protein dizilerine bakarsanız, beslenmek için gerekli tüm amino asitlere sahipler.”
Hamam böceği sütü, proteinin yanı sıra yağ, karbonhidrat ve diğer tüm temel aminoasitleri de içeriyor. Kısacası ihtiyacımız olan tüm besin çeşitlerini barındırıyor.
Seri üretime geçilerek satılmaya başlaması biraz zaman alacak ancak şimdiden bu konuda olumsuz algılarınız varsa değiştirmekte fayda var ?
Sabahları sütlü kahve sevenler, sütlaca bayılanlar ve diğerleri! Hamam böceklerini sevelim…