Yaz mevsiminin gelmesiyle tatil sezonun da açıldı. Çok sayıda insan bu sıcak günlerinde denizin, kumun ve güneşin tadını çıkarmak için soluğu sahil beldelerine alıyor. Ancak sorunsuz bir yaz tatili geçirmek isteyenlerin bu dönemde dikkat etmeleri gereken pek çok husus var. Bunların başında ise zaman zaman ciddi bir sağlık sorununa dönüşebilen güneş yanıkları geliyor. Bu nedenle güneş yanığı nedir, güneş yanığı kaç günde geçer gibi sorulara doğru yanıt vermek yaz mevsiminde büyük bir önem taşıyor. Bununla birlikte güneş yanığı kaç günde geçer ve güneş yanığı sonrası iz kalır mı, gibi pek çok sorunun yanıtı da merak ediliyor. Detaylara birlikte bakalım.
Yaz mevsiminin gelmesiyle birlikte çok sayıda insan sahil beldelerine akın ediyor
Çünkü sıcak yaz günlerinde denizin, kumun ve güneşin tadının çıkarmaktan daha eğlenceli çok az şey var. Ancak tatil boyunca ciddi bir sağlık sorunu yaşamak istemeyenlerin dikkat etmesi gereken bazı hususlar da yok değil. Kavurucu Güneş, yaz mevsiminde kendinizi korumanız gereken unsurların başında geliyor. Özellikle güneş yanıkları, zaman zaman ciddi bir sağlık sorunu haline gelebiliyor.
Güneş yanığı nedir?
Güneş yanığı kabaca, cildin Güneş’ten gelen ultraviyole (UV) ışığa çok fazla maruz kalmasına verdiği tepki şeklinde tanımlanıyor. Bir başka ifadeyle güneş yanığı olarak isimlendirilen şey, aslında bir radyasyon yanığı! Buna bağlı olarak gerekli önlemlerin alınmadığı durumlarda güneş yanığı ciddi bir sağlık sorununa dönüşebiliyor.
Gerekli önlemleri almadan sahilde veya denizde uzun süre vakit geçirmek, güneş yanığının başlıca sebeplerinden biri
Yani Güneş’in zararlı ışınlarına doğrudan ve uzun süre boyunca maruz kalmamak oldukça önemli. Bu nedenle güneş yanığı sorunu ile karşılaşmamak için güneş kremi kullanmakta ve öğle saatlerinde açık havaya çıkmamakta fayda var.
Güneş yanığı belirtileri nelerdir?
Güneş yanığının belirtileri, 10 dakika gibi kısa bir sürede veya 2-6 saat arasında ortaya çıkabiliyor. Güneş yanığının en yaygın semptomları ise şu şekilde:
- Deride kızarıklık ve şişme
- Ağrı
- Ateş
- Deride sıvı dolu kabarcıklar
- Sıcaklık hissi
- Titreme
- Kaşıntı ve soyulma
Güneş yanığı, bazı durumlarda ciddi bir sağlık sorunu haline gelebiliyor
Bu sebeple güneş yanığı nasıl geçer, tatilcilerin yanıtını en çok merak ettiği sorular arasında. Elbette ciddi vakalarda bir uzmandan yardım almak gerekiyor. Ancak güneş yanığı sonrası kendi başınıza uygulayabileceğiniz bazı basit tedavi yöntemleri de var.
Her şeyden önce güneş yanığı sonrası cildinizin bozulan nem dengesini yeniden sağlamanız gerekiyor
Bu nedenle bol su içmek, nemlendirici kremler ve soğuk su kompresi oldukça etkili alternatifler. Soğuk suyla alınan bir duş sonrasında istirahate çekilmek ve bir süre boyunca gölgelik alanlarda vakit geçirmek de güneş yanığının ardından uygulayabileceğiniz tedavi yöntemlerinden bir diğeri.
Pek çok güneş yanığı vakası kendiliğinden iyileşiyor
Ancak güneş yanığı sorunu ile karşılaşan insanların cevap aradığı onlarca soru var. Güneş yanığı kaç günde geçer, sorusu da onlardan biri.
Güneş yanığı kaç günde geçer?
Güneş yanığı kaç günde geçer, sorusunun yanıtı yanığın durumuna, cildin yapısına ve uygulanan tedavi yöntemlerine göre değişiyor. Hafif şekilde seyreden güneş yanıkları 3-5 gün arasında iyileşme gösterirken daha ciddi güneş yanıklarının etkileri genel olarak 5 ila 15 gün arasında kendiliğinden kayboluyor.
Öte yandan güneş yanığı rengi kaç günde geçer ve güneş yanığı kaç günde eski haline döner, gibi soruların yanıtı da yine vakanın durumuna ve cilt yapısına göre değişkenlik gösteriyor. Ancak güneş yanığı rengi de, yanığın etkilerinin ortadan kaybolduğu 5-15 günlük süre içerisinde ortadan kalkıyor.
Güneş yanığı sonrası iz kalır mı?
Bu sorunun yanıtı da, hangi oranda UV ışığa maruz kalındığına göre değişiyor. Pek çok güneş yanığı vakası, cildin pembe veya kırmızı bir renk almasına neden olan birinci derece yanıklar olarak tanımlanıyor. Ancak cildin su toplamasına neden olan ikinci derece güneş yanıklarına da sıklıkla rastlanıyor.
Her iki güneş yanığı türünde de vücudunuzda güneş yanığı izi kalması çok da olası değil. Ancak üçüncü derece şiddetli güneş yanıkları insan cildinde çeşitli yara izlerinin kalmasına sebep olabiliyor.
İlginizi çekebilir:
Tatiliniz Kabusa Dönüşmesin: Güneş Yanığına Ne İyi Gelir?
Kaynak: 1