24 saat boyunca sadece tek öğün yapmak zor gibi görünse de birçok insanın beslenme düzeni bu şekilde. OMAD (One Meal A Day) ismi verilen bu uygulama günde bir öğün anlamına geliyor. OMAD uygulayan kişiler hem kilo vermeyi hem de daha sağlıklı olmayı hedefliyor. Peki günde bir öğün yemek gerçekte sağlıklı mı? Konuyla ilgili bazı araştırmalar yaptık ve vücudun gıda kıtlığına nasıl tepki verdiğini yazdık. Detaylara birlikte bakalım.
1. Kilo alabilirsiniz
Günde bir öğün tüketildiğinde vücut “açlık modunu” aktifleştirir ve tükettiğiniz tüm besinleri depolamaya başlar. Öte yandan metabolizma hızı düşer ve stres hormonu olarak bilinen kortizol üretimi artar. Bu da yağ depolamanıza neden olur.
2. Kan şekerini dengede tutamazsınız
Uzun süre boyunca yemek yemediğinizde kan şekerini dengede tutmakta zorlanabilirsiniz. Hipoglisemi (kan şekeri düşüklüğü) uzun süre yemek yememekten kaynaklanır. Bu da baş ağrısı, titreme ve kas gerginliği gibi semptomlara yol açabilir.
3. Vitamin eksikliği gelişebilir
Günde bir öğün yemek, yeterli miktarda vitamin ve mineral almanıza engel olabilir. Vitamin ve mineral eksikliği geliştiğinde; saç dökülmesi, tırnak kırılması ve halsizlik gibi durumlarla karşılaşabilirsiniz.
4. Baş ağrısı çekebilirsiniz
Fazla kilolarını şok diyetlerle ya da aralıklı oruç diyetleriyle kaybetmek isteyenler arasında baş ağrısı oldukça yaygındır. Bağ ağrısı; kan şekeri seviyesinin düşmesi ve magnezyum eksikliği gibi nedenlerle ortaya çıkabilir.
5. Sıcak havalarda dahi üşüyebilirsiniz
Günde bir öğün yemek yediğinizde vücut, kan akışını yağ deposuna yönlendirir. Bu sayede vücudunuz enerji depolar ve acil bir durumda size güç sağlar. Düşük kalori almak ise sürekli üşümenize ve aç hissetmenize neden olur.
6. Sağlıksız besinler tüketme ihtimaliniz artar
Günde sadece bir öğün yerseniz karbonhidrat ve şeker açısından zengin gıdaları tüketme ihtimaliniz artar. Çünkü uzun süreli açlıktan sonra sağlıklı gıdalara yönelmeniz oldukça zordur. Fazla kalorili gıdaları bir anda tükettikten sonra kendinizi halsiz hissedebilirsiniz.
İlginizi çekebilir:
Hızlı Kilo Kaybından Sonra Oluşan Sarkmaları Toparlamak İçin Yapmanız Gereken 7 Şey
Kaynak: 1