Hafıza kaybı birçok farklı nedenle meydana gelebiliyor. Bu nedenler arasında demans, kaygı, depresyon, alkol, vitamin eksikliği gibi hastalıkların yanı sıra yaşanan kafa travmaları da bulunuyor. Bir gün uyanıp hiçbir şey hatırlamadığınızı düşünün. Evet, bu oldukça ürkütücü bir his. Peki Riley Horner hafıza kaybıyla nasıl mücadele ediyor? Gelin bu şaşırtıcı hikayeye hep beraber bakalım!
Amerika’nın Illinois eyaletinde yaşayan 16 yaşındaki Riley Horner, 11 Haziran’da yaşadığı bir kaza sebebiyle hafıza kaybı yaşıyor
11 Haziran’da Riley Horner bir konsere gitti ve hayatı değişti. Konserde seyircilerin elleri üzerinde taşınan bir öğrenci farkında olmadan Riley’in kafasına tekme attı ve bu konserden sonra Riley’in hafızasında hasar oluştu.
Riley, her sabah uyandığında odasında bulunan takvime bakıp eylül ayında olduğunu görünce şaşırıyor çünkü o her gün, 11 Haziran’a uyanıyor
Kafasına aldığı travmatik darbeden sonra birçok nöbet geçiren Riley’in hafızası 2 saatte bir resetleniyor
İlk hastaneye gittiklerinde doktorlar hafif bir beyin sarsıntısı olduğunu söylerek Riley’i koltuk değnekleriyle eve gönderdi ancak durum beyin sarsıntısından çok daha farklıydı. Riley’in bir şeyleri hatırlayamadığını anlayınca başka hastenelere gittiler.
Birçok doktor kontrolünden geçmesine rağmen Riley’in neden hafıza kaybı yaşadığı bulunamıyor
Riley’in yaşadığı aslında tam olarak hafıza kaybı olarak adlandırılmıyor. Genç kızın durumu klasik bir hafıza kaybından farklı. Hastaların hayatının belirli bir kısmını unutmalarına sebep olan hastalığın adı “amnezi”. Riley de tam olarak bu durumu yaşıyor.
Riley’in annesi Sarah, doktorların yaptığı testlerde beyin kanaması veya herhangi bir tümöre rastlanmadığını söylüyor
Doktorlar kazadan sonra yaşanan hafıza kaybı için Riley’e MR ve tomografi taramaları yaptılar ve hasar gören noktanın sebebini anlamaya çalıştılar. Tüm bunlara rağmen herhangi bir sebep bulunamadı.
Zeki bir öğrenci olmanın yanı sıra amigoluk yapan Riley’in okul hayatı da bu hafıza kaybı nedeniyle olumsuz etkileniyor
Gerçekleşen olayları unutmamak için farklı yöntemler uyguluyor: Okulda yaptığı çalışmaları ve ödevlerini unutmamak için 2 saatte bir kurduğu alarmla kendini uyarıyor. Alarm kurmanın yanı sıra tahtaya yazılan şeylerin fotoğrafını çekiyor.
Riley, okuldaki dolabının şifresini unuttuğu için bütün eşyalarını yanında taşımak zorunda kalıyor ve yaptıklarını hatırlamak için not defteriyle dolaşıyor
Kendi evinde, odasında bile eşyalarını nereye koyduğunu hatırlayamıyor. Bu yüzden her yerde not defteri, kitaplar ve kalemle gezmek zorunda kalıyor.
Riley’in annesi, amcasının vefat ettiğini her gün Riley’e söylüyor ancak o hiçbir şey hatırlamıyor ve büyük ihtimalle amcasının hala yaşadığını düşünüyor
Doktorlar, bu hasarın 6 ay içinde iyileşmemesi durumunda kalıcı hafıza kaybına yol açacağını belirtiyor
Sarah, tüm bu olumsuzluklara rağmen asla vazgeçmeyeceklerini ve Riley’in hafızasını düzeltmek için elinden geleni yapacağını, kızının eksik parçasını tamamlayacağını ifade ediyor.
Genç kızın annesi Sarah, kızının durumuyla ilgili güncellemeleri her gün sosyal medya hesabında paylaşıyor
Kazanın yaşandığı günden 9 gün sonra -20 Haziran’da- Sarah, Riley’in durumu hakkında şu bilgilendirmeyi yaptı: “Hala hafızası yok! Bu sabah uyandığında çok fazla robotik konuştu ve artık çok daha fazla kekelemeye başladı. Oldukça kötü baş ağrıları geçiriyor ve çok yoruluyor.” Ayrıca doktor kontrollerinde vücudunda titremeler olduğunu da yazdı.
Riley, ulusal bir kanal olan WQAD‘a verdiği bu röportajı da 2 saat sonra hatırlamayacağını belirtti
Riley bu şekilde açıklama yaparken durumun hem kendisi hem de ailesi için oldukça zor olduğunu ve hafıza kaybının böyle devam edecek olmasından korktuğunu söyledi.