Sabah ilk iş olarak duş almak, spordan sonra hızlıca durulanmak ve ardından uyumadan önce sıcak bir banyo yapmak… Tüm bunlar kulağa oldukça hoş gelse de sağlığınıza sandığınızdan çok daha fazla zarar veriyor olabilirsiniz! Sık sık temizlenmek sürekli teşvik edilse de ipin ucunu kaçırdığınızda vücudunuz bu durumdan olumsuz etkileniyor. Günde bir kereden fazla duş almanın vücudunuz üzerindeki etkilerini araştırdık ve yazdık. İşte sık sık duş almamak için 6 sebep…
1. Saçınız daha yağlı görünebilir
Yeni yıkanmış saç harika görünse de saçlarınızı sık sık yıkamak yağlanmasına neden olabilir. Şampuanlar, saç derinizi hafifçe kurutur. Dolayısıyla saç deriniz bu durumu dengelemek için sebum üretmeye başlar. Saçınızı her gün yıkadığınızda saç deriniz aşırı kurumayı önlemek için fazladan yağ üretir.
2. Cildiniz kuruyabilir
Düzenli olarak duş almamak kulağa oldukça kötü gelse de sık sık duş almak da cildinize zarar verebilir. Duş jelleri, sabunlar ve sıcak su, yararlı bakterileri ve uçucu yağları cildinizden uzaklaştırır. Bu yağlar cilt sağlığımız için oldukça önemli olduğundan yağlardan arınmak, kuruluğa ve kaşıntıya neden olabilir.
3. Kepek probleminiz artabilir
Saçınızı sık sık yıkamak saç derinizin kaşınmasına ve tahriş olmasına neden olur. Bu da kepeğe davetiye çıkarır. Hatta kimi zaman saç dökülmesini de arttırabilir.
4. Cildiniz daha hassas hale gelebilir
Vücudumuzu bazı kir ve bakterilere maruz bırakmak, bağışıklık sistemimizin güçlenmesine yardımcı olur. Çok sık duş aldığımızda cildimizin mikrobiyomu bozulur. Dolayısıyla cildimiz daha kırmızı ve kuru görünür.
5. Saçınızı taramak çok daha zor olabilir
Saçınızı çok sık yıkamak, kurumasına ve kırılmasına neden olur. Saçınız zayıfsa ve kolayca kırılıyorsa sık sık duş aldığınızda taramak ve şekillendirmek zorlaşabilir.
6. Genital organınız olumsuz etkilenebilir
Özel bölgelerimiz doğal yollarla kendisini temizler. Bu bölgelerde parfümlü sabun ya da jel kullanmak pH seviyesini etkileyeceği için bakteri dengesizliğine ve tahrişe neden olur. Hatta kimi zaman üreme sağlığınız da bu durumdan olumsuz etkilenir.
Kaynak: 1