Pek çok yönden gelişmiş bir ülke olan Güney Kore’de çalışma ve yaşam şartları oldukça stresli. Çünkü Güney Kore, dünyada haftalık çalışma saatlerinin en fazla olduğu ülkelerden biri. Hal böyleyken insanlar kendilerine ayıracak çok fazla zaman bulamıyor. Tüm bu stresli sürecin içerisinde hayatın bir yarış olduğu hissine kapılabiliyor. Hatta Güney Kore’de insanlar üzerindeki baskılardan bir an olsun uzaklaşmak için belirli bir ücret karşılığında kendilerini hapishaneye kapattırıyorlar. Bazı insanlar ise dünyevi işlerden soyutlanmak yaşamın değerini anlamak için “Canlı cenaze terapi seansları”nı tercih ediyorlar. Güney Kore’de pek çok kişinin katılım gösterdiği canlı cenaze terapi seansı nedir, gelin birlikte bakalım.
Güney Kore, oldukça gelişmiş bir ülke olmasına rağmen insanların refah düzeyi pek de iyi değil
Dünyanın en büyük 11’nci ekonomisi olan Güney Kore 40 ülkenin yer aldığı OECD Daha İyi Yaşam Endeksi’nde 33’üncü sırada.
Ülkede çalışma saatleri çok fazla, bu nedenle Güney Kore’de yaşayan insanların üzerinde büyük bir baskı bulunuyor
Dünya Sağlık Örgütü’ne göre Güney Kore’de intihar oranı dünya ortalamasının iki katı. Örgütün 2016’da yayımladığı rapora göre intihar oranı 100 bin kişi de 20,2. Dünya ortalaması ise 10,53.
Bu baskıdan kaçmak isteyenler ise kendine uygun yöntemler buluyor. Bunlardan biri de; canlı cenaze terapi seansı
7 yıl önce bir cenaze levazımat şirketinin başlattığı seanslara şimdiye kadar 25 binden fazla kişi katıldı
Her yaş grubundan insanların katılım gösterdiği seanslarda, kefen giyilerek 10 dakika süreyle bir tabutun içine giriliyor
Ayrıca seanslara katılanlar, tabutlarının yanına vasiyetlerini ve cenaze törenlerinde taşınacak fotoğraflarını da koyuyor.
Senasların amacı ise “hayatın değerini anlamak”. Seanslara katılanlardan biri olan üniversite öğrencisi olan Choi Jin-kyu deneyimiyle ilgili şunları söyledi;
“Bu seanslardan sonra hayata farklı bir gözle bakmaya başladım. Artık yanı başımızdaki insanları, bir arkadaş olarak değil yenmemiz gereken bir rakip olarak görüyoruz. Tabutun içine girince bunun anlamsız olduğunu görüyorsunuz”
Seanslara katılımın ücretsiz olduğu terapi merkezinin başkanı Yeong Yong-mun ise seansların katılımcılara “hayatlarının kıymetini bilme, af dileme ve çevresiyle uzlaşma fırsatı sunduğunu” belirtti
Yeong Yong-mun sözlerini şöyle sürdürdü; “İnsanların aile üyelerinin cenazelerinde her şeyi unutup nasıl barıştıklarını görüyoruz. Ama insanların uzlaşma için bu kadar beklemesi üzücü. Bir an önce özür dileyip ve uzlaşıp hayatımızın geri kalanını mutlu geçirmek açısından buradaki deneyim çok önemli.”
Kaynak: 1