Haziran ayı LGBTQIA+ topluluğunun mensupları tarafından Onur Ayı olarak kutlanıyor. Bu doğrultuda dünyanın farklı coğrafyalarında çeşitli etkinlikler gerçekleştiriliyor. Caddeler ve meydanlar rengarenk bayraklarıyla binlerce insanın ağırlıyor. Peki, Onur bayrağı olarak da anılan ikonik gökkuşağı bayrağı nasıl LGBTQIA+ topluluğunun sembolü haline geldi? Gelin uzun zamandır kapsayıcılığın ve ayrımcılığa karşı mücadelenin en ikonik simgelerinden biri olan gökkuşağı bayrağının tarihine birlikte göz atalım.
Dünyanın dört bir yanında evleri, iş yerlerini, arabaları veya caddeleri süsleyen gökkuşağı bayrağı yalnızca renkli gösterilerin bir parçası değil
Onur bayrağı olarak da anılan gökkuşağı bayrağı, LGBTQIA+ topluluğunun en önemli sembolü
İkonik bayrak, aynı zamanda uzun zamandır kapsayıcılığın ve ayrımcılığa karşı mücadelenin simgesi olarak yükselmeye devam ediyor
Gökkuşağı bayrağı topluluğun hak arama mücadelesinde oldukça önemli bir role sahip
Peki, temelde gökkuşağı renklerinden oluşan, ancak çok sayıda farklı versiyonu da bulunan bayrak nasıl oldu da LGBTQIA+ topluluğunun sembolü haline geldi? Gökkuşağı bayrağı neyi temsil ediyor? Gelin, modern zamanların en bilinen sembollerinden gökkuşağı bayrağının tarihine birlikte göz atalım.
Gökkuşağı bayrağının kökenleri 1978 yılına uzanıyor. Bayrak aynı yıl Gilbert Baker isimli sanatçı tarafından tasarlandı
LGBT topluluğunun ünlü isimlerinden Harvey Milk, gökkuşağı bayrağının tarihinde önemli bir yer sahip
Çünkü ABD’nin Kaliforniya eyaletinde cinsel yönelimini açıklayarak belediye meclisine seçilen ilk eş cinsel politikacı olan Milk, bayrağın ortaya çıkmasına öncülük eden kişi. Milk, 1978’deki San Francisco Gay ve Lezbiyen Özgürlük Günü Yürüyüşü için Gilbert Baker isimli LGBT aktivisti sanatçıdan bir sembol tasarlamasını istedi. İkonik bayrak işte bu şekilde ortaya çıktı.
Gilbert Baker’a göre tasarladığı bayrak LGBTQIA+ topluluğunun neşesini, güzelliğini ve gücünü ifade ediyordu
Ayrıca sanatçı gökkuşağı renklerinden oluşan bayrağın tasarımında Amerikan bayrağından ilham aldı
Ayrıca bayrak, homofobinin son derece yaygın olduğu bir dönemde ve coğrafyada ortaya çıkmıştı. Bayrağın ülkenin ulusal sembolünden ilham alınarak tasarlanması topluluk mensupları tarafından kısa sürede benimsenmesine katkı sağladı.
Baker tarafından “gökyüzünden gelen doğal bir bayrak” olarak tanımlanan ilk tasarım pembe ile birlikte gökkuşağı renklerinden oluşuyordu
Elbette renklerin her birine farklı anlamlar yüklenmişti. Pembe cinsiyeti, kırmızı yaşamı, turuncu iyiliği, sarı güneş ışığını, yeşil doğayı, turkuaz sanatı, mavi ahengi ve mor renk ise canlılığı ve ruhu temsil ediyordu.
Harvey Milk’in 1978 yılında öldürülmesi gökkuşağı bayrağına yönelik ilginin önemli şeklide artmasını sağladı
Bu durum çeşitli üretim sorunlarına neden oldu. Bu sebeple bayraktaki pembe ve turkuaz şeritler kaldırıldı
Geri kalan 6 gökkuşağı rengi ise topluluğun kalıcı sembolü olarak benimsendi
Gökkuşağı bayrağı, daha kapsayıcı olması için pek çok kez değişim geçirdi, bayrağın farklı versiyonları yaratıldı
İlk değişikliğe üretim sorunları sebep olmuştu Ancak takip eden yıllarda topluluğun genişlemesiyle daha kapsayıcı bir sembole ihtiyaç duyuldu. Bu nedenle gökkuşağı bayrağı pek çok kez güncellendi, bayrağın farklı versiyonları ortaya çıktı.
2017 yılında “Philly Onur bayrağı” Philadelphia LGBT İşleri Ofisi tarafından tasarlandı. Bayrağın bu versiyonunda, siyah ve kahverengi şeritler yer alıyor
Renkler, ırk eşitliğine göndermede bulunuyor.
2018’de Daniel Quasar tarafından daha fazla kapsayıcılık taahhüdü ile tasarlanan bayrakta ise beyaz, soluk pembe ve mavi çizgilere yer veriliyor
Bununla birlikte, orijinal gökkuşağı bayrağından ilham alan pek çok farklı onur bayrağı tasarımına rastlamak mümkün. Her biri farklı anlamlar yüklü bu bayraklarda farklı semboller ve renkler kullanılıyor.
Gökkuşağı bayrağı, LGBTQIA+ tarihindeki ilk önemli sembol değil
1970’lerin başında ABD’deki eş cinsel topluluğunun en önemli sembolü “pembe üçgenlerdi”
Topluluğun, dünya çapında tanınan ilk sembollerinden olan pembe üçgenler o yıllarda, ABD’deki eş cinseller tarafından dayanışmanın ve direnişin sembolü olarak kullanılıyordu. Oysa pembe üçgenler II. Dünya Savaşı sırasında utanç sembolü olarak ortaya çıkmıştı. Naziler, toplama kamplarına götürdükleri eş cinsel tutsakları diğer mahkumlardan ayırmak için bu sembolü kullanıyordu. Ancak üçgenler, 1970’lerin başında bir onur sembolü halini aldı ve yaygın şekilde kullanıldı. 1978’den sonra ise yerini büyük oranda, tüm dünyada popüler hale gelen ve modern zamanların ikonik sembollerinden birine dönüşen gökkuşağı bayrağına bıraktı.
Kaynak: 1