İkonografik duvar resimleri ile dikkat çeken Gümüşler Manastırı’nın kesin bir kaynağa ulaşılamasa da 8. ve 12. yüzyılları arasında inşa edildiği düşünülüyor. Kayalara oyularak inşa edilen ve büyüleyici bir atmosfere sahip olan manastırda ana apsiste üç şerit halinde yer alan duvar resimleri göze çarpıyor. Bu resimlerin en üst kısmında taht üzerindeki İsa, melekler, havarileri ve Meryem Ana yer alıyor. Burada bulunan ve Anadolu’daki tek örneği olarak bilinen Gülümseyen Meryem Ana ve Çocuk İsa freski ise dünya çapında tartışmalara yol açsa da manastır bölge tarihindeki büyüleyici etkisini devam ettiriyor. Gümüşler Manastırı’na ulaşım nasıl? Manastırın giriş ücreti nedir? Gümüşler Manastırı tarihçesi bize ne anlatıyor? Detayları birlikte keşfediyoruz!
Tarihçe
Gümüşler adı verilen manastır ve yeraltı yerleşkesi 10. yüzyılda büyük yerleşim merkezlerinden uzak bir bölgede inşa edildi. Manastır o devirde “Traicas olarak isimlendiriliyordu. Çevresinde eski dönemlerden kalma gümüş yatakları bulunduğu için Osmanlı İmparatorluğu döneminde “Eski Gümüşler” olarak anılmıştır. Manastır, halk tarafından ibadet amaçlı kullanılıyordu.
Cumhuriyet döneminde 1924 Lozan Mübadelesi sonucunda Niğde ili çevresindeki gayrimüslimler Yunanistan’a göç edince manastır işlevini kaybederek terk edilir ve kırk yıl kadar kullanılmaz. Manastır uzun bir zaman diliminin ardından 1962 yılında yeniden keşfedilir. Gümüşler Manastırı’nın restorasyon çalışmaları 1963 yılında İngiliz arkeolog Michael Gough başkanlığında başlar. Manastır ve çevresi 1973 yılında arkeolojik sit alanı ilan edilerek ziyarete açılır.
Nerede?
Niğde’nin Gümüşler kasabasında bulunan manastır, il merkezine yaklaşık 9 km mesafede konumlanıyor. Yaklaşık 14 metre yüksekliğe sahip manastır avlusu, devasa görünümü ve kayalara oyulmuş mimarisiyle muhteşem bir atmosfere kapı açıyor. Ayrıca orta avluda yer alan erzak depoları ve mezarlar da yapıya farklı bir anlam katıyor.
Manastırın bir de yer altı şehrine sahip olduğunu hatırlatalım. Havalandırma ve haberleşme sistemi gibi çağın ötesinde özelliklere sahip olan yer altı şehrini mutlaka ziyaret edin deriz.
Nasıl gidilir?
Niğde ilinin Gümüşler kasabasında konumlanan bu manastıra ulaşmak aslında oldukça pratik. Öncelikle Niğde il merkezinden her yarım saatte bir Gümüşler Belediyesi otobüsü kalktığını söylemeliyiz. Üstelik otobüs manastırın hemen önünden geçtiği için kolayca ulaşım sağlamanız mümkün.
Kişisel aracıyla gelenler, Niğde merkezden Kayseri yönüne giderken yol ayrımından Gümüşler Belediyesi yönüne döndükten sonra Çamardı yolundan düz devam ederek 15 dakika içinde manastıra ulaşabilir.
Giriş ücreti nedir?
Manastırın ziyarete açık olduğu gün ve saatlerden kısaca söz edelim. Bu etkileyici yapı kış döneminde 08.30-17.30 saatleri arasında, yaz döneminde ise 10.00-19.00 saatleri arasında ziyaret edilebiliyor. Haftanın her günü açık olan Gümüşler Manastırı giriş ücreti ise 2022 yılı için 20 TL olarak belirlenmiş. Fakat müze karıtınız varsa ücretsiz giriş yapabilirsiniz.
İlginizi çekebilir;
Dim Çayı Gezi Rehberi: Buz Gibi Suyuyla Doğanın İçinde Gizli Bir Cennet