Geri dönüşüm, tekrar değerlendirilebilme ihtimali olan atıkların çeşitli işlemlerden geçirilmesi ve tekrar üretim sürecine dahil edilmesidir. Geri dönüşümün nihai amacı, atık çöp miktarını azaltarak çevre kirliliğini önlemek, kaynakların tükenmesinin önüne geçmek ve kaynakların gereksiz kullanımını önemli ölçüde azalmaktadır. Çevreye atılan plastik poşetler 1000 yıl, plastik tabaklar 500 ve pet şişeler 400 yıl içinde çözülmektedir. Doğada kolay kolay kaybolmayan bu malzemelerin çoğalması, dünyamız için çok büyük bir tehlikedir. Bu nedenle geri dönüşüm malzemelerini en iyi şekilde değerlendirmeliyiz. Nasıl mı? Tabii ki de geri dönüşüm malzemeleri ile kullanacağımız şeyler yaparak. İşte geri dönüşümle yapabileceğiniz şeyler.
Ayrıca bu içeriğe bakmak isteyebilirsiniz: “Dönüşüm Evde Başlar: Evdeki Çöpler Nasıl ve Neye Göre Ayrıştırılır? Evde Geri Dönüşüm İçin Yapmanız Gerekenler”
1. Pet şişe ve ip ile sarkıt lambalar
Belki de sarkıt lambalar, arkadaşlarınızla sık sık oturmayı sevdiğiniz dış mekanlarda çok işinize yarayacaktır. İp ve geri dönüştürülmüş plastik şişeler gibi basit malzemeler kullanarak evde yapabileceğiniz için pahalı bir sarkıt lamba satın almayın. Bunun yerine yaratıcılığınızı ateşlemek için yukarıdaki örnek fotoğrafa bakın ve dilediğiniz tasarımı yapın.
2. Teneke kalemlikler
Geri dönüşümle yapabileceğimiz şeyler arasında bulunan teneke konserveler, metal geri dönüşüm malzemeleridir. Bu konservelerie istediğiniz tasarımları yapmadan önce keskin ve sivri olup olmadığını kontrol ediniz. Ardından konserveleri arzu ettiğiniz şekilde süsledikten sonra evinizde veya ofisinizde kalemlik olarak kullanabilirsiniz. Elbette sadece kalemlik yapmak zorunda değilsiniz, yaratıcılığınızı sınırlamayın.
3. Kağıt rulolarından dekoratif eşyalar
Kağıt havlular, tuvalet kağıtları ve koli bantları gibi birçok eşya her evde bulunmaktadır. Ancak bu tarz eşyalar beraberinde geri dönüştürülebilen atık çöpler getirmektedir. Bu atık çöpler kolaylıkla dekoratif eşyalar yapmak için kullanılabilmektedir. Örneğin kağıt havlu ve tuvalet kağıdı rulolarından evinizde süs olarak kullanabileceğiniz birçok dekoratif eşya ve telefon tutacağı yapabilirsiniz. Yapmanız gereken tek şey yaratıcılığınızı konuşturmaktır.
4. Eski bavullardan sepetler
Bavul gibi eşyalar sık sık yere konulduğu için kolay bir şekilde zarar görebilmektedir. Bu tarz zarar gören veya fermuarı yırtılan bavullarınızı çöpe atmak yerine değerlendirebilirsiniz. Mesela zarar gören bavullardan kediniz veya köpeğiniz için bir yatak yapabilirsiniz.
5. Yumurta kutusundan oyuncaklar
Geri dönüşümle yapabileceğiniz şeyler arasında bulunan yumurta kutuları, sadece yumurtaları güvenli bir şekilde saklamaya değil, birçok farklı işe de yaramaktadır. Örneğin yumurta kutularından çocuklarınız için eğlenceli oyuncaklar yapabilirsiniz. Hatta daha iyisi, bu oyuncakları çocuklarınızla birlikte yaparak onlara geri dönüşümün önemini anlatabilir ve yaratıcılıklarını destekleyebilirsiniz.
6. Şampuan kutusundan kalemlik
Doğada yüzlerce yıl boyunca kaybolmayan şampuan kutularını atmak yerine, onları kullanışlı eşyalar haline getirebilirsiniz. Bitmiş şampuan kutusundan kalemlik, makyaj malzemeleri için kutu ve oyuncak yapabilirsiniz. Elbette sadece bu söylediklerimizi değil, aklınıza gelen her şeyi uygulayabilirsiniz.
7. Şişelerden bahçe tasarımları
Bahçesi olmayan bir apartman dairesinde oturuyorsanız, kesinlikle bir bahçenin özlemini çekiyorsunuzdur. Bu durumda bile bir bahçe sahibi olabileceğinizi biliyor musunuz? Nasıl mı? Elbette plastik şişeleri kullanarak. Balkonunuzun duvarında plastik şişeleri birbirine bağlayarak dikey bir bahçe oluşturabilirsiniz. Daha sonra şişeleri istediğiniz şekilde süsleyebilirsiniz.
8. Rendeden takı askılığı
Eğer evinizde körelmiş bir rende varsa sakın atmayın. Çünkü geri dönüşümle yapabileceğiniz şeyler arasında bulunan rendeler ile takı askılığı yapabilirsiniz. Yapmanız gereken tek şey; hayalinizdeki tasarımı rendeye yansıtmak ve yeni takı askılığınızı güle güle kullanmaktır.
9. Kasalardan mobilya tasarımları
Plastik ve ahşap kasalar ile eviniz için harika mobilya tasarımları yapabilirsiniz. Ahşap kasaları güzelce zımparaladıktan ve vernik ile cilaladıktan sonra sehpa, tabure veya komodin olarak kullanabilirsiniz. Eğer bu tarz tasarımlara evinizde yer vermek istemiyorsanız, onları bahçenizde kullanabilirsiniz.
10. Eski kot pantolonlardan çanta
Kullanmadığınız kotlarınız varsa ilk önceliğiniz bunları ihtiyaç sahiplerine vermek olmalıdır. Ancak kotlarınız kullanılamayacak haldeyse bunları kesinlikle çöpe atmayın. Çünkü geri dönüşümle yapabileceğiniz şeyler arasında bulunan eski kotlar ile çok şık görünen çantalar yapabilirsiniz.
11. Kavanozlardan mumlar
Üzerinde kırık veya çatlak bulunan kavanozları atmak yerine onlarla harika mum dekorları yapabilirsiniz. Ayrıca kavanozlardan mum dekorları yapmak çok fazla vaktinizi almayacaktır. Ancak hiç şüphesiz, evinize veya bahçenize çok güzel bir hava katacaktır.