Eğitim sisteminin sık sık değişmesi, müfredat yenilenmesi ve sınav sistemindeki kafa karışıklıkları ülkemizin son yıllarda yaşadığı en büyük buhranlardan bir tanesi. Her geçen gün ders kitaplarında çıkan yalan yanlış bilgiler, insanları özellikle yeni neslin geleceği konusunda bir hayli endişelendiriyor.
Skandal gözüyle bakılan bu olaylara bir yenisi daha eklendi. Cem Yılmaz’ın başrolünü üstlendiği GORA filmindeki yaptığı espiri 8. Sınıf Fen Bilimleri kitabında yer aldı. Cem Yılmaz’ın Arif karakteriyle 4 elementi ateş, su, toprak ve tahta olarak sınıflandırmıştı.
Memurlar.net‘de yer alan habere göre Milli Eğitim Bakanlığı onaylı ortaokul 8. sınıf ders kitabında Cem Yılmaz’ın GORA filminde yapmış olduğu espiri gerçek olarak kitapta lanse edilmiş.
Kitaptaki paragrafta “Doğada dört çeşit madde olduğu düşünülerek maddeler; ateş, su, toprak ve tahta olarak sınıflandırılmıştır”
Paragraftaki tam metin bu şekilde; “Sınıflandırma, günlük yaşamda olduğu kadar bilimsel çalışmalarda da oldukça önemlidir. Bilim insanları gerek çalışmalarını kolaylaştırmak gerekse sınırlandırmak için sınıflandırmaya büyük önem gösterirler. Geçmişten günümüze kadar pek çok bilim insanı maddeleri sınıflandırmaya çalışmışlardır. MÖ 300’lü yıllar-da doğada dört çeşit madde olduğu düşünülerek maddeler; ateş, su, toprak ve tahta olarak sınıflandırılmış-tır. Aristo’dan günümüze kadar birçok bilim insanı maddeleri çeşitli şekillerde sınıflandırmıştır.”
Aynı bilgi Cem Yılmaz’ın döneme damga vuran GORA filminde espiri olarak geçiyordu.
Peki bu neye dayanarak söylenmiş? Kulağa absürt gelse de olayın iç yüzüne bakıldığında eski toplumlarda tahta olmasa da ‘Ağaç’ element olarak kabul edilmiş.
Özellikle Çin astrolojisi ve Feng Shui’de dünyada beş element olduğu, birçok filozofun da onayladığı gibi ateş, su, toprak ve hava ile birlikte “Ağaç” da element olarak kabul edilmiş.
Kısacası Çin toplumları dışında tahtayı element olarak kabul eden bir toplumun varlığı kaynaklarda bulunmuyor. Zaten tahta ağaçtan üretilen bir madde olduğu için M.Ö. 300 yıllarında böyle bir kavramın kullanılması birçok kullanıcıyı da kızdırdı.
1. Bu olaya sosyal medyadan tepkiler de gecikmedi.
Öğün Yayınları tarafından basılan 8. sınıf Fen Bilimleri kitabında "doğa da bulunan 4 element" "Ateş, Su, Toprak ve Tahta" olarak sınıflandırıldı.
Fen bilgisi GORA filmini geçmeyen yayıncılar… pic.twitter.com/48XcXcmHHH— hayritunc (@hayriituncc) November 10, 2017
2.
8.Sınıf F. Bilimleri kitabı;
4 element: Ateş, Su, Toprak ve TAHTA!@CMYLMZ 'ı çok izlemenin zararları! ? pic.twitter.com/7TYvIEOFHW— Mehmet Bey (@mmtby34) October 30, 2017
3.
Ateş, su, toprak, tahta! Tahta mı? pic.twitter.com/Pm7yTzup6M
— Ali Fuat Saruhan (@afsbordobank) November 10, 2017
4.
Kitapta, Tahta 4 elementten biri olarak değil, M.Ö 300'lü yıllarda Tahta'nın 4 elementten biri olduğu düşünülüyordu diyor. Bu bilgi doğru bilgi. Shang Shu Hong Fan kitabında su, ateş, TAHTA, metal ve toprak, 5 element olarak anılır. Ön Türklerde de TAHTA, element kabul edilmiştir https://t.co/cxD0ShMqBw
— Emre Erciş (@EmreErcis1) November 10, 2017
5.
Ateş, su, toprak…Tahta mı?
Hadi @CMYLMZ şakasını yaptı da size noluyor? Fen bilgisi kitabı ulen bu! Neyse ki her köşe başında İHL'ler var panik yok! ? pic.twitter.com/24zsaNoAHs— Mustafa SARITAŞ (@MMustafaSaritas) November 10, 2017
6.
"Ateş, su, toprak, tahta!", "Tahta mı?", "Tahta tabii… zoruna mı gitti?" "Yok, not alıyorum. Müefredata koyarız."
— onursal şeyler (@onursalseyler) November 10, 2017
7.
8. sınıf fen bilgisi kitabı.!
"Doğada dört çeşit madde olduğu düşünülerek maddeler; ateş, su, toprak ve tahta olarak sınıflandırılmıştır"?
Ben buna yorum yapamadım? pic.twitter.com/E2lsXN97nb
— tncy (@passion_tr) November 10, 2017
8.
MEB onaylı ders kitapları köşemizde bu gün 8. sınıf Fen kitabı var. Ateş, su, toprak ve tahta.. Evet tahta, bildiğin tahta.. pic.twitter.com/z10gOMad5P
— Fuck The System (@otbilim) November 10, 2017
Kaynak: 1