Dünya Fuarları, Orta Çağ döneminde yapılan “tarım ve ticaret” fuarları geleneğinden doğdu. 1851 yılında Londra’da düzenlenen “ Tüm Milletlerin Sanayi Eserleri Büyük Sergisi”, dünyanın ilk büyük fuarıydı. Bu fuarlar, zamanla festivaller ve karnavallarla ilişkilendirilmeye başladı. Ancak özünde her zaman endüstriyel ve ticari bir etkinlik oldu. 19. yüzyıl boyunca ülkeler ve büyük şirketler, Dünya Fuarlarını ürünlerinin tanıtımını yapmak için kullandılar. Ancak bu fuarların öne çıkan ve en dikkat çeken kısmı, icatlar ve yeni teknolojilerin tanıtılmasıydı. Fuarlarda tanıtılan icatların büyük bir kısmı, çoğu zaman tutmuyordu. Ancak günlük hayatı değiştiren ve tüm dünya ülkelerinde rağbet gören icatlar da vardı. İşte Dünya Fuarlarında tanıtıldıktan sonra günlük hayatın vazgeçilmezi olan 6 icat…
1. Dokunmatik ekranlar
Dokunmatik ekranla ilgili araştırmalar 1940’lı yıllarda başlasa da şirketler 1970’li yıllara kadar bu yeni teknolojiye ilgi göstermedi. Halkın bu fütüristik teknolojiyle tanışması ise 1982 yılındaki Dünya Fuarı’nda gerçekleşti. O yıl Dünya Fuarı’nda dokunmatik ekran gösteriminin yapılması, teknoloji için önemli bir dönüm noktasıydı. Dokunmatik ekranların tanıtımından kısa bir süre sonra dünyada ”Akıllı Cihazlar Çağı” başladı.
2. Telefon
Amerika Birleşik Devletleri’nde gerçekleşen ilk Dünya Fuarı, 1876 yılında Philadelphia’da yapıldı. Fuara 37 farklı ülkeden mucitler ve şirketler katılmıştı. Bu mucitler arasında Boston Üniversitesi’nde görev yapan Alexander Graham Bell de vardı. Bell 1876’da, yıllarca süren denemelerden sonra sesi bir kablo üzerinden iletme hedefine ulaşmıştı. Alexander Graham Bell, şimdilerde telefon dediğimiz icadının patentini 7 Mart 1876 almış olsa da telefonun halka tanıtılması 25 Haziran 1876’daki Dünya Fuarı’nda gerçekleşti.
3. Fermuarlar
Fermuar gibi basit bir icadın Dünya Fuarı’nda tanıtılacak kadar büyük bir yenilik olmadığını düşünebilirsiniz. Ancak fermuar icat edilmeden önce kıyafetlerin vücuda sabitlenmesi için fazlasıyla eziyet çekiliyordu. “Otomatik giysi kapatma” olarak isimlendirilen bu yenilik, 1851 yılında Elias Howe tarafından icat edildi. Ancak Howe bu ürünü hiçbir zaman dünya pazarına çıkarmadı. 1893 yılında Whitcomb L. Judson, bu ürünleri lastik çizmelerde kullanmaya başladı. Sonra da “fermuar” olarak yeniden adlandırdı. Fermuar, 1893 yılında Chicago Dünya Fuarı’nda tanıtıldıktan sonra günlük hayatın vazgeçilmez yeniliklerinden biri oldu.
4. Bulaşık makinesi
1883 yılında Ohio’lu girişimci Josephine Garis Cochran, ev partilerinden sonra bulaşık yıkamak için ayrılan zamandan şikayet etmeye başladı. Bu sorunu ortadan kaldırmak için çalışmalara başlayan Cochran, tam 10 yıl sonra bugün hayatımızı büyük ölçüde kolaylaştıran bulaşık makinesini icat etti. Fermuar ile birlikte bulaşık makinesi de ilk kez 1893 yılındaki Chicago Dünya Fuarı’ndaki yeni icatlar köşesinde tanıtıldı. Bu ürün toplam 240 bulaşığı kısa bir sürede az su ve emekle yıkayabiliyordu. Hal böyle olunca fuarın en ilgi çekici yeniliklerinden biri bulaşık makinesi oldu. Fuardan sonra restoranlar, oteller, hastaneler ve bireysel kullanıcılar ürünü satın almak için birbiriyle yarışmaya başladı. Fazla talebe yetişemeyen Cochran, 1898 yılında kendi fabrikasını açtı.
5. Elektrik fişi ve soketi
Elektriğin kullanılmaya başladığı ilk günlerde, tek bir güç kaynağından elektrik almak kullanıcılar için büyük zorluk oluşturuyordu. 1880’li yıllarda evlere elektrik kabloları döşenmeye başlamıştı. Ancak tüm elektrikli cihazların evdeki ana güç kaynağına bağlanması gerekiyordu. Bu da insanlar için ciddi güvenlik riski oluşturuyordu. Bu durum 1904 yılında Harvey Hubbell’in ilk çıkarılabilir elektrik fişinin patentini almasıyla değişti. Hubbell’in tasarımı; halka şeklinde, mandallı ve iki yuvarlak pimden oluşuyordu. 1904 yılında St. Louis’deki Dünya Fuarı’nda Hubbell’in buluşunun sergilenmesi, dünyada elektriğin kullanma şeklini tamamen değiştirdi.
6. Televizyon
Günlük hayatı değiştiren icatlar listemizin son sırasında televizyon bulunuyor. Televizyon, 20. yüzyılın ilk 10 yılında icat edildi. Fakat 20 Nisan 1939’daki New York Dünya Fuarı’na kadar kimsenin bu icattan haberi yoktu. Fuarın ertesi günü hemen televizyon satışları başladı. 1 Mayıs’ta Radio Corporation of America’nın (RCA) ilk televizyon programı başladı. 1950’li yıllara kadar televizyon sadece çok zengin insanların evlerinde bulunuyordu. 1952 yılında gelindiğinde Amerika’daki 12 milyon evde, televizyonlar baş köşede yerini almıştı. Kısa bir süre sonra hem siyaset hem de eğlence amaçlı onlarca farklı kanal kuruldu. 1970’li yıllara gelindiğinde dünyadaki insanların bir numaralı eğlence aracı televizyon olmuştu.
İlginizi çekebilir:
Dünden Bugüne Kadınlar Tarafından İcat Edilmiş Hayatı Kolaylaştıran 12 Ürün
Kaynak: 1