Tam adıyla Greta Tintin Eleonora Ernman Thunberg, 2018 yılının Ağustos ayında iklim değişikliği ile savaşılması gerektiğini söyleyen İsveçli bir aktivisttir. Thunberg, “iklim için okul grevi” ile medyanın dikkatini çekmeyi başardı ve o zamandan itibaren iklim eylemciliği yapmaktadır. Medya ile yayılan protestosu ile birlikte, 2018 yılının Kasım ayında iklim hareketi için greve başladı ve Aralık ayında Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı’nın (COP24) ardından tüm dünyada tanındı. Sizler için Greta Thunberg kimdir, Greta Thunberg kaç yaşında ve Greta neyi savunduğunu iddia ediyor gibi soruları yanıtladık. İşte Greta Thunberg hakkında bilmeniz gereken her şey.
Ayrıca bu içeriğe bakmak isteyebilirsiniz: “19. Yüzyıldan Günümüze: İklim Değişikliği Hakkında Yapılan Araştırmalar ve Bilinmesi Gerekenler”
Greta Thunberg, 3 Ocak 2003 yılında doğdu
3 Ocak 2003 yılında İsveç’in başkenti Stockholm’de doğan Thunberg, 11 yaşında depresyona girdikten sonra konuşmayı bıraktı. Daha sonra ona obsesif-kompulsif bozukluk, selektif mutizm, DEHB ve Asperger sendromu tanısı kondu. Thunberg, 2018 yılının Kasım ayındaki TEDx konuşmasında, iklim değişikliğini ilk olarak 8 yaşında duyduğunu ve neden bu kadar az şey yapıldığını anlamadığını söyledi. Yaptığı konuşmada seçici mutizmi sebebiyle sadece ihtiyaç duyduğu zaman konuşabildiğini belirtti.
Greta, karbon ayak izini azaltmak amacıyla ailesinin uçakla seyahat etmeyi bırakmaları ve vegan olmaları konusunda ısrar etti. Hatta ailesinin suçlu hissetmesini sağlayarak onları et yemekten vazgeçirdi. Opera sanatçısı olan annesi uluslararası kariyerini bıraktı. Greta ayrıca, uluslararası etkinliklerden davetler almasına rağmen hiçbir yere uçakla gitmiyor.
Thunberg, iklim değişikliğine dikkat çekmek amacıyla okuldan kaçmasına dair öğretmenlerinin fikirlerinin ayrıldığını söylüyor ve ekliyor: “İnsanlar yaptığım şeyin iyi olduğunu, ancak öğretmenler olarak durmam gerektiğini söylüyorlar.” Onu destekleyen bir öğretmeni şöyle dedi: “Greta tam bir baş belası ve yetişkinleri dinlemiyor. Fakat hızlı bir şekilde yaklaşan bir felaket var ve bu durumda tek makul şey mantıksız olmaktır.”
Thunberg, “iklim için okul grevi” ile eylemlerine başladı
2018 yılının Mayıs ayında Thunberg, İsveçli bir gazetenin çevre hakkında düzenlediği bir kompozisyon yarışmasını kazandı ve makalesi gazetede yayınlandı. Daha sonra iklim değişikliği için bir şeyler yapmak isteyen Fossil Free Dalsland isimli grup onunla iletişime geçti. Bu grubun bir üyesi olan Bo Thorén, Greta’ya öğrencilerin iklim değişikliği için grev yapabileceğini söyledi. Thunberg, diğer öğrencileri kendisi ile birlikte grev yapmaya ikna etmeye çalıştı, ancak hiç kimse ilgilenmeyince kendi başına grev yapmaya karar verdi.
20 Ağustos 2018’de liseye yeni başlayan Thunberg, aynı yıl yaşanan orman yangınlarının ardından, 9 Eylül 2018’deki İsveç genel seçimlerine kadar okula gitmedi. Bunu yapmasındaki amacı, İsveç hükümetinin Paris Anlaşması’na uygun olarak karbon emisyonlarını azaltmasıydı. Zaman içinde Thunberg’in fotoğrafları Facebook ve Instagram üzerinde yayılmaya başladı. Genel seçimler bittikten sonra Greta Thunberg, sadece cuma günleri grevine devam etti ve tüm dünyada dikkat çekmeye başladı. Onun eylemleri tüm dünyadaki öğrencilere greve katılmaları konusunda ilham verdi. 2018 yılının Aralık ayından itibaren 270 şehirde 20.000’den fazla öğrenci grev yaptı.
2018 yılının Ekim ayından itibaren Greta’nın eylemleri, kamuya açık konuşmalar yapmaya, Avrupa’daki gösterilere katılmaya ve sosyal medyadaki takipçilerini seferber etmeye kadar gelişti.
Tüm dünyada dikkat çekmeye başlayan Greta Thunberg eylemlerini genişletti
Greta, Brüksel’deki Avrupa Parlamentosu dışındaki “İklim İçin Ayağa Kalk” gösterisine katıldı. 2018 yılının Ekim ayında ise Extinction Rebellion’ın düzenlediği İsyan Deklarasyonu”nda konuştu. Daha sonra, 24 Kasım 2018’de TEDxStockholm’de konuşma yaptı. Konuşmasında, ilk olarak 8 yaşındayken iklim değişikliğinin var olduğunu öğrendiğini ve haber kanallarının neden bu konuya yer vermediklerini merak ettiğini söyledi.
4 Aralık 2018’de Greta Thunberg, COP24 Birleşmiş Milletler iklim değişikliği zirvesine katılan kişilere hitap etti. Zirvede ayrıca, genel kurul toplantısında da söz aldı. 23 Ocak 2019’da Thunberg, 1.500 özel jet uçuşuyla gelen delegelerin aksine 32 saatlik bir tren yolculuğu ile Davos’a geldi. Burada iklim kampanyasına devam etti ve şu sözleri söyledi: “Bazı insanlar, bazı şirketler, bazı karar vericiler, özellikle de akla gelmeyen miktarlarda para kazanmaya devam etmek için ne kadar paha biçilmez değerden vazgeçtiklerini tam olarak biliyorlar. Sanırım burada olan birçoğunuz bu grup insanlara dahilsiniz.”
21 Şubat 2019’da, Avrupa Ekonomik ve Sosyal Komitesi’nin konferansında konuştu. Burada küresel ısınmayı Paris İklim Anlaşması’nda belirlenen iki derecelik hedefinden daha az olacak şekilde sınırlanması gerektiğini söyledi. “AB kendi CO2 emisyonunu 2030 yılına kadar, Paris’te belirlenen %40 hedefinin iki katı, %80 oranında azaltmalı.” dedi.
15 Mart 2019’da Greta, 112 ülkeden 1.4 milyon öğrenciye protesto ve grevlere katılmaları konusunda ilham verdi. Thunberg, yaptığı eylemler için çeşitli ödüller aldı. 2019 yılının Mart ayında Norveç parlamentosunun üç üyesi, Nobel Barış Ödülü için Thunberg’i aday gösterdi. Sonraki iki sene de Nobel Barış Ödülü’ne aday gösterildi.
Kaynak: 1