Asıl adı Gerard Labrunie olan edebiyatçı, yazılarında Gerard de Nerval ismini kullanmış, romantizm akımının dünyadaki temsilcileri arasında yerini almıştır. Hatta çağdaş Fransız şiirinin hazırlayıcılarından olmuştur. Aynı zamanda bir gezgin de olan Nerval, birçok defa Türkiye’ye de uğramış, İstanbul’un en çok mezarlıklarını beğenmiştir. Sizler için Gerard de Nerval kimdir, hayatı nasıl geçmiştir ve başlıca eserleri nelerdir anlattık.
Ayrıca bu içeriğe bakmak isteyebilirsiniz: “William Blake: Mistisizm Temalı Eserleriyle Tanınan Tüm Zamanların En Romantik Şairi”
Gerard de Nerval, 22 Mayıs 1808 yılında Paris’te dünyaya geldi
Annesi, o iki yaşındayken öldüğü, babası da Napolyon’un ordusunda askeri doktor olduğu için Nerval, Montefontaine’deki büyükbabasının yanında büyüdü. Babası 1814 yılında savaştan dönünce Nerval tekrar Paris’e gitti ve 1820’li yıllarda College de Charlemagne’a girdi. O dönemin genç romantik şairlerinden ve daha sonraki Parnasçı şiir akımının kurucularından Theophile Gautier ile burada tanıştı.
20’li yaşlarındayken Paris’in edebiyat çevresine girdi
Daha yirmi yaşındayken yaptığı serbest Faust çevirisiyle Goethe’nin beğenisini kazandı ve Paris’in edebiyat çevrelerine girdi. 1830’larda Gautier ve Petrus Borel (1809-1859) gibi şairlerin öncülüğündeki genç romantik şairler arasına katıldı. Büyükbabasından kalan mirasla Fransa dışına yolculuklar yapma olanağını buldu. 1836’da tanıştığı tiyatro oyuncusu Jenny Colon’a büyük bir aşkla bağlandı, ancak Colon başka biriyle evlendi ve bir süre sonra da öldü. Nerval için bir düş kişisine dönüşen Colon, onun eserlerini önemli ölçüde etkiledi. Colon’la tanıştığı yıllarda tiyatroyla yakından ilgilenen ve oyunlar yazan Nerval, bir de tiyatro dergisi çıkartmaya çalıştı, ancak başarılı olamadı.
Nerval’in ruh sağlığı gitgide bozuldu
1841’den başlayarak Nerval’in ruhsal sağlığı giderek bozuldu, birçok kez akıl hastanesinde yattı. Gerard de Nerval, 1842’de Mısır, Suriye, Lübnan ve Türkiye’yi de kapsayan bir doğu yolculuğuna çıktı. Dönüşünde yazdığı Voyage en Orient (Doğu’ya Yolculuk) adlı kitabı, bir seyahatname olmanın yanı sıra, onun ruhsal yolculuğunu ve arayışını da yansıtan bir yapıt niteliğindedir. Nerval’in ruhsal bozuklukları yolculuktan döndükten sonra da aralıklarla sürdü.
Gerard de Nerval, 26 Ocak 1855 yılında intihar etti
Nerval teyzesine “bu akşam beni bekleme, çünkü gece kara (siyah) ve ak (beyaz) olacak…” mısralarını içeren bir şiir yazarak bedenini, 26 Ocak 1855’te bir sokak lambasına asmıştır. Başka bir rivayete göre, kendini evinin pencere demirlerinden asarak intihar ettiği söyleniyor. Nerval’in hazin ölümüne ilişkin en gerçek bilgi, onu görmeye gelen şairlerin, asılmış bedeni önünde saygı duruşunda bulunduğudur.
Paris’teki Pere Lachaise mezarlığına gömülen Nerval, aşkı için intihar eden ender romantizm dönemi şairlerinden sadece biridir. Umberto Eco tarafından İtalyancaya çevrilmiş olan eserleri İtalyan edebiyatını yönlendirirken; Nerval ayrıca modern sürrealizmin en büyük ilham kaynaklarından biridir.
Gerard de Nerval başlıca eserleri
- 1851 – Voyage en Orient (Doğuya Seyahat) – Kahire ve Beyrut’a yaptığı geziler doğrultusunda yazılmıştır.
- 1852 – Les Nuits d’Octobre (Ekim geceleri)
- 1853 – Sylvie (Romantik edebiyat tarihinin en önemli eserlerinden biridir)
- 1854 – Les Filles du Feu (Ateşin Kızları) – Bu eser küçük hikayelerden oluşmaktadır.
- 1855 – Aurelia (Romantik edebiyat tarihinin en önemli eserlerinden biridir)
- 1856 – Promenades et Souvenirs (Gezintiler ve hatıralar)