Bilim adına bir şeyler yapan dahi insanların değerinin bilmediği tek ülke, elbette bizimki değil. Dünyanın her yerinde böyle şeyler yaşanıyor. Bilim için büyük şeyler yapmış ya da yapmaya çalışan insanlar her zaman, her yerde en büyük saygıyı görmeyi hakediyor oysa.
Şimdi size hikayesinden bahsedeceğimiz adam, bir matematik dahisi olan Grigori Yakovlevich Perelman. Ve onun hikayesi, dünyanın hiçbir yerinde duyamacağınız türden. İşte bu dahi adamı diğer bilim insanlarından ayıran o anlamlı hikaye.
Grigori Yakovlevich Perelman, dünyanın en büyük 7 probleminden biri olarak görülen Poincaré önermesini, 2002 yılında çözmeyi başarmış bir dahi…
1966 doğumlu olan Rus matematikçi, tam yüz yıldır çözülemeyen bu matematik problemini 2002 yılında çözdü.
Ama onun bu çözümü tam 4 yıl sonra, yani 2006 yılında kabul gördü
Bu gecikmenin sebebi, bu dahi adama saygı göstermeyen Amerikalı meslektaşlarıydı. Yani Perelman, bazı meslektaşları tarafından gerekli saygıyı görmediğini düşünüyor.
Bazı meslektaşlarından gerekli saygıyı görmediği için onuru kırılan Perelman, 2006 yılında kazandığı 1 milyon dolar para ödülünü sırf bu sebeple reddetti
Reddettiği tek şey para ödülü de değildi Perelman’ın; o matematiğin Nobel’i sayılan Fields Ödülü’nü de aynı gerekçeyle reddetti.
“Ben ünlü olmak istemiyorum. Teşhir edilecek bir sirk maymunu değilim. Altı üstü bir soru çözdüm ve bu kadar büyütülmesi ilginç.”
Böyle söylüyor bu samimi matematikçi, ödülü reddetmesiyle ilgili olarak.
Perelman, ödülü reddetmesinin ve kurduğu bu cümlelerin ardından St. Petersburg’daki Steklov Enstitüsü’ndeki görevinden de istifa etti
Bu dahi adamın annesiyle birlikte oldukça bakımsız bir evde, yine onun emekli maaşıyla yaşadığı biliniyor.
Dünyanın yaşayan en zeki insanı olarak bilinen Perelman’la ilgili en son bilinen şey ise, para ödülünü matematik eğitimi için alabileceğini söylemesine rağmen hala almadığı…
Perelman 2006 yılında reddettiği ödülün ardından, 2010 yılında layık gördüldüğü Milenyum Ödülü’nü de reddetti… Popüler kültürü, kendi değerleri için reddeden bu dahi adamın hikayesi, gerçekten en büyük saygıyı hakediyor bizce.