Nice zamandır sosyal medyada Finlandiya merkezli olarak Kuzey Avrupa eğitim sistemini övmelere doyamıyoruz. Neden? Çünkü çok özgür, çok başarılı ve çok imrendiren bir sistemleri var. Okulları, sınıfları, öğretmenleri ve haliyle öğrencileri biler çok başka. Bizim teneffüs dediğimiz şeye onlar eğitim diyor ve bizden 100 kat daha fazla başarı gösteriyorlar.
Ancak en az onlar kadar başarılı öğrenciler yetiştiren bir başka eğitim sistemi daha var; Güney Kore eğitim sistemi. Kimse size Güney Kore’nin başarıdan başarıya koşan eğitim sistemini anlatmıyor, çünkü Güney Kore’de eğitimini tamamlayanlar kurban kesiyor, toprağı öpüyor, kendinden geçiyor…
İşte İskandinav eğitim sistemine tepki olarak doğan bir eğitim sistemi: Güney Kore eğitim sisteminin özellikleri.
1. Aslında sadece Güney Kore’de değil, Uzak Doğu’nun büyük kısmında eğitim işi son derece disiplinli ve katı, Bu ülkeler arasında Güney Kore; en aşırı uçtaki ve tartışmasız en başarılı ülke olarak diğerlerinden ayrılarak öne çıkıyor.
2. Ne yazık ki Güney Kore’de sosyoekonomik merdivenin basamaklarını başarıyla tırmanmanın ve güvenli bir iş bulmanın tek yolu bir sınavdan çıkıp diğerine girmek üzerine şekilleniyor.
3. Bu sınavlar bizim aşina olduğumuz, Teog, YGS, KPSS, vb. sınavlardan çok farklı, kapsamlı bir bilgi hakimiyeti gerektiriyor ve bu sınavlara girmek son derece yorucu, yıpratıcı ve örseleyici.
4. Bugün hala başta Güney Kore ve Japonya olmak üzere Uzak Doğu ülkelerinde sınav kültürüyle desteklenen türde bir eğitim başarısına büyük saygı duyuluyor.
5. Ancak bu katı ve zorlu eğitim sisteminin başarısız olduğunu söylemek mümkün değil zira Güney Kore’deki okur yazarlık oranı yüzde 100′e ulaştı, ayrıca Güney Kore, uluslararası karşılaştırmalı başarı testlerinde en ön sıralarda yer alıyor.
6. Üstelik bu başarı sadece Matematik, Fizik, Kimya, vb. pozitif bilimlerle de sınırlı değil eleştirel düşünme ve analiz testlerinde de Güney Kore’nin tartışılmaz bir başarısı var.
7. Fakat bu başarının elbette bir bedeli var, Güney Kore’de öğrenciler başarılı olmak için muazzam ve acımasız bir baskı altında yaşıyor.
Yetenek fazla dikkate alınmıyor, çünkü Güney Koreliler çok çalışmaya ve çalışkanlığa her şeyden daha fazla inanıyor.
8. Özellikle aileler başarısızlık için hiçbir bahaneyi kabul etmiyor, çocuklar yıl boyunca hem okulda hem de özel öğretmenlerle ders yapıyor.
Ülkenin genelinde “eğer çok çalışırsanız, yeterince zeki olabilirsiniz” inancı hakim.
9. Güney Koreliler “Harika bir geleceğe sahip olmak için bu zorlu dönemi atlatmalıyım” düşüncesinin etkisi altından çıkamıyor, çıkmak istemiyor.
Güney Koreli anneler, tıpkı Türkiye’de de sıkça karşılaştığımız üzere üniversiteye giriş sınavında çocuklarının başarılı olması için bol bol dua ediyorlar.
10. Güney Korelilerin eğitime yaklaşımını “Kısa dönem mutsuzluk ardından uzun dönem mutluluk.” olarak özetlemek mümkün.
Bu baskı sadece ailelerin kurduğu bir baskı değil, Güney Kore kültürü, geleneksel olarak uyumlu olmaya ve düzene büyük değer atfettiği için diğer öğrencilerden gelen baskı da performans beklentilerini yükseltiyor. Toplumda gözlemlenen bu davranış biçimi kendini erken çocukluk dönemi eğitiminde bile gösteriyor.
11. Tıpkı diğer Asya ülkelerinde olduğu gibi Güney Kore’de de sınıfların sayısı oldukça kalabalık.
Ancak Kore’de hedef, bir öğretmenin sınıfa bir topluluk gibi önderlik etmesi ve akran ilişkilerinin gelişmesi olduğu için bu çok da sorun teşkil etmiyor.
12. Bu baskıcı, zorlu erğitim sisteminin çocukları intihara sürüklemesi de Güney Kore’nin sorunları arasında.
Daha yakın zamanda Daejeon kentinde 16 yaşında iki lise öğrencisi “okuldan nefret ediyoruz” şeklinde bir not bırakarak intihar etti.
13. Dünyanın en gelişmiş 30 ülkesi arasında Güney Kore, 11-15 yaş aralığında en çok intihar vakası yaşanan ülke.
14. Güney Kore’de okullar normalde saat 16.00’da kapanıyor, ancak kurs, etüd, vs. derken bir öğrencinin eve girmesi gece 23.00’ı buluyor.
Ve bu sadece belli bir zümreye ait zamanlar değil, her lise öğrencisinin hayatı aşağı yukarı böyle.
15. Ancak öğrencilerin günde 14 saatlerini okulda gerçiriyor olmaları Güney Kore’nin başarılı olmasındaki temel faktör olarak görüldüğü için bundan şikayetçi olamıyorsunuz.
16. Güney Kore’de İngilizce öğretmenliği yapan Tom Owenby’a göre: Güney Kore eğitim sisteminin öğrencinin kendi yolunu bulmasıyla hiçbir ilgisi yok, bu tamamen diğer öğrencilerden daha iyi olmakla ilgili.
17. Güney Kore eğitim sisteminin merkezinde tek bir şey var, her yılın Kasım ayında yapılan Üniversite Giriş Sınavı: Suneung.
Bu öyle bir sınav ki öğrencileri rahatsız etmesin diye uçaklar bile havalanmıyor.
18. Bu sınavı en güzel özetleyen ise öğrenci Han Jae Kyung’un sözleri: Güney Kore’nin en iyi üniversitelerinden birine girme ihtimali yıldırım çarpması ihtimalinden bile düşük.
19. Bu kadar zorlu, stresli, acı verici olmasına karşın yazar Amanda Ripley Güney Kore eğitim sistemiyle ilgili olarak şunları söylüyor:
Eğer ortalama bir Amerikan eğitimi ile ortalama bir Kore eğitimi arasında seçim yapmak zorunda kalsam, istemeden de olsa Kore modelini seçerdim. Gerçek şu ki, modern dünyada çocuklar nasıl öğrenmek, nasıl çalışmak ve başarısızlıktan sonra nasıl yoluna devam etmek gerektiğini öğrenmek zorunda. Ve Kore modeli tam da bunları öğretiyor” diyor