Günümüzde giyilen düğün kıyafetlerinin kökeni aslında 19. yüzyıla dayanıyor. 1840 yılında evlenen Kraliçe Victoria, düğününde beyaz bir elbise giydikten sonra başlayan bu furya tüm hızıyla hala devam etmekte. Ondan önceyse düğünlerde, kültürlerin yansıtıldığı kıyafetler giyiliyordu.
Beyaz renk dışında gelinliğe çok nadir rastlansa da, eski geleneklerin yok olduğunu söylemek yanlış olur. Türkiye dahil dünyadaki birçok ülkede, kültürünün renklerini üzerinde taşıyan gelin ve damat bulmak mümkün.
İşte geleneksel kıyafetleriyle evlenen, dünyanın dört bir yanındaki gelin ve damatlar:
1. Gana
Ganalıların geleneksel kıyafetleri birçok renkten ve desenden oluşuyor. Her ailenin ise kendine ait renk ve desenleri var.
2. Romanya
Günümüzde Romanyalı gençler tercihlerini genellikle modern düğün kıyafetlerinden yana kullanıyor. Fakat kırsal bölgelerde geleneklere uygun düzenlenen düğünler de yok değil.
3. Laponlar, Kuzey Avrupa
Kuzey Avrupa’da çok eski tarihlerden beri yaşayan etnik grup Laponlar, geleneksel kıyafetleriyle birçok şey anlatıyor. Öğreneğin kare düğmeler o kişinin evli olduğunu, yuvarlak düğmeli kemerlerse o kişinin bekar olduğunu gösterir.
4. Sri Lanka
Sri Lanka düğünlerinde asıl odak gelinlerde olsa da, kendinizi böyle bir düğünde bulursanız damatlarında oldukça özenle hazırlandığını görebilirsiniz.
5. Hindistan
Hint kültüründe geleneksel gelinlik rengi kırmızı ve pembedir. Gelin bu iki renkten hangisini tercih ederse onu giyer.
6. İskoçya
İskoç düğünlerinde damat geleneksel bir etek giyer. Düğün seremonisinin ardından, ait olduğu zümrenin desenlerini taşıyan bir şalı gelinin omzuna dolar. Bu da gelinin artık o aileden olduğunu simgeler.
7. Pakistan
Pakistan ve Hindistan düğünleri arasında birçok benzerlik bulabilirsiniz. Gelinin kırmızı bir elbise giymesi ve eline kına desenlerinin yapılması, en yaygın yöntemlerdir.
Etiyopya
Etiyopya, Hristiyanlığın resmi din olarak kabul edildiği tek Afrika ülkesidir. Etiyopya Ortodoks Kilisesi’ne bağlı olduklarından, düğünleri Rusya ve Yunanistan’daki düğünlerle benzerlik göstermektedir.
9. Endonezya
Endonezya’daki düğünler adadan adaya farklılık gösteriyor. 300 etnik grup ve 6 farklı dinin olması da birbirinden farklı düğün kıyafeti olmasının en büyük sebeplerinden.
10. Kafkaslar
Kafkas düğünlerinde damat genellikle Çerkez ceketi giyer ve kemerine takılı bir kılıç taşır. Gelin ise geleneksel desenlerle süslenmiş beyaz bir elbise giyer.
11. Çin
Çin’deki geleneksel düğün kıyafeti kırmızı renkte olur. Beyaz ise yası temsil eder. Düğünün sonundaysa aynı Türkiye’de olduğu gibi, damat gelinin duvağını kaldırır.
12. Havai
Havai düğünlerinde gelin genellikle beyaz bir elbise giyer. Ayrıca bu düğünlerin olmazsa olmazı çiçeklerdir. Elinde bir demet çiçek tutan gelinin saçı da çiçeklerle süslenir.
13. Malezya
Resmi dinin İslam olduğu Malezya da, düğünler Müslüman geleneklerine göre düzenlenir. Gelinler genellikle mor, menekşe ya da krem tonlarında gelinlik giyer.
14. Norveç
Norveç düğünlerinde gelinler 18. ve 19. yüzyıla dayanan geleneksel kıyafetler giyer.
15. Güney Kore
Güney Kore’de geleneksel düğünlere rağbet son yıllarda tekrar arttı. Eski geleneklere göre, damat gelini sırtında taşıyarak masanın etrafında gezdirmek zorunda. Bu da gelinin eşine güvenebileceğini sembolize eder.
Kaynak: 1