Bize normal gelen davranışların bazılarına kabalık, bazılarınaysa kalp kırıcı gelebileceğini tahmin bile edemeyiz. Her ne kadar sık sık seyahat etsek bile çoğumuzun bilmediği şey; bize normal gelen davranışların başka ülkelerde hoş karşılanmadığı gerçeği. BBC ve Zendesk adlı bir şirketin infografiğinde hangi ülkede hangi davranışın yanlış anlaşıldığına tanıklık ediyoruz.
1. Rusya’da birilerine çiçek verirken çift sayıdan kaçınmaya özen gösterin.
Verdiğiniz çiçeklerin sayısının çift sayı olmamasına özen gösterin. Bunun sebebi de Rusya’da tek sayıdaki çiçeklerin mutluluğu simgelemesi. Bu yüzden buketler 1,3,5,7 gibi tek sayıdaki çiçeklerden oluşuyor. Çift sayılı çiçekler ise sadece cenazelerde veriliyor.
2. Çin’de karşınızdaki insana kartvizit verirken masaya değil de direkt iki elinizle kendilerine takdim etmeniz gerekiyor. Aksi takdirde çarşı karışıyor.
3. Japonya’da bir düğüne katıldınız ve hediye olarak para verdiniz ve bu para çift sayı diyelim… İşte şimdi yandınız. O çiftin artık boşanmasını isteyen hater akrabadan farksızsınız.
Para eşit sayılarda iki tarafa bölünebilecek bir sayıdaysa o çiftin boşanacağına inanılır. Bu yüzden öyle bir hediye vermeniz pek yakışık kalmaz gibi. Bunun yanı sıra Japonya’da kendi içeceğinizi kendinizin doldurması kesinlikle kabalıktır…
4. Özellikle Tayland ve Malezya gibi ülkelerde şaka niyetine enseye şaplak döte parmak alışkanlığınızı unutun. Yoksa o elinizi kırabilirler…
Budizm’den kaynaklanan bir gelenek olan bu durum kafanın kutsal olmasından kaynaklanıyor. Sadece kafalarına dokunmakla değil kafalarının üzerinden bir şey geçirdiğinizde de buna bir hayli bozulabiliyorlar.
5. Belirtmeye gerek var mı bilmiyorum ama Hindistan’da bildiğiniz üzere restoranlarda sığır eti söylememeniz gerekiyor. Hani alışkanlık ya kendinizi unutursunuz…
6. Batı Avrupa, özellikle İngiltere’de yabancıysanız oranın insanlarına sık soru sormamaya ve de bakışmamaya özen gösterin. Bundan rahatsız olup arıza çıkarabiliyorlar.
7. Kuzey Avrupa’da ise gereksiz muhabbet etmek büyük kabalık sayılıyor. O yüzden size sorulandan fazlasını söylemeyin…
8. Hazır gereksiz sohbet ve şaka konusu açılmışken; Meksika gibi latin ülkelerinde birisi sizi aşağılayan şakalar yapıyorsa ortamda kabul görmüşsünüz demektir. Rahat olabilirsiniz.
“Aşağıla beni! Vur bana!”
9. Fransa’da ise yüksek sesle konuşmak tam anlamıyla bir münasebetsizlik sayılıyor. Zaten çoğu ülkede yüksek sesle konuşanlar kaba insan statüsüne alınıyor. Fakat Fransa’da bir mekanda otururken yan masayı bile duymanızın mümkünatı yok.
Meraklı Pelinsu üzgün, Pelinsu yaralı…