Teknolojinin ilerlemesinin ardından özellikle dijital ortamda yapılmış birçok tasarıma şahit olduk. Bunun dışında birçok tasarımcı hayal gücünü zorlayarak farklı tekniklerle eserlerini çizmeye devam ederken belki de buna en farklı yaklaşan kişi Graham Fink olmuştur.
Tobii adlı bir teknoloji firmasıyla geliştirdiği teknikle sadece göz hareketleriyle portre çizen Fink, adeta bir devrim yaratıyor.
“Gördüğünüzü kağıda aktarmanın uzun bir prosedürü var. Nesneye bak, göz nesnenin bilgilerini beyne iletsin, oradan ellere komut gitsin, oradan da kağıda aktar. Bu gerçekten zahmetli bir iş.” diyor Fink.
Genelde öğrencilerini “yeterince iyi bakmıyorsun” diye uyaran Fink, bu teknikle usta ressamlara yaratıcılık ve teknoloji yardımıyla meydan okuyor.
Nasıl mı yapılıyor? Sorusunun cevabı ise tahmin ettiğiniz üzere bir hayli bilimsel; teknoloji kızıl ötesi ışığının gözlere parlatılmasıyla çalışmaya başlıyor…
“…Yansımalar, göz hareketinin hemen bir ekrana çevrilmesini sağlayan çoklu algoritmalar ve filtreler aracılığıyla bir kamera tarafından kaydediliyor…
Uzun aylar boyunca hatalarla dolu deneyimlerin ardından, duyarlılıklarına göre gözlerimizin bir bilgisayar ekranına doğrudan bir freestyle çizgisi çizmesine izin veren kod parçası oluşturulmuş.
Çizgi ve rengin kalınlığını önceden belirleyebiliyor ve daha sonra ekrana bakabilme ihtimali sağlıyor. Gözlerinizi hareket ettirmeye başladıkça çizgi hareket ediyor.
Ne bir fırça ne de başka bir şey. Sadece gözler…
Fink bu düşüncesiyle beyin ve sonuç arasındaki bütün gereçleri kaldırarak büyük bir iş başarmış.
Söylemekte fayda var, resim sadece kağıda aktarılan tasarımlar değildir. Buna en büyük vurguyu yapan Fink’in kendisi.
Videoyu buradan izleyebilirsiniz.
Kaynak: 1