Tanınmış birçok kişinin plastik kaydırıcılar veya bir bant yardımıyla bilgisayarlarındaki kamerayı kapattığını biliyoruz. Örneğin eski FBI direktörü James Comey, bilgisayarını kullanırken kameranın üzerini bir bantla kapattığını söylemişti. Aynı şekilde Meta’nın kurucusu Mark Zuckerberg’in de Facebook’a yüklenen bir fotoğrafında bilgisayar kamerasını kapattığı görülmüştü. Peki, güvenliğimiz için biz de aynı şeyi yapmalı mıyız? Laptop kamerasını bantlamak bizi olası risklerden korur mu? İşte uzmanların konuyla ilgili düşünceleri…
Güvenliğimiz için laptop kamerasını bantlamak gerekir mi?
Bilgisayarınızda çalışırken veya bir şeyler izlerken bazen bilgisayar korsanlarının sizi izleyebileceğini düşünüyorsanız, bir kamera kapağına ihtiyacınız olup olmadığını merak etmiş olabilirsiniz. Bu yazımızda teknoloji güvenliği uzmanlarının laptop kamerasını bantlamak ile ilgili görüşlerini sizinle paylaşacağız. Hazırsanız hemen başlayalım!
Vantage Technology Consulting Group’un başkan yardımcısı Jonathan Young, web kamerası engelleyicilerinin, insanların yanlışlıkla kameralarını açtıklarında veya görüşme sonrası kamerayı kapatmayı unuttuklarında olası utanç verici anları önlemek adına oldukça faydalı olduğunu düşünüyor. Günlük hayatında tüm teknolojik cihazlarında kamera kapağı kullandığını söyleyen Young, aynı zamanda izlendiğini düşünen kişilerin bu yöntemle daha rahat bir psikolojide olacağını savunuyor.
JAMF’in portföy stratejisi başkan yardımcısı Michael Covington, kamera kapağı kullanmanın iyi bir güvenlik önlemi olduğunu savunuyor
Zira Covington’a göre kullandığımız cihazın kamerası bir yazılım hatası nedeniyle yanlışlıkla açılabilir veya uygulamayı geliştiren kişiler çok da iyi niyetli olmayabilir. Covington, tüm bunlardan korunmak için kamera kapağı kullanmanın akıllıca bir hareket olduğunu düşünüyor.
Şikago merkezli bilgi teknolojisi danışmanlık şirketi olan Nizel Corp’un sahibi Nizel Adams ise bilgisayar korsanlarının kamera yoluyla bizi izlemesinin sandığımız kadar kolay olmadığını söylüyor. Bu ihtimalin yok denecek kadar az olduğunu savunan Adams, eğer bir güvenlik ihlali varsa bile kamerayı kapatmanın bu ihlali ortadan kaldırmayacağını düşünüyor.
Çünkü ona göre birçok bilgisayar sistemi, uzaktan erişim özelliğini otomatik olarak devre dışı bırakıyor. Bilgisayar korsanlarının uzaktan erişim sağlayabilmesi için de öncelikle sizi bir şekilde kandırıp farklı bir yazılım yükletmesi gerekiyor. Bununla birlikte Adams, bilgisayarında güvenlik duvarı olanların çok da endişe etmemesi gerektiğini belirtiyor.
“İş dünyasında 20 seneyi aşkın süredir çalışıyorum. IT yöneticilerinin çoğunun, bilgisayar kamerasına uzaktan nasıl erişim sağlanacağı konusunda hiçbir fikirlerinin olmadığını biliyorum.” şeklinde açıklama yapan Adams, “Bilgisayar kamerası kapakları gizlilik söz konusu olduğunda elverişli değil. Ancak kameraların lensi için tozluk görevi görebilir.” sözleriyle kamera kapaklarının güvenliğimiz için çok da bir işe yaramadığını belirtiyor.
Bilgisayarınızı güvenli bir şekilde kullanmanız için ipuçları?
Bilgisayarınızı kullanırken kendinizi güvende hissetmek için alabileceğiniz birkaç önleyici adım var. İşte onlardan birkaçı:
Kullanmadığınız uygulamaları bilgisayarınızdan kaldırın
Her uygulamanın yazılım hatası veya güvenlik açığı riski olabilir. Bu nedenle düzenli olarak kullanmadığınız uygulamaları telefonunuzdan ve bilgisayarınızdan silerek bu riski en aza indirebilirsiniz. Ayrıca teknolojik aletlerinizdeki hangi uygulamaların kameranıza erişimi olduğunu düzenli olarak denetleyebilir ve kameraya ihtiyaç duymayan uygulamalardaki erişim iznini kaldırabilirsiniz.
Sanal arka planlardan faydalanın
Özellikle evde çalışırken kamerada nerelerin görünebileceğini hesap ederek bilgisayarınızı konumlandırabilirsiniz. Örneğin çalışma masanızı evde çok kullanmadığınız ve sesin pek gitmediği bir duvar önüne yerleştirebilirsiniz. Bununla birlikte birçok uygulamanın sunduğu sanal arka plan teknolojilerinden faydalanmayı alışkanlık haline getirebilirsiniz. Bu sayede kameranız açık olsa dahi arka planınız tamamen gizlenecektir.
Kameranızı manuel açın
Konferans uygulamalarını kullandıktan sonra kamera ve mikrofonunuzu manuel olarak kapatmayı alışkanlık haline getirmeye çalışın. Böylece bir sonraki toplantınızda uygulamanın sizden onay alması gerekecek ve olası riskleri en aza indirgemiş olacaksınız.
Tanımadığınız kişilerden gelen mailleri açmayın
Tanımadığınız kişi veya kurumlardan gelen e-postalardaki linklere kesinlikle tıklamayın. Zira dolandırıcılıkların büyük bir kısmı bu şekilde gerçekleşiyor. Şüpheli bir e-posta alırsanız bunu öncelikle çalıştığınız yerdeki IT uzmanının incelemesini sağlayın. Eğer e-posta halâ şüpheli görünüyorsa güvenliğiniz için linke tıklamayın.
Basit şifrelerden kaçının
Pek çok insan hatırlaması kolay olduğu için basit şifreler kullanır. Ancak basit şifreler her zaman güvenlik riski oluşturur. Bu nedenle şifrelerinizi büyük harf, sembol ve rakamlar ekleyerek geliştirmeye çalışın. Örneğin 1234 yerine M!1234? gibi nispeten daha güçlü bir şifre oluşturabilirsiniz.
Bu içeriğimiz de ilginizi çekebilir:
Milyarlarca Dolarlık Zarara Neden Oldular! Tarihe Damgasını Vuran 9 Siber Saldırı
Kaynak: 1