Facebook’a rakip olma hedefiyle sanal dünyaya adımını atan Google+, Google’ın 2011 yılında başlattığı bir sosyal ağ projesiydi. Uzun yıllar ayakta kalma mücadelesi veren ve zaman zaman Google tarafından ön plana çıkarılmaya çalışılan Google+ maalesef artık karşımıza çıkmayacak. Firma tarafından yapılan açıklamalara göre sosyal ağ platformu Google+ hayata gözlerini yumdu. Bugüne kadar arama motoru, haritaları, Android platformu ve daha birçok girişimiyle teknoloji dünyasının zirvesinde yer almayı başaran Google başka hangi projelerde başarısız oldu dersiniz? Bu sorunun cevabını merak edenler ve teknoloji dünyasında yakın geçmişi hatırlamak isteyenler bu listemizde hafıza tazeleyecek.
1. Google X
Google’ın yıllardır sadeliğini koruyan arama motoru arayüzüne farklı bir bakış açısı olarak Google X denenmişti. Mac OS’un dock’una benzer tasarım yapısıyla dikkat çeken Google X, geniş kitleler ona alışamadan, sadece bir günlük yaşamının ardından ortadan kaldırıldı. Google X’in fişi çekildiğinde takvimler 16 Mart 2005 tarihini gösteriyordu.
2. Google Answers
Larry Page tarafından ortaya atılan bir fikirle hayata geçen ve piyasaya çıktığı dönemde Yahoo Answers hizmetine güçlü bir rakip olacak gibi görünen Google Answers, Google’ın kısa ömürlü projelerinden biri oldu. 4 yıldan fazla süre boyunca yeri geldiğinde mantıklı, yeri geldiğindeyse saçma sapan sorulara cevap bulduran Google Answers hizmeti 2006 yılında sanal dünyaya veda etti.
3. Lively
Google’ın sanal dünyada ikinci bir yaşam deneyimi yaşatma amacıyla oluşturduğu Lively platformu ilk bakışta heyecan verici görünüyordu. Arkadaşlarınızla ya da hiç tanımadığınız İnternet kullanıcılarıyla rengarenk bir dünyada interaktif sohbetler yapabildiğiniz Lively platformu 2008 yılında hayata gözlerini yumdu.
4. Google Wave
Kullanıcıların birbirileriyle mesajlaşmasını ve birlikte doküman düzenleyebilmesini sağlayan Google Wave, eminiz ki çoğunuzun hatırlamadığı bir hizmet. Kullanıcıların aklını karıştırmaktan öte gidemeyen proje sadece bir yıl kadar hayatta kalarak Ağustos 2010 tarihinde ortadan kaldırıldı.
5. Google Buzz
Gmail’in içerisinde yer alan bir sosyal ağ platformu olarak nitelendirilen Google Buzz, üzerinde büyük emek olan bir projeydi. Ülkemizde pek ilgi çekmemiş olsa da Google Buzz dünya çapında büyük ses getirmeyi başarmıştı. Fonksiyonellik sorunları ve kullanıcıların veri güvenliğini tehdit etmesi dolayısıyla fişi çekilen Google Buzz hizmeti 2011 yılında ortadan kaldırıldı. Google bu tarihten itibaren Google+ hizmetine yoğunlaştı.
6. Google Video
Google’ın kendine ait bir video platformu vardı, adı da Google Video’ydu. Bu platform YouTube satın almasından önce hayata geçirilmişti ve 2006 yılında YouTube’un satın alınmasından sonra yavaş yavaş geçerliliğini yitirdi. 2009 yılında yeni uploadları kabul etmemeye başlayan Google Videos, YouTube ile birlikte hayatta kalmasının anlamsızlaşması gerekçesiyle 2012 yılında kapatıldı.
7. Google Health
Google’ın sağlık odaklı geliştirdiği yaşam platformu Google Health, sağlığını kontrol altında tutmak isteyen kullanıcılar için geliştirilmişti. Bu platform sayesinde kalp atışınızı, attığınız adımları, kalori takibinizi ve daha birçok sağlık öğesini kaydedebiliyordunuz. Google’ın “Beklediğimiz toplumsal ilgiyi yakalayamadık.” şeklindeki açıklamasının ardından fişi çekilen platform Ocak 2012’de kapatıldı.
8. Google Notebook
Mobil cihazların yeni yeni güçlendiği, bulut bilişim teknolojisinin yeni yeni hayatımızda yer almaya başladığı dönemlerde Google’ın Notebook adlı bir hizmeti vardı. Google Notebook mantıken Google Docs’un atasıydı ve kullanıcıların URL kaydetmesini, çeşitli notlar almasını mümkün kılıyordu. 2009 yılında Google tarafından geliştirilmesi durdurulan Google Notebook’taki tüm veriler Google Docs’a aktarıldı. Temmuz 2012’de ise Google Notebook’un fişi çekildi.
9. Google Reader
Kapatılmasıyla geniş kitlelerin tepkisine sebep olan Google Reader, aslında son derece kullanışlı bir platformdu. RSS üzerinden takip ettiğiniz siteleri listeleyen ve organize eden Google Reader, Temmuz 2013 itibarıyla hayata gözlerini yumdu. Bu platformun kapatılmasına dair tepkilerin halen sürdüğünü forumlarda görebilirsiniz.
10. iGoogle
Google kullanıcılarının kendilerine özel bir Google ekranı oluşturmasını sağlayan iGoogle, Chrome tarayıcı ortaya çıkana kadar oldukça popülerdi. Chrome ve Android platformlarının ağırlığını arttırmasının ardından gerekliliğini yitirmeye başlayan iGoogle, 2013 yılında kapatıldı.
11. Orkut
ABD’de fazla ilgi çekememiş olsa da dünyanın birçok ülkesinde yüz binlerce kullanıcı tarafından beğeniyle kullanılmış olan sosyal ağ uygulaması Orkut da bir Google projesiydi. Zaman içerisinde popülaritesini kaybeden Orkut, Eylül 2014 itibarıyla hayata gözlerini yumdu.
12. Google Catalogs
Google’ın dijital kataloglardan oluşan interaktif alışveriş programı Google Catalogs da ömrü kısa olan platformlardan biri oldu. 2013 yılında mobil versiyonu ortadan kaldırılan Google Catalogs’un masaüstü versiyonu iki yıl daha dayanabildi. 2015 yılında Google Catalogs’un fişi kalıcı olarak çekilmiş oldu.
13. Google Glass
Ortaya çıktı ilk günlerde dünyayı değiştirecek kadar iddialı görünen, ancak ilerleyen süre zarfında kolaylıktan çok zorluklar, mutluluktan çok huzursuzlukla anılan Google Glass maalesef tarihin tozlu raflarında yerini aldı. İlk olarak 2012 yılında ortaya çıkan Google Glass, ilginç bir gözlük çerçevesi üzerinde yer alan bir kristal ekran ile kameralı bir mini mobil cihazın birleşiminden oluşuyordu. Yaşanan özel hayatın gizliliği sorunları başta olmak üzere topluma uyum sağlama konusunda başarısız olan Google Glass, Ocak 2015 itibarıyla ortadan kalktı. Google’ın buna benzer bir proje üzerinde çalışmaya devam ettiği ise dedikodular arasında yer alıyor.
14. Google Hangouts On Air
Google’ın YouTube Live piyasaya çıkmadan önceki canlı yayın servisi olan Google Hangouts On Air aslında son derece başarılı bir projeydi. Papa Francis ve Barack Obama dahil birçok büyük isim tarafından kullanılmış olan bu hizmet artık yerini YouTube Live’a bıraktı. 2016 yılının Eylül ayından sonra Google Hangouts On Air hizmeti tarihe karıştı.
15. Google+
Geldik son olarak en taze fiş çekme mevzuuna, Google+’a. Google’ın büyük umutlarla geliştirdiği ve yıllarca üzerinde büyük emek harcadığı Google+ artık sanal dünyada karşımıza çıkmayacak. Facebook ve LinkedIn gibi büyük sosyal ağ platformlarının yerini alma umuduyla yola çıkan Google+, Google’ın başarısız projeleri arasında en ön sıralarda anılacak. Hem yaşanan güvenlik açıkları, hem de kullanıcıların bu platformda neredeyse hiç vakit harcamıyor oluşu Google+’ın makus talihinin arkasındaki sebepler olarak görülüyor.