95 kilo başladığı yolculuğunu 75 kilo ve binlerce kilometre kat etmiş biri olarak devam ettiriyor şu anda. Aslında hepimizin yaptığı gibi üniversiteyi bitirip üç-beş kuruş kazanmak için hayatını heder edebilirdi. Ama o eline zorla ekmek tutturmak yerine, bisikletine atlayıp ha gayret pedal çevirmeyi, ülke ülke dolaşmayı, kazandığı deneyimleri başkalarıyla paylaşmayı ve bir de üstüne üstlük insanlara burs sağlamayı tercih etti.
Şu sıralar Peru’da Gürkan ve buraya varana kadar toplam 76 lastik feda etti. Kendini gölge bulduğu yere atıp dinlene dinlene devam ediyor yoluna. Ama bırakmayı aklından bile geçirmiyor, çünkü onun yolculuğunda varılacak yerin bir önemi yok. Önemli olan yolculuğun ta kendisi, yani sistemin herkesi hapsettiği bu kısırdöngüden kurtulmak. Onun için kendisini “Memati, Memati” bağırışlarıyla karşılayan Kurtlar Vadisi sevdalısı Uygurlar da bir yaşam deneyimi, herhangi bir yerde karşılaştığı ve “sohbet ettiği” bir bukalemun da. Umarız çıktığı bu sınırlı ama sınırsız yolculuğu en güzel şekilde tamamlar Gürkan, çünkü ona burada da ihtiyacımız var.
Nereden bilsin annesi, Gürkan’ın ayakları yere değmeyecek
Ayşe anne onu, ileride deli gibi pedal çevireceğini tahmin edemediği oğlunu, 15 Ocak 1979’da dünyaya getirdi.
Önce satış temsilciği, sonra lokantacılık
İletişim fakültesini bitirdi ve iş hayatına kanallardan birinde haber montajı yaparak başladı. Kariyerine satış temsilciliği yaparak devam etti ve sonrasında iki arkadaşı ile Ankara Filistin Caddesi’nde bir restoran açtı.
İlk bisiklet, ilk ciddi turlar
İlk bisikletini 2009 yılında aldı. Ankara Perşembe Akşamı Bisikletlileri adlı topluluk ile birlikte bisiklet sürdü ve nelere dikkat etmesi gerektiğini falan öğrendi. Tabii bir de işe bisikletle gidip gelmeye başladı. Aynı yıl Amasra’dan İstanbul’a giderek ilk uzun yolculuğunu yaptı.
İş hayatına son ve yollara düşüş
Ve yine aynı yıl, Muğla Bisiklet Topluluğu’nun gerçekleştirdiği Gökova Bisiklet Turu’na katıldı. Şubat 2010’da ortağı olduğu şirketin tüm hisselerini devretti ve…
İlk proje: Doğa İçin Pedalla
Ve varını yoğunu ortaya koyup “Doğa İçin Pedalla” adını verdiği ilk uluslararası yolculuğuna başladı. Nisan 2010-Mart 2011 arasında gerçekleştirdiği bu seyahatte Gürcistan, Azerbaycan, Türkmenistan, Özbekistan, Tacikistan, Kırgızistan, Çin, Moğolistan, Kore Cumhuriyeti ve Japonya’yı gezdi. Bu zorlu yolculuğu tamamlamak için toplam 12.500 kilometre pedal bastı.
Tırmanış üstüne tırmanış
Bu yolculuğunda Kuzey Asya’nın ve İpek Yolu’nun tamamını, Karakum Çölü’nü, Gobi Çölü’nü, 37.000 metre tırmanış yapılan Walkhan Vadisi’ni ve 4.650 metredeki Pamir Geçidi’ni geçti. İşin güzel tarafı da, bu topraklarda doğup da bunu yapan ilk kişi o oldu.
Yediğin içtiğin senin olsun
Turu tamamladıktan sonraki süre zarfında (2011-2012 arasında), 38 üniversite, 48 ilköğretim okulu, 30 özel ve devlet kurumunda deneyimlerini paylaştı, toplam 25 bin kişiye ulaştı. Yine bu sürede dört fotoğraf sergisi açtı, iki kısa film hazırlayıp festivallere gönderdi.
Tek turla bırakacak değildi ya!
2012 Eylül’ünde Türkiye’ye hiç dönmeden gerçekleştireceği ve 7 yıl sürecek, 7 kıtayı, 84 ülkeyi turlayacağı bir projeye soyundu: Gelecek İçin Pedalla. Haziran 2015 itibarıyla Ukrayna (Aralık 2012), Rusya (Ocak 2013), Finlandiya (Şubat 2013), İsveç (Şubat 2013), Sahra Çölü’nü (Temmuz- Ağustos 2014) geçti. Çölleri yaz mevsiminde geçerken 61 dereceyi, kış mevsiminde kutup dairesine ulaşarak -57 dereceyi gördü, deneyimledi.
Hedef rekorlar kitabına girmek
İlk başta inandırıcı bulunmayıp pek çok şirket tarafından geri çevrilmiş olsa da, kendisine inanan, güvenen kurumlardan destek buldu. Projesinde takipçilerinden ve Atılım Üniversitesi, Tur Assist, Dışişleri Bakanlığı, Kron Bisiklet ve The North Face gibi sponsorlardan büyük destek aldı, hâlâ da alıyor. Amaçlarından biri de rekorlar kitabına girmek. Bunun için yol bilgisayarı ve GPS sayesinde yol izi kayıtlarını tutuyor.
Alplerden Avrupa’nın en büyük çölüne 20 bin kilometre
Almanya, İsviçre, Avusturya, İtalya ve Fransa Alplerinde 45 bin metre tırmanış gerçekleştirdi. 2.802 metreyle Avrupa’nın en yüksek araç geçiş noktası olan Col de La Bonette’ye tırmandı. İspanya’da bulunan ve Avrupa’nın en büyük çölü olan Taberna Çölü’nü geçti. 20 bin km pedal çevirdi ve tüm bu yazdıklarımızı 55 kilogramlık bisikletiyle gerçekleştirdi.
Her şey güllük gülistanlık değildi tabii
Pedallarken birtakım tatsızlıklar da yaşamış Gürkan Genç. Örneğin Azerbaycan sınır kapısında tehdit etmişler, para istemişler, bütün çantalarını boşaltmışlar ama o korkup vazgeçmemiş. Dayak yemiş, aynı güzergâhta soyulmuş ama gördüğünüz gibi o yoluna devam ediyor. Tek sorun insanlar da değil tabii. Örneğin Tacikistan’da gece çadırdayken dışarıdan hırlamalar geliyor. Bulunduğu yere kurtların indiğini anlıyor. Yakındaki çadırlarda bulunan arkadaşlarının yönlendirmesiyle çadırı açmıyor; kurtlar da bir süre sonra gidiyor.
Yolculuk olur da aşk olmaz mı?
Bu süreçte âşık da oluyor tabii. Pekin’de bir Arjantinliye hem de. Beş gün boyunca Pekin’i beraber geziyorlar ama aralarına “rotaları” giriyor. Zira Arjantinlinin hedefi Yunanistan ve iki taraf da rotasından “taviz vermiyor”.
Uluslararası bir gezgin olan Gürkan, Peru’ya gelene kadar birçok ülkeyi arkasında bıraktı ve ülkelerde toplamda 504 bin metre tırmanış yaptı
Kendisi kadar güvendiği bisikletiyle 2014’te Sahra Çölü’nden Arabistan’a geçti. Oradan 2015 yılıdnda büyük hedefine ulaştı ve Kenya’da ekvator çizgisini geçti. 2016 yılının Nisan ayında ise bambaşka bir yerdeydi: Botsvana’da Kalahari Çölü’nde! Buradan sırasıyla Güney Amerika’da bulunan Patagonya bölgesi, Şili’nin Atakama Çölü ve Bolivya’da pedal çevirdi. Şu an ise Peru’da.
Gürkan Genç şu an Peru‘da ve seyahatinin 7. yılında. Kendisi bu seyahatin 4 yıl daha süreceğini belirtiyor
Peru’ya gelene kadar 81.599 kilometre yol kat etti ve 2586 günü geride bıraktı.
Deneyimlerini her yerde paylaşıyor
Tek yaptığı pedal çevirip, ülkeleri gezip ağzımızın suyunu akıtmak değil. Gittiği ülkelerdeki eğitim kurumlarında öğrenciler ve gençlerle bir araya gelip sunumlar yapıyor, deneyimlerini paylaşıyor.
Eğitim ve gezgin bursları sağlıyor
İmzasını attığı güzel işlerden biri de burs vermek ya da daha doğrusu verilmesine aracı olmak. İki farklı burs var; Gürkan Genç Eğitim Bursu ve Gürkan Genç Gezgin Bursu. Eğitim bursunu, yurt dışına çıkmayı hedefleyen ve yabancı dil öğrenmek isteyen gençler için oluşturdu. Gezgin bursu ise “Genç Kâşifler Projesi” kapsamında verilen bir burs. Amaç, az bilinen ya da bilinmeyen Anadolu rotaları ile hikâyesi olan rotaların araştırılması ve çıkarılması.
Yeni rotaların oluşturulmasına destek oluyor
Az bilinen/bilinmeyen rotalar için, üniversitelerin bisiklet kulüplerine üye olan ve sunabilecekleri katkıyı metin aracılığıyla anlatan üniversite öğrencileri seçiliyor. Hikâyesi olan rotaların araştırılması ve çıkarılması için de, üniversite öğrencilerinden toplumsal ya da tarihsel bir olaya (hayvan hareketleri, arkeolojik alan, endemik bitkiler vb.) tanıklık etmiş, geçmişi olan rota önerileri bekleniyor.
Farklı branşlardan sporcuların da yanında
Gürkan Genç başka sporcuları da destekliyor. Bunu da dünya turu sırasında kazandığı gelirin bir kısmı, sponsor desteği ya da takipçilerinin maddi yardımlarıyla yapıyor. Dağ bisikleti sporcusu Ayça Kutlu, Türkiye triatlon ve duatlon şampiyonu Merve Ceylan, Brezilya Jiu Jitsu sporcusu Gizem Bekaroğlu ve atlet Merve Taşkın desteklediği sporcular.
Gözden ırak diye gönülden de ırak olacak değil ya
Onu takip etmek de çok kolay. Hem web adresinde, hem de Facebook sayfasında gezileriyle ilgili fotoğrafları, güncel bilgileri her daim paylaşıyor. Facebook sayfasını burada web sitesini de burada bulabilirsiniz.