Corona virüsü salgını nedeniyle pek çok şirket çalışanlarını home-office çalışma şekline geçirdi. Şu anda pek çok kişi evden çalışıyor. Tabii ki bazıları için evden çalışma şekli dikkat dağıtıcı olabiliyor. Bunun için de evden çalışmayı birkaç değişiklikle daha verimli hale getirmeniz gerekiyor. Evde çalışırken bir başka problem ise; toplantılar. Freelance ya da home-office çalışanlar genellikle video konferans görüşmeleri yaparak, toplantılarını gerçekleştiriyorlar. Ancak ev ortamında gerek internet alt yapısı gerekse çevresel nedenlerden dolayı bu görüşmeler çok verimli olamayabiliyor. Biz de daha iyi bir görüntülü konuşma deneyimi için ipuçlarını ve en iyi ücretsiz görüntülü konuşma uygulamalarını sizler için derledik…
Corona virüsü salgını son birkaç hafta içinde düzinelerce konferansın ve etkinliğin iptal edilmesine neden oldu. Pek çok şirket ofislerini kapattı ve çalışanlardan evde çalışmalarını istedi
Tabii bu her ne kadar sağlığımız için iyi olsa da çalışma şartları evdeyken biraz daha zorlaşabiliyor, özellikle işi internet tabanlı olanlar için
Evdeki internet bağlantısının kalitesi gibi birçok faktör bunu etkiliyor. Tabii bu süreçte toplantılar ise video konferanslar yani görüntülü konuşma aracılığıyla gerçekleşiyor. İşte video konferans görüşmelerinizi çok daha kaliteli hale getirmeniz için bazı ipuçları;
– Çevrenizden haberdar olun; görüşme sırasında kamerada görünmeniz gerekiyorsa, etrafınızda neler olduğunu bildiğinizden emin olun. Gürültülü bir caddede iseniz pencereyi kapatın ve ışığı kendinize çevirin.
– Bant genişliğinizin yeterli olduğundan emin olun; Görüntülü sohbetlerin dezavantajlarından biri, pikselsiz ekranlar ve yetersiz bant genişliği ile gelen dalgalı seslerdir. Birden çok video görüşmesi yapmayı bekliyorsanız, evinizdeki akıllı cihazların bağlantıyı tıkamadığından emin olun.
– Bağlantınızı mutlaka kontrol edin; Bağlantınızın kötü olduğunu veya yazılımınızın düzgün çalışmadığını öğrenmek için toplantının başlamasını beklemeyin; konferans başlamadan önce hem internetinizi hem de uygulamalınızı test edin.
– Ses kalitesi için kulaklık edinin; Bilgisayarınızın dahili mikrofonuna ve hoparlörlerine güvenmeyin. Görüşme yaparken kendinize hoş bir bluetooth kulaklık veya oyun kulaklığı bulun. Sesleri daha net duymanız için bu şart.
– Mutlaka yedek bir plan yapın; Hangi programı kullanırsanız kullanın, bir şeyin ters gitmesi durumunda bir yedekleme planına sahip olun.
Peki hangi video konferans uygulamalarınızı kullanabilirsiniz? İşte en iyi video konferans görüşmelerini yapabileceğiniz ücretsiz görüntülü konuşma uygulamaları;
1. Skype
Kuşkusuz bu listedeki en popüler uygulama Skype. Oldukça uzun yıllardır kullanılan Skype, basit ve kolay bir kullanım sunuyor. Bu görüntülü sohbet yazılımı hem ücretsiz hem de ücretli çağrı olanağı sunuyor. Ücretli sürümü, kullanıcının dünyadaki herhangi bir numarayı nominal bir fiyata aramasına izin veriyor. Sadece sesli arama yapmakla kalmaz, görüntülü arama da yapabilirsiniz.
2. Spike
Her şeyden önce yenilikçi bir sohbet aracı olan Spike, görüntülü arama aracıyla profesyonel sektör için etkili bir çözüm sunuyor. Program, ekiplerin birbirleriyle (ve dış ortaklarla) daha verimli iletişim kurmalarına yardımcı oluyor. Spike, Windows ve Mac, iOS ve Android için kullanılabilir ve web tarayıcınızdaki bir platformdan bağımsız olarak da kullanılabiliyor. Bireysel kullanıcılar programı ücretsiz olarak kullanabilirken, profesyonel ekipler kullanıcı hesabı başına bir ücret ödemek zorundalar. Ancak kayıt için ayrı bir kullanıcı hesabı gerekmiyor. Spike, kullanıcının zaten var olan e-posta hesabıyla entegre oluyor.
3. ICQ
1996 yılında piyasaya çıkan ICQ aslında sadece anlık mesajlaşma uygulamasıydı. Ancak şu an uygulamayla video görüşmeleri de yapılabiliyor. Ancak yalnızca iki kullanıcı profili arasında görüntülü görüşme mümkün. ICQ, Windows, Android ve iOS’da kullanılabiliyor.
4. Jitsi
Açık kaynaklı yazılım Jitsi, özellikle iletişimlerinin gizliliği konusunda endişe duyan kullanıcılara yönelik. Tüm aramalar (hem görüntülü hem de sesli) şifreleniyor. Bir video konferanstaki katılımcı sayısı içinse bir sınır bulunmuyor. Tabii bu sayı bilgisayarın yetkinliğine ve internet bağlantı hızına bağlı. Jitsi’nin bir başka benzersiz özelliği, kullanıcıların hizmeti kullanmak için ayrıca bir hesap açması gerekmemesi. Jitsi, Windows, Android ve iOS’a ek olarak Linux’a da kurulabiliyor.
5. Tox
Tox; video ve sesli aramalar, anlık mesajlaşma, dosya paylaşımı gibi seçenekler sunuyor. Windows, macOS, Linux, Android ve iOS cihazlarda kullanılabiliyor. Ancak görüntülü konuşma şu anda yalnızca iki kullanıcı arasında yapılabiliyor. Yazılım hala geliştirilmeye devam ediyor.
6. Viber
PC için en iyi görüntülü arama uygulamaları listemize, basit arayüzü ile kolay kullanım sunan Viber kesinlikle dahil edilmeliydi. Uygulama ücretsiz olarak kullanılıyor ve dünyadaki herhangi bir Viber kullanıcısını aramanızı sağlıyor. Video görüşmelerinin yanı sıra, yazılım kullanıcının diğer Viber kullanıcılarıyla sohbet etmesine de olanak tanıyor. Mobil Viber uygulamanızı Windows PC’nizle de senkronize edebilirsiniz.
7. Facebook Messenger
Facebook Video Chat de Facebook Messenger’ın bir başka popüler işlevi. Özelliğin görüntülü sohbet kalitesi oldukça yüksek ve Facebook’taki tüm kişilerinizle bağlantı kurmanızı sağlıyor. Oldukça popüler olan bu uygulamayla dünyadaki herkesle video görüşmesi yapabilirsiniz.
8. Whatsapp
Facebook’a bağlı bir başka uygulama olan Whatsapp da gelişen özellikleriyle iyi bir Skype alternatifine dönüştü. Ancak bir gruptaki 256 kişiyle aynı anda sohbet edebilmenize rağmen, görüntülü konferans dört kişiyle sınırlı. Bununla birlikte, WhatsApp’ın en büyük avantajı yazılımın oldukça yaygın kullanılması. Bir Facebook ürünü olarak, birçok kullanıcı gizliliğe çok az dikkat edileceğinden endişe duyuyor, ancak WhatsApp uçtan uca şifreleme sunuyor.
9. Facetime
FaceTime özellikle Apple cihazları (iPhone, iPad ve Mac) için oluşturulmuş bir görüntülü sohbet uygulaması. Diğer Apple uygulamalarına uygun olarak, FaceTime’ın işlev aralığı minimum. Ayrıca, Facebook Messenger’da olduğu gibi, ikiden fazla hesap arasında görüntülü konuşma yapmak mümkün değil. Buna rağmen, bir video görüşmesine 32 kişiye kadar davet etmek mümkün.
10. Google Duo
2016’da çıkan Google Duo uygulaması, FaceTime’a benzer şekilde minimalist bir yaklaşım benimsiyor. Bu uygulamada iki kullanıcı arasında görüntülü görüşme yapılabileceği gibi 8 kişi arasında görüntülü konferans da yapılabiliyor. Bununla birlikte, FaceTime ve Google Duo arasında bazı farklılıklar var; Apple’ın uygulamasından farklı olarak Google, kullanıcıların gelen aramaları cevaplamadan önce kullanıcılarının canlı video akışının önizlemesini sağlayan bir özellik sunuyor. Başka bir artı ise, Google Duo’nun sadece Android cihazlar için değil, iOS için de mevcut olması.
11. Wire
Anlık mesajlaşma uygulaması Wire; Windows, Linux, macOS, Android ve iOS cihazlara yüklenebiliyor ayrıca tarayıcıda uygulama olarak kullanılabiliyor. Wire ayrıca tipik mesajlaşma işlevleri sunuyor; bu, dosya paylaşımının yanı sıra sesli aramaları (beş kullanıcı hesabına kadar) ve görüntülü konuşma (dört hesap arasında) içeren bir sohbet özelliğini içeriyor. Ayrıca, YouTube, Vimeo, Soundcloud ve Spotify’dan diğer Wire kullanıcılarıyla içerik paylaşmak için Wire’ı kullanmak mümkün.
Ücretsiz sürüme ek olarak, şirket işletmeler için de çeşitli çözümler sunuyor. Profesyonel bir abonelik seçerseniz, yazılımı şirket içi iletişim için kullanabilir ve konuşmaların kendi sunucularınızda yürütülmesini sağlayabilirsiniz. Wire Red, bir kriz durumunda bile iletişimi garanti eden bir hizmet sunuyor.
12. Line
2011 yılında Japonya’da geliştirilen Line, ücretsiz mesajlaşma ve arama uygulaması. Bu listedeki diğer uygulamalar gibi yazılım, telefonlarda ve bilgisayarlarda kullanılabiliyor. Yüksek kaliteli çağrıların yanı sıra Line kişi listenizdeki diğer Line kullanıcılarıyla resim, video ve sesli mesaj paylaşmanızı sağlıyor.
13. WeChat
WeChat, Android, Apple, Mac OS ve Windows gibi tüm popüler platformlarda kullanılabiliyor. Kullanıcılar uygulama aracılığıyla diğer kullanıcılarla sesli ve görüntülü görüşmeler yapabiliyor. Görüntülü görüşmeler en fazla 9 kişi arasında yapılabiliyor.
14. Google Hangouts
Google, dijital iletişimde öncü oldu. Sadece basit e-posta hizmetiyle başlayan yazılım, video görüşmeleri de dahil olmak üzere çeşitli iletişim hizmetlerine kadar gelişti. Google Hangouts, şu anda en iyi video görüşmesi yazılımlarından biri. Bu platform, kullanıcılarının diğer Gmail kimliği sahipleriyle ileti göndermesine, sesli ve görüntülü arama yapmasına olanak tanıyor. Tek yapmanız gereken ücretsiz bir Gmail kimliği oluşturmak. Bu görüntülü sohbet yazılımı, kullanıcıların aynı anda 10 kişiyle görüntülü görüşme yapmasına sağlıyor.
15. Tango
Tango, hem telefonlar hem de Windows PC için mevcut olan en eski ama en iyi görüntülü arama yazılımlarından biri. 200 milyondan fazla kullanıcısıyla, uygulama sadık bir müşteri tabanına sahip. Tabii ki, listedeki diğerleri gibi Tango kullanıcıların görüntülü görüşme yapmasına izin veriyor, ancak Tango2nun bir artısı var; bu da kullanıcılar bir görüşme sırasında oyun oynayabilmeleri.
16. Nimbuzz
Nimbuzz, bir süredir var olan tanınmış bir Messenger uygulaması. Sadece bir mesajlaşma uygulaması olarak başlayan yazılım, ücretsiz sesli ve görüntülü arama gibi ek özelliklerle uzun bir yol kat etti. Nimbuzz’un herhangi bir işletim istemi içinse uyum sorunu yok. Her işletim sisteminde kullanılabiliyor.