George Orwell, yazarlık kariyerine başladığı ilk andan itibaren; yazdığı kitaplarla tabir-i caizse, tüm dünyayı sarstı. Orwell, yaşamı boyunca 1. ve 2. Dünya Savaşı gibi önemli savaşlara şahit olmuştu; belki de bu yüzden dünyaya dair hiçbir umudu bulunmuyordu. Zaten bu umutsuzluğu da, onun tüm eserlerinde görebiliyoruz…
Orwell’ın yaşamı, birçoğumuzunkine göre gerçekten ilginç. Ancak onun hakkında bilmediklerimiz, bu yaşamdan daha da ilginç-miş. İşte kitaplarında yüzümüze vurduğu karanlık gerçekler ve gelecek kurgularıyla tüylerimizi ürperten bu başarılı yazar hakkında, muhtemelen bilmediğiniz ve duyduğunuzda çok şaşıracağınız 13 bilgi.
1. George Orwell, aslında “Eric Arthur Blair” olarak dünyaya geldi.
Ancak kendisi, daha sonra Aziz George’u çağrıştıran “George” ve Orwell Nehrini çağrıştıran “Orwell” kelimelerini bir araya getirerek şu anki mahlasını oluşturdu.
2. Kolejden mezun olduktan sonra, bir süre polis teşkilatında görev yaptı.
Kolejden mezun olduktan sonra babasının isteğiyle polis teşkilatına girdi ve bir süre, o sırada bir İngiliz sömürgesi olan Burma’da görev yaptı. Geçirdiği tehlikeli tropikal hastalıktan sonra İngiltere’ye döndü ve işte o zaman, yazar olmaya karar verdi.
3. Görev için Burma’da kaldığı süre boyunca, buraya özgü bir dil olan Birmancayı, yerlilerle akıcı bir şekilde konuşabiliyordu.
4. Bugün çok aşina olduğumuz “soğuk savaş” terimini, ilk kez o kullandı.
Orwell, “Siz ve Atom Bombası” başlıklı bir makalede, Rusya- ABD arasındaki ideolojik ve siyasi karışıklığı tanımlamak için “soğuk savaş” terimini kullandı. Ve böylece bu terimi ilk kullanan kişi oldu.
5. İngiltere’nin kuzey kesimlerine gidip oradaki madencilerin hayatlarını gözlemledi ve “The Road To Wigan Pier” isimli kitabıyla da işçi sınıfının yaşadığı bu zorluklukları belgeledi.
Onun kitapla ilgili röportajları ise 1936’dan 1948’e kadar Özel Şube tarafından gözetim altında tutuldu.
6. İronik bir şekilde Orwell’ın 1984 isimli distopik kitabı, bir yıl sonra, 1949’da serbest bırakıldı.
7. Orwell, bir dönem savaş muhabirliği de yaptı.
İkinci Dünya Savaşı başladığında, Orwell İngiltere’ye gitmek ve savaşmak istedi ama o sırada devam eden İspanyol İç Savaşı yüzünden gidemedi. O da savaş sırasında BBC’de çalıştı ve Hindistan bölümü için yayın yaptı. Daha sonra bir savaş muhabiri oldu.
8. O, işçi sınıfının şampiyonuydu ama aslında yüksek bir sınıftan geliyordu.
Büyükbabası Charles Blair, aydın tabakadan biri ile evlendi; Orwell da rahat bir çocukluk geçirdi; ancak buna rağmen o, hem Wellington hem de Eton kolejlerine burs kazanmayı başardı.
9. Orwell, hayatının sonuna kadar, okuldan bir arkadaşını, ona yaptığı büyüyle öldürdüğüne inandı.
Orwell Eton kolejinde okurken, okulunda bulunan sevmediği bir arkadaşına kara büyü uyguladı. Sonra o genç adam, bacağını kırdı; ardından lösemiye yakalanarak hayatını kaybetti. O da, bu yaşananlar yüzünden, hayatının sonuna kadar, bir insanı Voodoo büyüsüyle öldürdüğüne inandı.
10. Orwell’ın çocukken söylediği ilk kelimenin “hayvanca, hayvan gibi” anlamına gelen “beastly” olduğu biliniyor.
11. 1936- 1937 arasında Orwell, General Franco’nun milliyetçi güçlerine karşı cumhuriyetçi İspanyol İç Savaşı’nda savaştı ve keskin bir nişancı tarafından boğazından vuruldu.
O kadar ağır bir şekilde yaralanmıştı ki, bir daha savaşmadı ve bir süre hastanede elektroşok tedavisi almak zorunda kaldı.
12. Orwell’ın bu savaşta şahit olduğu ve yaşadığı travmatik olaylar; Katalonya, Hayvan Çiftliği gibi, onun tüm dünya tarafından okunan eserlerinde yer alan gelecek kurgularına da ilham oldu.
13. Anti-komünist hareketin açık sözlü bir üyesi olan Orwell, o zamanlar İngiliz hükümetinde bulunan ve insanlar hakkında bilgi araştırmaları yapan bir departmana, içerisinde Sovyet sempatizanı olduğunu düşündüğü 37 yazarın isminin bulunduğu bir liste hazırladı.
Yararlandığımız kaynak burada.