Dünyanın dört bir yanında artık öğrenciler ilkokuldan itibaren kodlama dersleri almaya başlıyorlar. Hatta bu konu ülkemizde de gündemde. Kodlama öğrenmenin yaşı yok, “çok geç” bir bahane değil. İşte 2018’de kodlamaya gireceklerin, ya da yeniden gündemi yakalamak isteyenlerin bilmesi gereken 10 kodlama dili…
1. Swift
Özellikle iPhone ve iPad’in popüler olmasıyla, bu cihazların işletim sistemi olan iOS (ve tabii ki Mac OS) için uygulama yazmak isteyenlerin kullandığı dil Swift. Tercih sebebi olmasının nedeni de Apple için üretilen uygulamaların, Android için olanlara göre geliştiricilerine daha fazla kar sağlıyor olması.
2. Ruby
1993 yılında Yukihiro Matz Matsumoto’nun oluşturduğu bu programlama dili, günümüzde oldukça popüler. Dinamik, nesne odaklı olması sebebiyle kolay anlaşılır. AirBnb, Pxlr ve Bloomberg gibi uygulamalar Ruby ile yazılmıştır.
3. PHP
WordPress sağolsun, İnternet’in en üst sırasında yer alan 10 milyon sitenin %80’i bir şekilde PHP kullanıyor. Öyle ki Facebook ve Wikipedia dahil. PHP öğrenmek, web geliştirmede başarı isteyenler için şart haline geldi.
4. C++
Eski kral olarak niteleyebiliriz onu. Microsoft’un Windows işletim sistemi ve Google’ın Chrome tarayıcısı C++’la yazılan iki önemli yazılım. Çoğu Adobe uygulamaları ve Amazon’un web sayfaları da C++’la yazıldı.
5. C
C++’ın atası olan bu programlama dili, programcıların UNIX işletim sisteminde yazılım üretmelerini sağlıyordu. “Makine seviyesi”ne yakın bir dil olması nedeniyle de yazılımın donanımla nasıl iletişim sağladığını rahatça gösteren bir programlama dili olarak tanınmaktadır.
6. Javascript
Geliştiriciler tarafından sıklıkla tercih edilen bir dil olan JavaScript, interaktif web sayfaları oluşturmanıza yarar. Eğer web geliştirme üzerine odaklanacaksanız, JavaScript bilmeden olmaz.
7. Java
C++’ın karmaşasını ortadan kaldırmak için tasarlanan Java, en kullanışlı programlama dillerinden biri. Dünyanın en önemli 500 firmasının yer aldığı Fortune 500 listesindeki şirketlerin %90’ı Java kullanıyor. Genellikle sunucu uygulamaları, video oyunları ve mobil uygulamalar için kullanılmakta.
8. C#
Microsoft tarafından tasarlanan bu programlama dili, yine Microsoft platformlarında uygulamalar geliştirmek için üretildi. Öğrenmesi C ve C++’a göre çok daha kolay olan C#, özellikle son dönemde oldukça popüler olan Unity oyun motoru için önerilen programlama dili olarak görülüyor.
9. Objective-C
C programlama dilinden üretilen bu genel amaçlı dil, Swift’ten önce Apple’ın iOS ve OS X geliştirmesinde kullandığı dildi. Her ne kadar Swift popülerliğiyle ön plana çıkmış olsa da hala C bilenler için iOS’a uygulama yazmanız mümkün.
10. Rust
Firefox tarayıcısını geliştiren Mozilla Vakfı tarafından geliştirilen Rust, özellikle son dönemde geliştiriciler tarafından en sevilen programlama dili haline gelmeye başladı. Açık kaynak kodlu olan bu dil, daha çok derin seviyede bir dil olarak görülüyor ve performansın önemli olduğu yazılımlara uygun.