Türk tarihçiliğinin en büyük isimlerinden olan Prof. Dr. Halil İnalcık, 25 Temmuz 2016 yılında vefat ettiğinde ardında 25’den fazla kitap, 300’ü aşkın makale bıraktı. Bütün ömrünü tarihin doğru ve iyi öğrenilmesine adayan, Osmanlı Devleti hakkında birçok esere imza atan Prof. Dr. Halil İnalcık’ın Osmanlı tarihi hakkındaki hurafelere bakış açısını sizler için derledik.
1. Osmanlılar Kayı boyundan değildi
Halil İnalcık, Osmanlı’nın Oğuzların Kayı boyundan geldiği konusunun hurafeden ibaret olduğunu savunmuştur. Timuroğulları’ndan Şahruh’un baskısı altında olan II. Murad, “Biz Oğuz Han neslindeniz” diyen Şahruh’a karşı elini güçlendirmek için resmi tarihçi Yazıcızade’ye uydurma bir soy kütüğü yazdırmıştır.
KAYNAK: 1
2. Osmanlı Devleti 1299’da değil, 27 Temmuz 1302 yılında kuruldu
Tarih kitaplarında yer alan Osmanlı Devleti’nin Bilecik, Söğüt kazasında kurulduğu bilgisine de karşı çıkarak Osmanlı’nın Bizans ile yaptığı Bapheus Muharebesinden sonra, yani 27 Temmuz 1302 tarihinde kurulduğunu savunur.
KAYNAK: 2
3. Osmanlı’nın kuruluş yeri Yalova’dır
İnalcık yine bu zaferi kuruluş tarihi olarak kabul ettiği için Osmanlı’nın da muharebenin gerçekleştiği yer olan Yalova’da kurulduğunu söyler.
KAYNAK: 3
4. Osmanlı şeriat hukukundan ibaret değildir
16. yüzyıla kadar fermanlara, örf ve âdetlere bağlı Osmanlı kanunları üzerinde daha sonraları müftüler etkili olmaya başladı. Fatih Kanunnamesi’nde İslam fıkhı, sadece ceza meselelerinde uygulanır. Bütün Osmanlı kanunları şeriattan çıkmıştır algısı doğru değildir.
KAYNAK: 4
5. Osmanlı’nın ilk dönemlerdeki inanışı Alevilik/Bektaşilik yönündeydi
Osmanlı’da ilk zamanlar tasavvuf ile İslam anlayışları benimsenmiştir.
KAYNAK: 5
6. “Osmanlı İmparatorluğu” uydurma bir laftır
Osmanlı kendine “Devlet-i Aliye-yi Osmaniye” demiştir. Yani Yüce Osmanlı devleti.
KAYNAK: 6
7. Kıbrıs’ın şarap için fethedildiği hurafedir
Mültezim Yasef Nassi (Dom Joao Migas Mendes)’nin Kıbrıs şarabını övmesi üzerine adanın fethine karar verildiği anlatılır. Ancak fetihin gerçek sebebi Venedik’in elinde olan Kıbrıs’ın, Mısır ile olan ilişkiyi tehdit etmesi.
KAYNAK: 7
8. Saray içinde içki içen padişahlar vardı
Bazı padişahlar saray bahçesinde “âlem-i ab eylerdi”. Ancak tabi ki Osmanlı sarayında içki içen padişahlar da içmeyenler de mevcuttu.