Open AI tarafından geliştirilen ChatGPT, o kadar popüler oldu ki bazıları yakın gelecekte Google’ın arama motorunun yerine alacağını iddia etmeye başladı. ChatGPT’nin mükemmel özellikleri Google’ı gerçekten yerinden edebilir mi? Bu soru şimdilik bilinmiyor fakat insansı metinler üretebilen sohbet robotları rekabetine teknoloji liderlerinden Google, Bard AI ile girdi.
Google tarafından geliştirilen Bard AI, şirketin arama motorunu tamamlamak için tasarlanmış bir sohbet robotudur. Bard, ChatGPT’nin GPT-3.5 diline benzeyen Google’ın LaMDA dil modelini kullanır. Bu, kısaca birçok konuya cevaplar vereceği ve cevaplarında başka hiçbir yerde bulunmayan yepyeni metinler oluşturabileceği anlamına gelir.
Google Bard AI nedir, nasıl çalışır ve nasıl kullanılır? Google’ın Bard AI sohbet robotunu, bugün kullanabileceğiniz ChatGPT ve diğer alternatiflerinden ayıran tam olarak nedir? İşte Google Bard AI hakkında bilmeniz gereken her şey…
Google Bard AI nedir?
Google Bard AI, ChatGPT ve Bing Chat’e benzeyen, üretken ve konuşmaya dayalı bir yapay zeka sohbet robotudur. Şirket, Bard’ın yaratıcı görevlerde, karmaşık konuları açıklamada ve genel olarak internetteki çeşitli kaynaklardan bilgi ayıklamada yardımcı olabileceğini söylüyor. Ayrıca, buzdolabınızdaki malzemelere uygun tarifler bulmak gibi karmaşık soruları da yanıtlayabilir. Böyle soruları, bugün yalnızca Google araması kullanarak cevaplandıramazsınız.
Bard, Google’ı mütevazı bir arama motorundan yetenekli bir sanal asistana dönüştürüyor. Resmi blog gönderisinde Google, Bard sohbet robotunu “şu anda futboldaki en iyi forvetler hakkında daha fazla bilgi edinin ve ardından becerilerinizi geliştirmek için alıştırmalar yapın” ya da “NASA’nın James Webb Uzay Teleskobu’ndaki yeni keşifleri 9 yaşındaki bir çocuğa açıkla” gibi sorularda kullanılabileceğinden bahsetti.
Basit soruların ötesinde, “piyano mu yoksa gitar mı daha kolay öğrenilir ve her ikisi için ne kadar pratik gereklidir?” gibi sorular da sorabilirsiniz. Bu açık uçlu soruları yanıtlamak bir insan için bile zor olabilir ve en az birkaç dakikalık araştırma gerektirir. Google, Bard’ın düzinelerce web sayfasındaki bilgileri yalnızca bir avuç paragrafa sığdırabileceğini söylüyor. Resimlere ve demolara bağlı olarak, bu yanıtlar Google arama sonuç sayfalarının üst kısmında görünebilir. Ancak şu anda Bard’a erişmek için ChatGPT’ye benzeyen belirli bir web sitesini ziyaret etmeniz gerekiyor.
Google Bard nasıl çalışır?
Daha önce belirtildiği gibi, Google’ın Bard sohbet robotu, ChatGPT ile bazı benzerlikler paylaşır. Her ikisi de özünde geniş bir dil modeli kullanır ve açık uçlu konuşmalar için optimize edilmiştir. Ancak aynı dil modelini kullanmazlar. ChatGPT, GPT-3.5 ve GPT-4 modelini kullanırken Bard, Google’ın kendi LaMDA modelini kullanır. Bard, ChatGPT’den daha farklı bir dil modeli kullanır ve bu model Bard’ın ne kadar iyi çalıştığını etkileyebilir.
LaMDA ve GPT gibi büyük dil modelleriyle ilgili sorun, oldukça iyi metin oluşturabilmelerine rağmen, yanıtların kalitesinin çok değişken olmasıdır. Sohbet robotlarının metin oluşturma yeteneği, verilere bağlıdır. Örneğin ChatGPT’nin bilgi verilerinin bitiş tarihi 2021’dir. Yani 2021 sonrasında gerçekleşen olayları sorarsanız tamamen uydurma bilgilerle yanıt verebilir. Aynı şekilde, verilerdeki herhangi bir sapma da çarptırılmış yanıtlara yol açabilir.
Bu iki sınırlama Google’ın, OpenAI tarafından geliştirilen GPT modelleri gibi uzun süredir test edilmiş rakiplerine karşı Bard AI’ı piyasaya sürmesinin neden bu kadar uzun sürdüğünü muhtemelen açıklıyor. Bard, potansiyel olarak yanlış ama doğruymuş gibi görünen cevaplar üretebilir ve bu da yanlış bilgilerin yayılmasına yol açabilir. Aslında, bu durum zaten yaşandı. Şirket, Bard’ın olgusal bir hata yaptığını gösteren resmi bir tanıtım videosu yayınladığında Google’ın hisseleri düşüşe geçmişti. Bu nedenle Google Bard erişime açıldığından beri şirketin çok sayıda sorumluluk reddi beyanı eklemesi şaşırtıcı değil.
İlginizi Çekebilir:
Hepsi Şehir Efsanesi! Teknoloji Hakkında Doğru Bilinen 8 Yanlış
LaMDA nedir?
LaMDA (Language Model for Dialogue Applications), diyalog uygulamaları için dil modeli anlamına gelir. Metin örnekleri üzerinde eğitilmiş, sözcükleri ve cümleleri tahmin etmek için optimize edilmiş bir makine öğrenimi modelidir. Özet olarak insan benzeri diyaloglar üreten bir sohbet robotudur.
Google, LaMDA’yı oluşturmak için kendi açık kaynaklı dönüştürücü tabanlı sinir ağı mimarisini kullandı ve modeli diyalog için geliştirdi. Bu arada OpenAI, GPT dil modelleri ailesi için aynı şekilde dönüştürücü mimarisini kullanıyor. Google, “genel diyalog verilerinden ve diğer genel web belgelerinden” elde ettiği LaMDA için 1,56 trilyon kelimelik bir veri kümesi kullandı. Bu, şirketin LaMDA’yı konuşma görevleri için özel olarak eğittiği anlamına geliyor.
Google Research blog gönderisine göre LaMDA’nın üç temel hedefi var: kalite, güvenlik ve sağlamlık. Bu hedefler, sohbet robotunun bir bilgi istemi bağlamında mantıklı ve kulağa ilginç gelen yanıtlar üretmesine yardımcı olur. Örneğin, LaMDA asla “anlıyorum” veya “bunu duyduğuma sevindim” gibi genel bir şeyle yanıt vermez. Gerçek doğruluk puanını iyileştirmek için Google, LaMDA’ya dış kaynaklardan bilgi arama yeteneği de verdi. Başka bir deyişle, yanıtlarını genişletmek için gerçek zamanlı olarak internette arama yapabilir.
Google Bard AI nasıl kullanılır?
Haftalarca süren sessizlik sonrasında Google, nihayet Bard’a erişim iznini sundu. Ancak, Bard ile sohbet etmeden önce bekleme listesine katılmalı ve en iyisini ummalısınız. Ayrıca Google Bard AI sohbet robotu, şimdilik yalnızca ABD ve İngiltere’de kullanıma açıldı. Daha fazla bölgenin ve İngilizce dışındaki dillerin ne zaman geleceği henüz belli değil.
Sohbet robotlarına olan büyük talep göz önüne alındığında, Google’ın başlangıçta Bard’ın erişimini az sayıda kullanıcıyla kısıtlaması şaşırtıcı değildir. Ne de olsa Microsoft, Bing Chat ilk ortaya çıktığında aynı şeyi yapmıştı.
Diğer makine öğrenimi tabanlı sohbet robotlarında olduğu gibi, Bard AI da hesaplama kaynakları açısından Google’a büyük olasılıkla çok pahalıya mal olacaktır. Bazı tahminlere göre, sohbet robotunun her yanıtı, normal bir aramaya kıyasla on kat daha fazla maliyet demek. Bard’ın görünürlüğünü ve kullanımını az sayıda kullanıcıyla sınırlamak, şirketin bu maliyetleri zaman içinde ölçeklendirmesine yardımcı olabilir.
İlginizi Çekebilir:
Yapay Zeka Destekli En İyi 8 Görüntü Oluşturma Uygulaması
Bard AI ve ChatGPT: Hangisi daha iyi?
Bard ve ChatGPT arasındaki en büyük fark, Google’ın sohbet robotunun internetteki canlı bilgiye erişiminin olmasıdır. Bu, yalnızca 2021’den önce toplanan eğitim verilerindeki metne erişimi olan ChatGPT’den oldukça farklı ve önemlidir.
Bard ayrıca Android, Chrome OS, Gmail, Google Docs ve hatta Chrome web tarayıcısı gibi çeşitli arama dışı Google ürünlerine de sığabilir. Microsoft, Bing Chat’i Edge web tarayıcısına, Skype sohbetlerine ve Teams uygulamasına zaten entegre etti. Google, AI desteğini Workspace ve Gmail’e getireceğini müjdeledi, ancak konu ile ilgili daha fazla detay açıklanmadı.
Fakat bu entegrasyonlarla birlikten muhtemelen Bard’ın web sitelerini özetlemesini ve doğrudan belgeler oluşturmasını isteyebilirsiniz. Ayrıca sesinizi kullanarak da Bard ile etkileşim kurabilirsiniz. Bu ChatGPT ile yapamayacağınız bir özelliktir.
Bir diğer fark, dil yetenekleriyle ilgilidir. Bard ile birlikte Google’ın LaMDA modelini ilk kez erişmiş olacağız. Şimdiye kadar, neredeyse tüm AI sohbet botları (ChatGPT ve Bing Chat dahil) LaMDA yerine OpenAI’ın GPT-3.5 ve GPT-4 modellerinin bazı varyasyonlarına güvendi. Google’ın modeli de aynı derecede iyi ya da çok daha iyi performans gösterebilir, fakat bu soruyu ancak Bard daha geliştiği zaman kesin olarak bileceğiz.
Son olarak, Google’ın Bard sohbet robotu, kullanıcıların aradıklarını daha hızlı bulmalarına yardımcı olmak için daha kısa yanıtlar verir. Bu, uzun bir makale veya e-posta yazmanız gerektiğinde ChatGPT’nin uzun yanıtlarından daha iyi bir tercih olacağı anlamına gelir.
Kaynak: 1