“Bir hücreyi havaya kaldırınca onun hakkında öğrenebileceğiniz şeyler inanılmaz.” diyor Katherine Bourzac. Dr. Gözde Durmuş, hepimizi gururlandırmak adına, 1997 yılından beri uğraşılan ama sadece zehirli manyetik çözücüler yardımıyla yapılabilineceğine inanılan bu işlemi, zehirli maddeler kullanmadan ve sadece ucuz mıknatıslar ve bir kaç parça plastik kullanarak yapmayı başardı. Peki bu ne işe yaradı diyorsanız, lütfen okumaya devam edin.
Dr. Gözde Durmuş yaptığı bu çalışmayla MIT Technology Review Dergisinin her sene seçtiği ’35 Yaşaltı Yenilikçiler’ listesinin öncüler kategorisinde yer almaya hak kazandı.
Dr. Durmuş’un bizim anlayacağımız dilde yaptığı şey aslında şuydu: Kanserin erken teşhis edilmesini sağlayan ucuz ve hızlı bir test icat etmek.
Bu alet hücrelerin manyetik özelliklerinden faydalanarak hastalanmış hücreleri tespit etmeye yarıyor.
Beyaz kan hücrelerinin, kırmızı kan hücrelerinin ve birbirinden farklı bir sürü bakterinin farklı karakteristik özellikleri var ve Dr. Durmuş tasarladığı manyetik alan sayesinde, hangi hücrenin ne kadar havaya yükseldiğini ölçüyor. Ve böylece farklı ilaçların, farklı hücrelerdeki etkilerini yaklaşık 1 saat içerisinde gözlemleyebiliyor.
Durmuş, hastalıkların hızlı tespit edilmesinin önemini, kendisinin de yaşadığı kötü bir tecrübeden dolayı daha da, iyi biliyor. Dr. Durmuş küçük bir çocukken, üç yıl süren bir bakteriyel enfksiyonu olduğunu ve doğru tedavi bulununcaya kadar acı içerisinde hastaneye gidip, hiç bir etkisi olmamasına rağmen penisilin iğnesi yemek zorunda kaldığını daha dün gibi hatırlıyor.
Dr. Durmuş tasarladığı bu mekanizmanın maliyetinin sasdece 1 dolar olduğunu söylüyor.
@SabanciHolding in düzenlediği etkinlikte sevgili Songul Hatisaru'na çalısmalarımızı anlattım. #8mart #kanser https://t.co/546pZS8120 pic.twitter.com/tZaV8tgGQt
— Gozde Durmus (@gozdis) March 8, 2017
Durmuş şu an Stanford Üniversitesi Genom Teknoloji Merkezi’nde çalışmalarına devam ediyor.
Kaynak: 1