Dünya üzerinde insanın acımasızlığını gözler önüne seren birkaç büyük olay vardır. Kürkleri için hayvanları öldürmek, hatta kürküne zarar gelmesin diye boğmak, bazen canlı canlı tüylerini yolmak, fillerin dişlerini sökmek, su kaynaklarına akıttığı atıklarla hayvanları zehirlemek, avcılık yapmak hatta zevk uğruna, nesli tükenen hayvanlardan bi’haber bir şekilde her şeyi öldürmeye odaklı yaşamak… Bu liste uzayıp giderken hem nesli tehlike altında olan hem de boynuzları için acımasızca katledilen gergedanlar için Güney Afrika hükümetinden inanılmaz bir karar geldi. Global olarak herkesi derinden sarsan ve üzen bu yasallaştırma kararı karşısında yaşadığımız hislerin tarifi çok zor.
Dünyanın en büyük gergedan çiftliklerinden birine sahip olan John Hume, 2009’da vergi borçlarının ertelenmesi için hükümete dava açıyor.
Yargı ise inanılmaz bir kararla dönüş yapıyor. Adamın borcunu ödeyebilmek için beslediği gergedanların boynuzlarını satmak istemesine onay veriyor.
Sırf devlete olan borcunu ödeyebilmesi, çiftliğin paraya ihtiyacı olması gerektiğini öne sürerek bu akıl almaz karar çıkıyor. Soyunun koruma altında olmasını, kaçak avcılığın nasıl zarar verdiğini hiç umursamaksızın…
“Gergedanlarıma bakmamı söyleyen ama boynuzlarını satmamı engelleyenler, çiftliğime saldıran kaçak avcılarla birleşse yeridir.”
Bu sözler çiftlik sahibi John Hume’a ait.
Oysa daha karar çıkmadan iki hafta önce bir gergedan koruma bakım evine gizlice girip 3 bebek gergedanı henüz gelişmemiş boynuzları için öldürmüşlerdi.
Thula Thula Rhino Orphanage adıyla hizmet veren gergedan bakım evinde Impy and Gugu adında 18 aylık iki bebek gergedandı öldürülenler. Üstelik Gugu aldığı kurşunla oracıkta ölmüşken Impy ağır yaralanmıştı. O halinde işkence çektirerek alınmıştı gelişmemiş boynuzları.
Boynuz ticaretinin kaçak avcılık ve diğer tehlikeler nedeniyle gergedan sayısını yok olmanın eşiğine getirmesi üzerine gergedan boynuzu ticareti 1977’de uluslararası olarak yasaklanmıştı.
Sadece çiftliklere değil, hayvanat bahçelerinde de saldırılar düzenleniyordu gergedan boynuzları için.
Sırf bir gün yasal olur diye gergedan çiftliği kuran bir adamın böyle bir karar çıkartmaya varan aşağılık ticaret mantığı sebebiyle şu anda Güney Afrika’da her gün ortalama 3 gergedan boynuzları için öldürülüyor.
Şu anda dünya üzerinde yaklaşık 29.500 gergedan kaldı.
Bu yasayla birlikte bu katliamın sayısının artacağı öngörülüyor.
Boynuz ticaretini yasallaştırarak gergedan kaçak avcılığının önüne geçmek bir yana dursun, yapılmasını daha da teşvik edici hale getirdiler.
Gergedan boynuzu ticareti sadece yurt içi yapılacak dense de, senelerdir yapılan ülke dışına kaçak satışların artmasını da kolaylaştırıyor.
Gergedan boynuzu aslında aşırı sertleşerek birleşmiş kıllardan oluşuyor. Barındırdığı yüksek keratin nedeniyle illegal pazarda kendine yüksek alıcı buluyor.
Özellikle Asya’da bazı merdiven altı ilaç firmaları gergedan boynuzuyla birçok hastalığa çare bulduklarını iddia ediyor. Akşamdan kalmadan, kansere kadar…
Şimdi tüm dünyanın ve koruma örgütlerinin bu duruma vereceği yanıtı bekliyoruz.
Kaçak gergedan avcılığı sona ermeli, hayvanların üzerindeki zulmümüz bitmeli artık. Bu eziyetin bitmesi için son gergedanın da boynuzu için öldürülmesini mi beklemeliyiz?