Bu ülkede genç olmak zor. Özgür olmak istersin engellerler, gezmek istersin paran yetmez, dilediğin gibi sokakta yürümek istersin karışırlar, istediğini giymek istersin kızarlar. Kısacası zordur bu ülkede genç olmak.
“Yıl olmuş 2018” diyerek yazmak belki bir klişe ama yıl cidden 2018 ve ülke gençliğinin sorunları hiç bitmiyor..
1. Yaşam tarzına karışılması, her geçen gün artan baskı
Sevgilinle parka gidersin güvenlik gelir kovar, küpe takarsın “ibne” diyip döverler, dar kot pantolon giyersin “orospu” deyip laf atarlar. Acayip iğrençliklerle dolu bir yer olduk. Eğer kendi görüşünde değilse senin için düşman. Sana ne arkadaşım isteyen istediğini yapar bu ülkede demek gerekiyor da anlayan var mı?
2. İş bulamama, emeğinin karşılığını alamama
Sen yıllarca oku oku oku en sonunda mezun ol bir iş ara. İş bulamazsın tabi. Önce stajyer olacaksın derler. Aslında bir nevi modern kölelik. 2 ay geçer, 6 ay geçer hala ses çıkmaz seni karın tokluğuna çalıştırırlar. Keyiflerine gelirse, kadro açılırsa belki asgari ücretle başlatırlar. Gençte eee o kadar okuma bunun için miydi der doğal olarak.
3. Gün geçtikçe artık nefret sınırlarına gelen kutuplaşma
Siyasilerin gün içerisinde kullandıkları dil o kadar kutuplaştırıcı ki doğal olarak halkta bundan etkileniyor. Bunun en canlı gerçeği eğer çoğunluğun görüşlerine uymuyorsan terörist ya da darbeci etiketini hemen yüzüne yapıştırıyorlar. Adeta bir komedi programı olduk. Televizyonu açın ve “çoğunluğun” fikri olduğunu savunan kitlenin, karşı bir argüman geldiğinde kullandığı tek şey darbeci, terörist yapıştırması. Ya ben niye darbeci ya da terörist oluyorum arkadaşım??
4. Sosyal etkinliklerin azalması
Eskiden birbirinden farklı tarzlarda bir sürü sanatçı ülkemize gelirken şimdi o kadar az kişi geliyor ki. Geldiğindeyse insanların etkinliğe aç olduğundan biletleri hemencecik tükeniyor. Eskiden yazın festivallerden geçilmezken şimdi nerede bu festivaller, etkinlikler???
5. Eğlenmenin lüks olması
Biranın bir ara 4-5 lira olduğundan bahseden büyüklerimiz var. Bir zamanlar böyleydi de neden devasa bir vergi artışı gelip şuan ki aşırı fiyatlara ulaştık? Artık dışarı çıkıp 1-2 bira içmek için ciddi bir bütçeye ihtiyacınız oluyor.
Ya da eskiden çok daha ucuz fiyatlarla konserlere gidebiliyorken şimdiyse ortalama bir gruba 100-120 lira fiyatı bir genç nasıl verebilir acaba?
6. Kültür sanat o da ne?
İstanbul, Ankara, İzmir, Eskişehir, Bursa gibi büyük şehirlerin haricinde tiyatro, sergi, konser gibi etkinlikleri bulmanız gerçekten zor. Bulsanız da ya talebi karşılamıyor ya da uygulanan baskılardan “sansürlü” izlemek zorunda kalıyorsunuz.
7. KYK kredisi ve hiç yetmemesi
Eğer büyük bir şehirde yaşıyorsanız bu paranın öğrenciye yetme gibi bir şansı yok. Zaten zar zor geçinen öğrenci, bir de devlet tarafından “hediye” gibi verilen krediyle daha okul bitmeden borçlandırılmakta.