70’li yıllardaki Glam Rock müziğinin 80’li yıllardaki temsilcileri Glam Metalciler. O yıllarda müzik adına ne yapıldıysa bu tarz içerisinde olmuştur. O efektörler, gitar tonları, vokaller, sololar ve yırtıcı riffler. Glam Metal 80’li yıllarda müzik adına adeta bir yaşam kaynağı haline gelmiştir. 80’lerin dejenere olmaya adım adım ilerleyen ataerkil toplumunun en maço insanları olan Glam Metal hakkında bilmedikleriniz listede.
Glam Metalin ortaya çıkışı:
70’li yıllarda Rock müzik icra eden müzisyenleri konserlerinde; konseri izlemeye gelen kadın sayısının çok az olduğunu farkederler. Bu tarz konserlere katılan insanları genellikle deri ceketli, kilolu, saçı sakalı birbirine karışmış, bol bol pearcing takan ve dövmeli erkekler oluşturmaktadır. Bunun bu şekilde gitmeyeceğini anlayan; gerek yapım şirketleri, gerek müzisyenler kadınları da konserlere çekebilmek adına bir çare düşünürler. Buldukları çare aynı zamanda o döneme damga vuracak bir tarz haline gelir; Glam Metal …
Yırtıcı müzikler
Glam Metal; diğer rock müzik türlerine müzikal açıdan daha sert bir tarza sahiptir. Uzun sololar, kuvvetli basslar ve yırtıcı vokaller barındırır. Vokaller tiz gırtlak parçalayan cinstendir daha çok kadınsı çığlıklara benzer. Rock müzik tarihinin gelmiş geçmiş en iyi vokalistleri (birçok istisna hariç) Glam Metalciler arasından türemiştir. Glam Metal her açıdan Rock’n Roll’un başkaldırı kültürünü 80’li yıllarda yaşatmayı başarmıştır.
Glam metal modası:
Glam Metal grupları sahneye çıkarken makyaj yapar, kadın gibi giyinirdi. Bunun nedeni ilk başlarda kadınları da konserlere çekebilmek iken daha sonra ayrı bir tarz olarak benimsendi. Kabarık permalı saçlar, aşırı feminen makyaj ve spandex pantolonlar ilgiyi üzerlerine çeken ortak özelliklerdi. Glam Metal müzisyenlerine bundan dolayı sürekli eşcinsel veya transeksüel yakıştırmaları yapıldı ve sürekli dalga geçildi. Ancak 80’li yıllarda hiçbir insanoğlu Glam Metalciler kadar bu işin ekmeğini yiyemedi. Glam Metal 80’li yıllarda amacına ulaştı, konserlerde kadınlar çoğunluk olmaya başlamış ve bu işin balını, kaymağını Glam Metalciler yemiştir. (Bkz. Gene Simmons) Glam Metal’in bu sıradışı giyiniş tarzı 80’li yılların modası haline geldi.
Glam Metal müziği:
Glam Metal, ne gitarları Heavy Metal veya Thrash Metal kadar bozulmuş (distortion), ne de vokalleri Death Metal veya Black Metal gibi brutaldir, zira pop etkileşimli bir alt türdür. Gitarlar Hard Rock’ın biraz daha sertleştirilmiş halidir ve vokaller ise daha çok kadınsı çığlıklara benzer. Glam Metal vokalleri her vokalin altından kalkabileceği türden değildir. Çünkü müziğin içerisinde yer alan tiz vokalleri başarabilmek için gerçekten iyi bir sese sahip olmak ve bu sesi gerektiği gibi yönlendirebilmek için çok yetenekli olmak gerekir.
Sex, Drugs & Rock’n Roll
Glam Metal Rock’n Roll’un; Sex, Drugs & Rock’n Roll mottosunu kendine felsefe edinmişlerdir. Glam Metalciler ne kadar kadın gibi görünseler de, hal ve hareketleri bir o kadar erkeksi ve maçodur. Glam Metal müzisyenlerinin amacı; cinsiyetin veya görünüşün önemli olmadığı ve bunların kişiliğimizin üzerine geçirilmiş birer maske olduğunu vurgulamaktı. O yıllarda konserlere gelen kadın izleyiciler; hayranı oldukları grubu turnelerde veya konserlerde sürekli takip ettiler. Daha sonradan onlara “Grupie” denildi. Glam Metal icra eden müzisyenlerden (Gitarist) Dee Snyder’ında dediği gibi; “Glam Metalciler kadın gibi giyinip, erkek gibi severler”.
Glam Metalde şarkı sözleri.
Glam Metal diğer müzik türlerindeki; insanları bir melankolinin esiri yapan intihar içerikli sözlerin aksine, insanları hayata bağlar. İntihar etmek üzere radyo programına bağlanan bir gence program sahibi, aralıksız 8 defa “Don’t close your eyes” şarkısını çalarak onu hayata bağlamıştır. Glam Metalde şiddet yoktur Death Metalde veya Black Metalde olduğu gibi. fiziksel şiddetten ölümden söz edilemez. Glam Metalde insanları öldürebilecek tek şey esir oldukları duygularıdır. Ancak sonraki yıllarda Glam Metal grupları aşk ve sevgi üzerine müzikler yapmış ve bunlardan bazıları yüzyılın en iyi aşk şarkıları arasına girmiştir.
Pantera ve Glam Metal hayranlığı.
Bu noktada bir parantez açalım. Gelmiş geçmiş en iyi Thrash Metal gruplarından biri olarak gösterilen Pantera grubu ilk kurulduklarında Glam Metal grubu olarak kurulmuşlardı ve hayranı oldukları grup ise KISS grubuydu. 1983 yılından itibaren vokalist Terry Glaze ile 3 tane Glam Metal albümü çıkardılar. Dimebag Darrel o yıllarda ülkenin 4 bir yanındaki gitarist yarışmalarında ödülleri teker teker toplamaktaydı. Terry Glaze daha sonra kişisel nedenlerden ötürü ayrılışından sonra yerine vokalist Phil Anselmo gruba katıldı ve tarzlarını değiştirdiler. Grubun efsanevi gitaristi Dimebag Darrel’ın göğsünde KISS grubunun o yıllardaki gitaristi Paul Ace Frehley’in dövmesi bulunmaktadır. Glam Metal’in tarzı kendilerinden sonra ortaya çıkan birçok grubu müzikal anlamda etkiledi.
Grunge ve Glam Metal’in gerileme dönemi
90’lı yıllarda Nirvana’nın ortaya çıkması ve onunla beraber gelen Grunge akımıyla insanların Glam Metal müzik türüne karşı olan ilgileri azalmaya başladı. Hatta bu yüzden her ne kadar çok sevsek te Kurt Cobain’e hafiften birazcık kıl olmuyor da değiliz ☺ 90’lı yılların sonlarına doğru Glam Metalin eski ihtişamlı günleri yavaş yavaş sona ermeye başladı.
Günümüzde Glam Metal
Günümüzde Glam Metal müziğini icra eden gruplardan bazıları hala konserlerine devam etmektedir. Bunlardan bazıları; KISS, Mötley Crüe, Whitesnake gibi gruplardır. Ancak bu gruplar geçmişten günümüze gelen gruplardandır. Müzisyenlerin ilerleyen yaşları ve yeni jenerasyonun bu tarza ilgisizliği yüzünden bu müzik tarzının geleceği bugünlerde belirsizdir. Ayrıca günümüzde Glam Metal grupları artık eskisi gibi giyinmek yerine geçmişe göre daha usturuplu kılıklarda sahne almaktadır.
Ülkemizde Glam Metal
Türkiye’de ne Glam Metali?!?! Adamı tenhada kıstırırlar ☺ ☺ Şaka bir yana Türkiye’de Glam Metal 80’li yıllardaki siyasal olaylar, geçmişten günümüze ataerkil toplum yapısının yol açtığı nedenler ve o yıllarda farklı bir müzik türünün (Arabesk) ülkemizi İsrail Sazanı gibi işgal etmesinden ötürü çok fazla ilgi görmemiştir. Türkiye’de; en parlak yılları olan 80’lerde bile çok fazla rağbet görmeyen bu müzik türü Badluck ve Winger’da çalan Cenk Eroğlu’ndan ileriye gidememiş, 2000’li yıllara kadar bu tarzı icra etmeye çalışan gruplar ya unutulmuş, ya dağılmış ya da bu işten vazgeçmişlerdir. Fotoğrafta; Türkiye’de Glam Metal müzik tarzını profesyonel olarak icra eden ender gruplardan biri olan Gloryhole grubunu görmektesiniz.