Düğünler belki de dünyanın en evrensel geleneklerinden biridir, ancak tüm topluluklar düğünlere kendi kültürlerinden eklemeler yapar. Genelde gelinliklerin çok şık olması, gelinlik seçerken en önemli unsur olarak kabul ediliyor ve en çok beyaz renk tercih ediliyor. Fakat hala çoğu kültürde ve geleneksel düğünlerde renk renk ve farklı şekillerde pek çok gelinlik ve ilginç düğün adetleri göze çarpıyor…
1. Nijeryalı bir gelin
Gelin genelde 3 farklı kıyafet giyer. Abartılı bir kafa eşarpı sık görülür ve “iro” ile “buba” adı verilen geleneksel kıyafetleri meşhurdur.
2. Hintli gelin
Hint düğünleri genellikle 1 değil 3 gün sürer. Gelinin ellerinde ve ayaklarında “mehndi” denilen kınalar vardır.
3. Moğol gelini
Düğün günü, damadın evi yakınında süslenen ve gelin odası olarak kullanılan Moğol çadırı kurulur. Sabahtan itibaren parlak milli kıyafetler giyen neşeli insanlar gelir. Damat da yepyeni kıyafetler giyerek gelini almaya hazırlanır. Gelin ise kendi evinde makyaj yaparak damadın gelmesini bekler.
4.Çin gelini
Çin’de gelinlerin geleneksel gelinlikleri asla siyah, mavi ya da gri olmamalı. Bu renklerin evliliğe mutsuzluk getireceğine inanılır. Kırmızı, düğün elbiseleri için en çok kullanılan renktir, çünkü kırmızı onlarda sevgi ve refahın sembolüdür.
5. Norveçli gelin
Geleneksel olarak Norveçli bir gelinin düğününde taç takması olmazsa olmazıdır. Norveç’te gelinler düğün günü kraliçeyi andırmalıdır. Taç gelinin en pahalı aksesuarıdır, kıyafetinden bile daha fazla değer taşımalıdır.
6. Tibetli gelin
Tibet’te düğün öncesinde damat geline bir baş örtüsü, örgülerine takılan gümüş parçaları veya Buda’nın küçük bir metal heykelini içeren bir muska, bir gelinlik ve bir mücevher hediye ediyor.
7. Endonezyalı gelin
Yaklaşık 8.000 adadan oluşan Endonezya’da moda bölgeye göre değişiyor. Çoğu gelin, ağır nakışlarla süslü ve canlı renklere sahip düğün elbiseleri giyiyor.
8. Eritreli Gelin
Öncelikle belirtelim; ‘Eritre’ Doğu Afrika’da Kızıldeniz’e kıyısı olan bir ülke. Eritre’de geleneksel düğün kıyafetleri mor ve altın koyu renkli kadife taçlardan, işlemeli kaftanlardan ve ipek elbiselerden oluşuyor. Damat ve arkadaşları gelini almak için gelinin ailesinin evine giderler, orada dans ile karşılanırlar ve dansa dahil olurlar.
9. Zulu gelini
Zulu düğünleri, diğer birçok Afrika düğünü gibi canlı renklerle doludur. Boncuk ve takılar bolcadır görülür. Gelin ve damat, insanlara uyumlu görünmek için kıyafetlerini birbirini tamamlayacak biçimde seçerler.
10. Ganalı gelin
Bir Gana gelini, geleneksel olarak düğün gününde “kente” giyecektir. Kente, parlak renk desenler, geometrik şekiller ve cesur desenler içeren canlı renkli bir kumaştır. Bu kumaş Batı Afrika’ya (Gana) özgüdür. Krallar ve kraliçeler tarafından sık tercih edilir.
11. Bulgar gelini
Bulgaristan’ın her bölgesinde farklı gelin kıyafetlerine ve geleneklerine rastlamak mümkün. Bir bölgede gelinler beyaz rengi tercih ederken başka bir bölgede renki desenli elbiseleri tercih edip, yüzünü tamamen beyaza boyayan gelinler olabiliyor.
12. Makedonyalı gelinler
Makedonya’da geleneksel düğünlerde gelinler, kırmızı, beyaz ve altın rengi nakışlı ve işlemeli elbiseler giyiyor.
13. Hakasya gelini
Rusya’da yaşayan Khakas (Hakasya) halkı arasında geleneksel gelin kıyafetleri, dondurucu soğuklarda gelinlerin ısınabilmesi için bir yün şapkadan ve ağır kürklü bir kaftandan oluşur.
14. Tacikistanlı gelin
Tacikistan’da geleneksel bir düğünde gelin, bir çift pantolon üzerinde basit bir beyaz elbise giyiyor. Düğün günlerce sürdüğü için, son günlerinde gelinin kıyafetini değiştirmesine izin veriliyor.
15. Sri Lankalı gelin
Sri Lankalı gelinler, Doğu ve Batı geleneklerinin harmanlandığı ipek sarislerden giyiyor ve batılı görünüm kazandıran bir duvak takıyor. Mücevherleri ise çok değerli taşlardan oluşuyor.
16. Türk gelin
Türkiye’de gelinler beyaza bürünse de, düğünleri ve gelenekleri bölgeye göre değişkenlik gösterebiliyor. Geleneksel Türk düğünlerinde, gelin beline kırmızı bir kemer bağlar ve bu kemer; şansı, cinselliği ve mutluluğu temsil eder.
Kaynak; 1,