Hızlı tüketim toplumundan bilinçli bireylere evrildiğimiz günümüzde, geri dönüşüme ve kontrollü tüketime olan eğilim de her geçen gün artıyor. Bu bilinci kaybetmeden çevreye duyarlı yaşamımıza tam gaz devam edebilmemiz için gündelik rutinimizde uygulamaya sokabileceğimiz basit ama etkili bazı konular var.
Hem maddi mutluluk getirecek hem de kontrollü tüketimin verdiği huzuru yaşatacak yöntemlerden, gündelik hayatınızda pratik olarak kullanabileceğiniz bazı önerileri listemizde bulabilirsiniz.
1. Eşya paylaşımına önem vermek
Geri dönüşüm denince aklınıza sadece atıklar gelmesin. Giymeyi bıraktığınız ve hala kullanılabilir durumdaki kıyafetlerinizi ne yapacağınızı düşünüyorsanız, onları ihtiyacı olanlarla paylaşmanın yolları var. Bunun için internet üzerindeki çeşitli platformlardan yararlanabileceğiniz gibi, bulunduğunuz ilçedeki paylaşım noktalarına da götürüp bırakabilirsiniz. Giysi dışında, kitap veya oyuncak gibi eşyalar da paylaşabilirsiniz.
2. Eski eşyaların kullanım alanını değiştirmek
Burada iş biraz sizin yaratıcılığınıza da kalmış aslında. Bunu bir hobi haline getirirseniz oldukça eğlenceli olduğunu göreceksiniz. Kırık ve kullanılmayan çekmecelerinizi rengarenk boyayıp saksı yapabilir, bulaşık için sünger satın almak yerine balıkçı ağlarından lif yapabilir veya plastik şişeleri kumaşla kaplayarak ya da boyayarak lamba haline getirebilirsiniz. Böylece daha az eşya satın almanız gerekecek…
3. Doğal formüller sayesinde kimyasal kullanımını azaltmak
Kararmış veya sudan kireçlenmiş çaydanlığınızı temizlemek için kimyasal kireç sökücüler kullanmak yerine, yemeklerde kullandığımız karbonatın da aynı görevi görebileceğini söyleyelim mesela. Bunun dışında, ne kadar zararsız olduğu söylense de, emziren anneler kimyasal çatlak kremleri yerine ayva çekirdeğini kaynatarak elde edilen jöleyi onarıcı krem olarak kullanabilirler. Bunlara benzer birçok temizlik ürünü (deterjan, sabun hatta lavabo açıcı) veya kozmetik ürünü (deodorant, peeling, saç kremi) evde basit malzemeler kullanılarak üretilebilir ve kimyasal ürünlerin yerine geçebilir. Dahası için öneriler…
4. Paketli hazır gıdaları mümkün olduğunca hayatınızdan çıkarmak
Aslında genel olarak tüketimi bu derece arttıran ve atık oranını yükselten en önemli kaynaklardan biri junk food (bildiğimiz abur cubur) ile beslenme. Abur cubur tüketimini azaltmak hem ambalaj çöpünü azaltmak hem de bedenimize çok büyük bir iyilik yapmak demektir.
5. Fast food’u tamamen terk etmek ve slow food’a yönelmek
Paketli gıdaların yanı sıra, fast food restoranlarındaki yiyecekler de çoğunlukla kızartma yağlarla pişirildiği için yok edilmesi zor ve doğaya zararlı atıklara yol açıyor, hem de tabii ki beden sağlığımıza zarar veriyor. Restoranda yemek yemek tabii ki hakkımız. Ama mümkünse hem kendi sağlığımız hem de yaşanılır bir dünya için gerçek yemekler yapan yerleri tercih etmeliyiz. Fast food genelde ucuz olduğu için tercih ediliyor ama ucuz olmasının bir nedeni var siz de biliyorsunuz. :/
6. Kalitesiz tekstil ürünleri satın almamak
Ucuza alınan ve bir iki sene içinde kullanılamayacak hale gelen kalitede giysi ve eşyalar da bu kategoriye giriyor. Üstelik bu giysilerin üretiminde çoğunlukla çocuklar veya çok düşük ücret ile insanlar çalıştırılıyor. Az ama kaliteli alışveriş yapmaya özen göstermek kısa zamanda eskiyen ve çöpe dönüşen eşyaların sayısını da azaltacaktır.
7. Plastik poşet tüketmemek için alışveriş torbası/çantası kullanmak
Plastiğin bin yılda ancak doğada kaybolabildiğini bilmeyen kalmadı zaten. Ne adında, ne cisminde meymenet olmayan bu garip nesneyi tüketmemek aslında çok kolay. Günlük market alışverişleriniz için bir çanta veya karton/ip torba edinerek, bir çöp dağını önleyebilir ve yüzlerce canlının hayatını kurtarabilirsiniz.
8. Tükettiğimiz şeylerin gerekliliğini sorgulamak
Uçak biletimizin çıktısını alırken bunun gerekliliğini belki de iki kere düşünmeliyiz. Ya da akıp giden tonlarca suyu başka nasıl kullanabilirdik? Örneğin, yumurtanızı haşladığınız suyu sonra bitkilerinize verdiğinizde, kanalizasyon borunuzdan çok daha fazla mutlu oluyorlar. Basit görünen ama uygulamaya konulduğunda değeri çok büyük olan alışkanlıkları hayatınıza sokabilirsiniz.
9. Ve tabii ki atıkların geri kazanımı
Artık günümüzde piller, kağıt, cam ve pet şişeler için herkesin yakınlarında geri dönüşüm noktaları bulunuyor. Örneğin, iş yerinizde hala kağıt çöpleri biriktirilmiyorsa bir kağıt çöpü torbası oluşturarak güzel bir başlangıç yapabilirsiniz.