Güneş Sistemi’miz çok büyük ve oldukça şaşırtıcı bir yer. Bu sistemi bu kadar özel kılan başlıca sebepse tabii ki Dünya’mız. Nuh’un gemisi gibi, içinde barındırdığı canlılarla uzayda sürüklenen mavi bir gezegen.
Tabi Güneş Sistemi’mizi ilginç kılan tek şey yaşam değil. Diğer gezegenlere ve onların uydularına baktığımızda hayal etmekte bile zorlandığımız durumlarla karşılaşıyoruz.
Peki, şuan için uzaktan gözlemleyebildiğimiz bu gezegenlere gitme imkanımız olsa ne yapardık? Şimdi biraz hayaller alemine dalalım ve Güneş Sistemi’mizdeki her gezegene ve uydularına gidebildiğimizi, hiçbir şeyin yaşamımızı tehdit etmediğini düşünelim. Hatta bu durum o kadar olağan olsun ki, bu ilginç sistemde tatil için gidebileceğimiz güzergahlar seçelim.
Bu listemizde de tam olarak bunu yaptık. Sizler için Güneş Sistemi‘nde tatil için gidilebilecek güzergahları sıraladık. İşte Dünya’dan sıkılanların tercih edebileceği 15 tatil bölgesi:
1. Maceraperestler için Europa altında 20 bin fersah
Jüpiter’in uydusu Europa astrofizikçilerin en çok merak ettiği yerlerden biri. Bunun sebebi ise Europa’nın yüzeyinde buzla kaplı kalın bir tabakanın olması ve bu tabakanın altında bütün uyduyu kaplayan bir okyanus olması. Jüpiter’in muazzam kütlesi tarafından çekilen ve itilen Europa’nın çekirdeği büzüşüp genişleyerek hep sıcak kalıyor. Bu da Europa’da yaşamın mümkün olabileceğini gösteriyor. Bu uydunun okyanuslarında geçireceğiniz bir tatille, ömür boyu anlatabilecek hikayeler edinebilirsiniz.
2. Güneş Sistemi’ndeki en yüksek dağının zirvesinde piknik keyfi
Mars’ta bulunan Olympus Mons dağı 26 bin 400 metre yüksekliğiyle Güneş Sistemi’nin en yüksek dağı. Everest’ten 3 kat daha büyük olan bu dağın bir diğer özelliğiyse, zirvesinin düz olması. Dünya’daki dağların aksine Olympus Mons, dik yamaçlara sahip değil. Bu da, kamp yaparak aile bağlarınızı kuvvetlendirebileceğiniz bir tatil seçeneği sunuyor.
3. Satürn’ün halkasında romantik bir tekne gezintisi
Görünüşüyle Güneş Sistemi’mizde en çok dikkat çeken gezegen olan Satürn, unutulmaz bir tatil yaşamak isteyenlerin odak noktası. 20 metre kalınlığında ve küçük gök cisimlerinden oluşan halkasında teknenizle seyrederken, sevgilinizle yaşadığınız tüm problemleri geride bırakacaksınız.
4. Venüs’teki Maat Mons yanardağında devamlı akan lavlara şahitlik edin
Venüs’teki en yüksek volkan olan Maat Mons, adını Eski Mısır’da adalet ve doğruluğun tanrısı Maàt’tan alıyor. Geçmişle geleceği birleştiren tehlikeli ve ateşli bir yolculuğa çıkmak istiyorsanız, dağdan akan kilometrelerce uzunluğundaki lavları izlemeye gidebilirsiniz.
5. Mars’taki Mariner Vadisi’nde trekking yapabilirsiniz
Güneş Sistemi’mizdeki en büyük ve geniş kanyon olma özelliğine sahip Mariner Vadisi 4 bin kilometrelik uzunluğa ve 7 kilometrelik derinliğe sahip. Eğer yürüyüş yapmayı seven biriyseniz, buradan daha iyi bir tatil mekanı bulmanız oldukça zor.
6. Titan’ın metan göllerinde ruhunuzu dinlendirin
Satürn gezegeninin uydusu Titan‘da su yerine metandan oluşan göller bulunuyor. Hatta Titan’daki sıvı metan, yeryüzündeki su gibi bir döngüye sahip.
7. Uluslararası Uzay İstasyonu’ndan 1.5 saatte devr-i alem
Yeryüzünden 330 kilometre yükseklikte yer alan ve muazzam bir manzaraya sahip olan Uluslararası Uzay İstasyonu’nda unutulmaz anlar yaşayabilirsiniz. Saatte ortalama 27,724 km bir hızla hareket eden bu istasyon, 93 dakika içerisinde Dünya’nın yörüngesini tamamlayabiliyor. Bu da 1.5 saatte devr-i alem yapabilmenizi sağlıyor
8. Merkür’ün Caloris havzasında bronzlaşabilirsiniz
“Esmerleşmeden tatil yapmış sayılmam” diyenlerdenseniz Merkür sizin için doğru adres. Caloris havzası, Merkür’de meydana gelmiş büyük bir çarpışmanın ürünü. 1300 km çapındaki lavlarla dolu bu havza, 100 km çapında bir meteorun çarpması sonucu oluşmuş. Konum itibariyle de güneşe çok yakın yakın olan Caloris size dilediğiniz gibi bronzlaşma imkanı sunuyor.
9. Plüton’daki dağlarda özgürce kayak yapın
Cüce gezegen olarak adlandırılan Plüton, gezegenler arası gidilebilecek en iyi tatil yerlerinden birisi. Gelecekte Uludağ’a rakip olabilecek Plüton, yüzeyinde 3353 metreye ulaşan buzul dağlarla kayak yapmanız için sizleri bekliyor.
10. Batıdan gündoğumu izlemek isteyenler Çoban Yıldızı’na!
Güneş Sistemi’ndeki diğer gezegenlerin aksine Venüs ters yönde dönen tek gezen. Diğer bir deyişle; gezegenin kendisi saat yönünde dönerken, güneşin etrafında saat yönünün tersi şeklinde dönüyor. Bu da gündoğumunu doğudan değil batıdan izleyebileceğiniz anlamına geliyor.
11. Dev göktaşı Vesta’da bulunan Rheasilvia dağına tırmanabilirsiniz
Bilinen en büyük göktaşlarından birisi olan Vesta, bir milyar yıl önce meydana gelmiş bir çarpışmanın izlerini taşıyor. Rheasilvia adı verilen devasa kraterin ortasında 200 km çapında ve 22 km yüksekliğinde bir dağ bulunuyor. Tırmanmaya meraklı biriyseniz bu göktaşı sizin için doğru tercih olacak.
12. Halley kuyruklu yıldızı ile Güneş sistemi’ni turlayın
Göz kamaştırıcı bir kuyruklu yıldız olan Halley, her 75 yılda bir Dünya’mızdan da görünüyor. Merkür ve Venüs’ün arasından geçerek Plüton’a kadar uzanan bir güzergahı takip ediyor. Ömür boyu sürecek bir yolculuk arayışındaysanız Halley’den uygun bir tatil yeri düşünemiyoruz.
13. Jüpiter’in gözünde rüzgar sörfü yapın
Büyük Kırmızı Leke olarak da adlandırılan bir fırtına, en az 340 yıldır Jüpiter’in yüzeyinde seyir halinde. Dünya’nın 4 katı büyüklüğünde olan bu fırtına seyahat etmek, muhtemelen başka boyutlara geçmenizi sağlayacaktır.
14. Uranüs’te 42 yıl süre unutulmaz bir gece yaşayın
Uranüs’ün Güneş çevresindeki turu tam 84 yıl sürüyor (Dünya yılıyla). Yılın yarısı aydınlık yarısı karanlık geçen kutuplarımız gibi, Uranüs’ün kutupları da benzer bir özelliğe sahip. Yani bu gezegendeki kutuplarda 42 yıl gece ve 42 yıl gündüz yaşanıyor. Balayı için fazla uzun olsa da, emeklilik sonrası için düşünülebilecek bir tatil.
15. Callisto’nun kadim tarihinde ralli serüveni
Güneş Sistemi’ndeki en büyük 3. uydu olan Callisto, Jüpiter’in doğal uydularından biri. Yüzeyi son 4 milyar yıldır hiç değişmeyen Callisto, aynı zamanda Güneş Sistemi’nde üzerinde en çok krater bulunan gök cismi olma özelliğine de sahip. Bu da ralli yapabilmeniz için size uygun bir ortam sağlıyor.