Habib Bitkin, Tunceli’nin Çemişgezek ilçesinde zorlu bir yaşam süren; bir yandan koyun sağıp çobanlık yaparak öte yandan okuluna giden büyük bir başarıya sahip bir öğrenci. Bu koşullar altında TEOG sınavına hazırlanan Habib, 120 sorunun 119’unu doğru yanıtlayarak Türkiye ikincisi oldu. Başarmak için ne koşulda olunursa olsun çalışmak ve istemek yetiyor, Habib bunun en iyi örneklerinden biri.
İlçe merkezinde yatılı okuyan 14 yaşındaki Habib, okuldan arta kalan zamanlarında ailesinin yanında çobanlık yapıyor.
TEOG’daki 120 sorudan 119’unu doğru yanıtlayan Habib’in başarısını ciddi anlamda takdir etmek lazım. Çünkü kendisi tüm zamanını yalnızca sınava ayıramadı, ailesine destek olmak için bulduğu her boş zamanı çobanlık yaparak ve hayvanlarını sağarak geçirdi.
Habib Bitkin; “Ben Çemişgezek ilçesine bağlı Tatar mezrasında oturuyorum. TEOG sınavında ful çekmek istiyordum ama olmadı. İnşallah ilerleyen eğitim hayatımda büyük başarılar için mücadele edeceğim. Yatılı olarak eğitim görüyorum. Haftanın beş günü okuldayım. Hafta sonları köyüme geliyorum. Ailece küçükbaş hayvancılıkla uğraşmaktayız. Kış aylarını köyde, yaz aylarını ise yaylalarda geçiriyorum” dedi.
Gelecekte Biyoteknoloji Uzmanı olmak isteyen başarılı öğrenci, ailesine işlerinde yardım etmeye mecbur olduğunu dile getirdi.
“Bilimle uğraşmak istiyorum. Bilim adamı olmak istiyorum. Bilim adamı olmak istiyorum dediğimde yaşam koşullarımdan dolayı benimle alay edenler oldu.”
Habib “Bilim insanı” olmak istemesindeki en büyük etkisinin öğretmeni olduğunu ifade etti.
“6. sınıfta okuduğumda bir öğretmenimiz bize ülkenizi geliştirecek bir şeyler yapın derdi. Öğretmenim sayesinde bilime çok merak duydum. Bilim insanı teknoloji uzmanı olarak ülkeme daha faydalı olacağımı düşünüyorum”
Zorlu bir hayat mücadelesinin içinde büyük başarı kazanan Habib’in babası Mustafa Bitkin de oğluyla gurur duyuyor.
“Oğlumun bütün imkansızlıklara rağmen elde ettiği başarıdan çok memnunum. Hayat şartlarımızın zorluğu göz önündedir. Hayvancılıkla uğraşıyoruz. Benim oğlum diğer öğrencilerden bir sıfır geride başlamıştır. Çocuğumun şartları diğer öğrencilerin şartlarıyla eşit değildir. Ben çocuğumdan memnunum. Ben çocuğumdan en çok iyi, büyüklerine saygılı bir insan olmasını istiyorum. Eğer iyi bir insan olmayacaksa benim için seçtiği mesleğin bir anlamı yoktur”
Başarılı öğrenci, bir yandan sınava hazırlanırken, öte yandan köyde yapılacak her türlü işe el attı. Hayvanları yemlemek, otlatmak, sağmak, kuzu emzirmek…
Kaynak; 1