Hüzün, aşk, sevgi, acı, korku gibi sayfalar dolusu yazıyla anlatılabilecek duyguları, sadece bir saniyelik bir bakışla aktarabilmek mümkün müdür? Bizce evet. Hele bir de bize bu bakışları sunan gözler objektife yansımışsa, sadece tek bir fotoğraf karesinden kitaplar dolusu anlam çıkartılabilir. Şimdi gözlerin ruhumuza açılan birer pencere olduğunu kanıtlayan bu karelerin bazılarına bakalım.
1. Acının gözleri
1985 yılında volkanik bir patlama sonrası evinin enkazının altına sıkışıp, çıkarıldıktan üç gün sonra hayatını kaybeden 13 yaşındaki Kolombiyalı Omayra Sanchez. Yaşam mücadelesi, son nefesine kadar yanında olan gazeteciler tarafından belgelenmiştir.
2. Nefretin gözleri
1957’de Little Rock Central Lisesi’ni seçen dokuz Afrika kökenli Amerikalı öğrenciden biri olan Elizabeth Ann Eckford, bir grup kızgın ve ırkçı tarafından takip ve taciz ediliyor. Nefreti hemen (bize göre) sağında kalan kadınların gözlerinde görebilirsiniz.
3. Irkçılığın gözleri
Hitler’in propaganda bakanı Joseph Goebbels, fotoğrafını çeken adama tanıştıkları ilk andan itibaren büyük saygı göstermişti. Bu fotoğraf ise o adamın aslında Yahudi olduğunu öğrendikten sonra çekilmiş. Saf ırkçılık ve nedensiz bir nefreti iliklerinize kadar hissedebilirsiniz.
4. Tükenmişliğin gözleri
1945’de Almanların elinden kurtarılan duygusal ve fiziksel olarak yorgun bir Amerikan savaş esirinin, savaşın acımasızlığını tekrar akıllara kazıyan unutulmaz bakışları.
5. Kaybedilen masumiyetin gözleri
Suriyeli devlet karşıtı bir isyancının sekiz yaşındaki oğlu, boynunda tüfeğiyle sigarasından çektiği nefesi üflüyor. Gözlerine baktığınızda orda olması gereken masumiyetin bu çocuğu çoktan terk edip gittiğini görebiliyorsunuz.
6. Çılgınlığın gözleri
Fotoğrafta, Courcelette Muharebesi’nde sürekli bombardıman yüzünden şok geçiren bir asker görülüyor. Savaşın çıldırmış yüzü.
7. Korkunun gözleri
Arabası suya batmadan hemen önce, ancak kayayla arka camı kırılarak kurtarılabilen kadının korku dolu gözleri.
8. Kabullenişin gözleri
“Vinnitsa’nın Son Yahudisi”, 1941’de Ukrayna’da 28.000 Yahudi’nin katledildiği bir toplu mezarın önünde, ölümünü kabullenerek diz çöküyor.
9. Rahatlamanın gözleri
23 saat süren başarılı kalp nakli ameliyatının ardından, hastasının yanında oturup dinlenen bir kalp cerrahı. Asistanı da ameliyat odasının köşesinde uyuyor.
10. Barışın gözleri
Bu kim olduğu bilinmeyen asker, 1965’te 173. hava tugayı taburuyla birlikte Güney Vietnam’da bulunuyordu. Savaş cehennemdir ve bunu en iyi savaşanlar bilir.
11. Merakın gözleri
Endonezya’da bir grup insan, merakla prezervatifin nasıl kullanılması gerektiğini öğreniyor.
12. Umutsuzluğun gözleri
Sokaklarda yaşayan bir grup aç ve umutsuz insan, Yeni Delhi’deki bir camide dağıtılan ücretsiz yiyecekleri almak için sabırla bekliyorlar.
13. Minnettarlığın gözleri
12 yaşındaki Diego Frazão Torquato, kendisine keman çalmayı öğreten ve müzik yoluyla fakirlik ve şiddet dolu hayatından kaçmasına yardım eden öğretmeninin cenaze töreninde keman çalarken.
14. Yorgunluğun gözleri
72 saat süren yangın söndürme çalışmalarının ardından, Onbaşı Antonio Metruccio’nun gözleri çok şeyi anlatıyor ama en çok yorgunluğu.
15. Cesaretin gözleri
Bibi Aisha, 14 yaşındayken babası tarafından bir Taliban savaşçısına verilen bir kadın. 4 sene istismar edildikten sonra kaçan ama maalesef polis tarafından yakalanıp hapse atıldıktan sonra kayınbabasına teslim edilen Bibi; ceza olarak kayınbabası, kocası ve 3 diğer aile üyesi tarafından dövüldükten sonra kulakları ve burnu kesilip ölüme terk ediliyor. Daha sonra sağlık görevlileri ve Amerikan askeri tarafından kurtarılıp koruma altına alınıyor ve hayata tutunuyor.
16. Masumiyetin gözleri
“Safir gözlü çocuk” uzun süre photoshop ürünü olmakla suçlandı ama en sonunda Vanessa Bristow isimli fotoğrafçı çocuğun farklı açılardan fotoğraflarını çekerek gözlerinin tamamen gerçek olduğunu kanıtladı.