Gize’nin ünlü piramitlerinin üçü ve bunların ayrıntılı mezar kompleksleri, yaklaşık olarak MÖ 2550’den 2490’a kadar süren yoğun bir inşaat döneminin ardından son halini aldı. Piramitler, Firavunlar Khufu (en büyük), Kefren (arkada) ve Mikerinos (önde) tarafından inşa edildi. Gize Piramitlerinin nasıl inşa edildiği ise Mısır’ın en büyük gizemlerinden biridir. Sizler için Gize Piramitleri nedir ve nerededir, Gize Piramitlerini kim yaptı, Gize Piramitleri kim için yapıldı ve nasıl inşa edildi gibi merak edilen soruların cevaplarını bu listede bir araya getirdik.
Ayrıca bu içeriğe bakmak isteyebilirsiniz: “Nasıl Yapıldığı Hala Gizemini Koruyan 7 Mısır Piramidi”
Gize Piramitleri nedir ve nerededir?
Gize Piramitleri, Mısır’ın başkenti Kahire’nin Gize semtinde yer alan üç görkemli yapıdır. Bunlar MÖ 2500’lü inşa edilen Keops Piramidi, Kefren Piramidi ve Mikerinos Piramidi’dir. Keops Piramidi, dünyanın yedi harikasından biridir ve bu yedi harikadan günümüze ulaşan tek yapıdır. Ayrıca bu listenin onur üyesidir.
Ayrıca bu içeriğe bakmak isteyebilirsiniz: “Amenemhat III: Mezarını Korumak İçin Tuzaklarla Dolu Piramit Yaptıran Mısır Firavunu”
Gize Piramitlerini kim yaptı?
Eski Mısır’da piramit yapımı, “platform-mastaba” kültürünün ürünü olmakla birlikte sadece kraliyet için yapılırdı. Sonsuza kadar dayanacak şekilde inşa edilen Gize Piramitleri tam da bunu başardı. Anıt mezarlar (piramitler), Mısır’ın Eski Krallık döneminin kalıntılarıdır ve yaklaşık 4.500 yıl önce inşa edilmiştir. Mısır’ın firavunları öbür dünyada tanrı olmayı umuyorlardı. Öbür dünyaya hazırlanmak amacıyla kendileri için devasa piramit mezarlar ve tanrılara tapınaklar inşa ettiler.
Firavun Khufu, MÖ 2550 dolaylarında ilk Gize piramit projesine başladı. Onun Keops Piramidi, Gize’deki en büyük piramittir ve platonun yaklaşık 147 metre yukarısındadır. Piramidin yapımında kullanılan tahmini 2,3 milyon taş bloğun her biri ortalama 2,5 ila 15 ton ağırlığındadır.
Khufu’nun oğlu Firavun Kefren, MÖ 2520 civarlarında Gize’nin ikinci piramidi olan Kefren Piramidi’ni inşa etti. Onun anıt mezarı aynı zamanda aslan gövdesi ve firavun kafasına sahip gizemli bir kireçtaşı anıtı olan Sfenks’i de içeriyordu. Sfenks, firavunun tüm mezar kompleksinin bekçisi olabilir.
Gize Piramitlerinin üçüncüsü, ilk ikisinden oldukça küçüktür. Firavun Mikerinos tarafından MÖ 2490 dolaylarında inşa ettirilen Mikerinos Piramidi, çok daha karmaşık bir yapıya sahiptir. Her büyük piramit, bir saray, tapınaklar ve pek çok farklı özellikleri içeren daha büyük bir kompleksin yalnızca bir parçasıdır.
Ayrıca bu içeriğe bakmak isteyebilirsiniz: “Piramitlerin Yapımından Kral Tutankhamun’un Ölümüne: Antik Mısır Hakkında Doğru Bilinen 6 Yanlış”
Keops Piramidi (Büyük Piramit)
Keops Piramidi, Firavun Khufu için bir anıt mezar olarak inşa edilmiştir ve yapımı 20 yıl sürmüştür. Büyük Piramit, kütlesi ve hacmi bakımından 3800 yıl boyunca Dünya’nın en büyük insan yapımı yapısı olarak kabul edilmiştir. Bununla birlikte 4000 yıl boyunca en yüksek yapı olmuştur. Keops Piramidi’nin nasıl yapıldığıyla ilgili çok farklı varsayımlar vardır. Büyük Piramit’in nasıl yapıldığıyla ilgili varsayımlardan birine göre, taş bloklar spiral bir rampa ile çıkarılıp üst üste koyuluyordu. Önce spiral rampayı çamurla kaplayıp ardından suluyorlardı. Bu sayede taş bloklar itilerek kaydırılabiliyordu.
Keops Piramidi’nde üç oda bulunmuştur. Bunlardan ilki, yapının en alt kısmında bulunan bitirilmemiş odadır. Bu odanın piramidin üzerine inşa edildiği temel kayanın oyulması ile oluştuğu tahmin edilmektedir. Diğer iki oda ise piramidin üst kısımlarında bulunmaktadır. Bu odalara “kral odası” ve “kraliçe odası” isimleri verilmiştir.
Ayrıca bu içeriğe bakmak isteyebilirsiniz: “Sudan’ın Kıymeti Bilinmeyen Muhteşem Hazinesi: Nubia Piramitleri”
Kefren Piramidi
Firavun Khufu’nun oğlu Firavun Kefren tarafından inşa ettirilen Kefren Piramidi, 143,5 metre yüksekliğindedir ve eğimi 53,2 derecedir. Piramidin en önemli özelliği, piramidin en üst kısmındaki koruyucu kaplamaların bozulma yaşamadan günümüze kadar ulaşmasıdır. Yapının en üst kısmında bulunan taş 36 ton ağırlığındadır ve bu taşın oraya nasıl konduğu halen daha gizemini korumaktadır. Yapının en altında kral odası, en üstünde ise kraliçe odası bulunmaktadır.
Mikerinos Piramidi
Gize Piramitlerinin en küçüğü olan Mikerinos Piramidi, Mikerinos öldükten sonra oğlu Shepseskaf tarafından inşası bitirilmiştir. Piramidin yüksekliği 65,5 metredir. Mikerinos Piramidi’nin diğer Gize Piramitlerinden en spesifik farkı; defin odasının yapının aşağı kısmında bulunmasıdır.
Gize Piramitlerinin etrafında hanedanlık üyeleri için yapılmış olan küçük piramitler vardır
Baba, oğlu ve torununun yaptırdığı Gize Piramitleri çevresinde kraliçelerin ve hanedanlık fertlerinin mumyalanıp gömülmesi için yapılmış olan küçük piramitler bulunmaktadır. Bununla birlikte, piramitlerin çevresinde ayinler ve cenaze törenleri düzenlenmesi amacıyla yapılan iki tapınak vardır. Eski Mısır’da krallar öldükten sonra tekrar dirileceklerine inanıyorlardı. Bu nedenle vücutları çürümemesi için mumyalandılar ve şahsi ziynet eşyaları ile birlikte gömüldüler.
Piramitlerin geleceği
Mısır’ın uzun süren siyasi bir çalkantı yaşadığı 2011’de Arap Baharı’nın ortaya çıkışından bu yana yapılara yönelik turizm hızla azaldı. Ülkede o zamandan bu yana birçok yönetim değişikliği yaşandı ve istikrarsızlık, piramitlere yönelik turizmin geleceğinin belirsiz olduğu anlamına geliyor. Ayrıca, uzmanlar yaklaşık 100 yıl içinde iklim değişikliği yüzünden piramitlerin büyük zarar görebileceğini varsayıyorlar.