1960’ların başına üretilen ülkemizin ilk yerli otomobili Devrim’i duymayan yoktur. Peki, ya ülkemizin bu önemli değerini tasarlayan, insanları ne kadar biliyoruz? İşte bu yazımızın konusu olan yüksek mimar mühendis Gündüz Sait Güngen Devrim otomobilini tasarlayan ekipte yer alan isimlerden biriydi. Güngen, ne yazık ki kısa süre önce, 99 yaşına hayatını kaybetti. Gelin ardında ilgi çekici hikayeler ve ölümsüz bir otomobil bırakan Gündüz Sait Güngen kimdir birlikte bakalım.
İlginizi çekebilir:
Zat’ülhareke, Devrim Arabaları, Anadol, Togg: Türkiye’nin Otomobil Tarihine Yolculuk
Gündüz Sait Güngen, İstiklal Savaşı gazilerinden Mehmet Adil Güngen’in oğlu olarak 16 Eylül 1925’te Isparta’da dünyaya geldi
19 yaşında TCDD bursluluk sınavını kazandı ve eğitim hayatını sürdürmek için Amerika Birleşik Devletleri’ne gitti
Amerika Birleşik Devletleri’nden yüksek mimar mühendis olarak yurda dönen Gündüz Sait Güngen ilk iş olarak vatani görevini tamamladı. Ardından burs parasının ödeyebilmek için TCDD’de işe başladı. Güngen, uzun yıllar boyunca bu kurumda çalışacak, pek çok projeye çalışmaya imza atacak, TCDD’de İnşaat Dairesi Başkanlığı görevine kadar yükseldi.
TCDD’de geçirdiği uzun yılların ardından ilk Sivil Havacılık Genel Müdürü oldu
Takip eden süreçte ODTÜ Mimarlık Fakültesini kuran akademik kadronun içerisinde yer aldı ve yine bu kurumda akademisyenlik görevini sürdürdü. Kısacası Gündüz Sait Güngen mimarlık ve mühendislik alanlarında hem teknik hem de akademik anlamda ülkemize önemli katkılar sağladı. Ancak onun önemli eseri ülkemizin ilk yerli otomobili olan Devrim idi.
Devrim otomobilinin 4 prototipini yapan 24 mühendisten biriydi
15 Mayıs 1961’de dönemin Cumhurbaşkanı Cemal Gürsel’in talimatıyla Eskişehir Demiryolu Fabrikası’nda üretilen Devrim otomobilinin kaporta ekibinde yer almıştı.
Ancak yakınları, Güngen’in hatıralarına dayanarak onun Devrim’i geliştiren ekibe gecikmeli olarak katıldığını ifade ediyor
Otomobilin kaporta ekibinde yer alan Güngen’in Devrim mühendisleri arasına katılma öyküsü de hayli ilginç. Yerli bir otomobil üretme fikriyle harekete geçen dönemin yetkilileri, bu iş iş TCDD’nin uygun olabileceğini düşünüyor. Güngen, kurumun önemli ve saygın mühendislerinden ne var ki aynı dönemde akademik kimliği de var. ODTÜ’de derse veriyor. İşte bu sebeple Devrim otomobilini üretmek için Eskişehir’e giden ekibin içerisinde yer almıyor. Ancak 15 günlük bir gecikmeden sonra Eskişehir’in yolunu tutabiliyor. Öyle ki Kızı Lale Güngen Çakmak, babasının otomobilin önündeki ikonik Devrim yazısını da son anda tasarladığını aktarıyor.
Ülkemizin ilk otomobili olan Devrim’in tasarımcıları arasında yer alan Gündüz Sait Güngen 99 yaşında hayatını kaybetti
Geçtiğimiz 15 Mart’ta aramızdan ayrılan Güngen ailesi, yakınları ve çok sayıda kişinin katıldığı törenle Cebeci Asri Mezarlığı’nda toprağa verildi.
Kaynak: 1