Sonbaharla birlikte soğuk algınlığı ve grip mevsimi başlamış oluyor. Bu hastalıklara yakalandığınızda, vücudun olabildiğinde hızlı iyileşmesini desteklemek için proaktif bir yaklaşım benimseyebilirsiniz. Soğuk algınlığı ve gribe yönelik kesin bir tedavi yöntemi bulunmuyor. Bazı ilaçlar, bu hastalığın semptomlarını hafifletebiliyor. Ancak iyileşme süresi yaklaşık 10 gün kadar devam ediyor. İlaçlar dışında daha hızlı iyileşmek istiyorsanız ve bunun doğal yöntemini arıyorsanız bu içeriğimiz tam size göre! İşte geleneksel Çin tıbbı doktorlarının tavsiye ettiği doğal iyileşme yöntemleri…
Geleneksel Çin tıbbı nedir?
Geleneksel Çin tıbbı, binlerce yıl önce Çin’de ortaya çıkan, sürekli geliştirilen ve milyarlarca insana uygulanan yaklaşımların bütününü tanımlar. Modern tıptan oldukça farklı yaklaşımları benimseyen Geleneksel Çin Tıbbı; akupunktur, bitkisel tedavi, tai chi, masaj ve diyet gibi pek çok uygulamayı kapsar. Bu uygulamalarda sağlığın dört temeli vardır: Kan, enerji, direnç ve gıda. Bu dört temel unsur birbirine bağlıdır ve kişinin sağlık durumunu belirler.
Grip ve soğuk algınlığından nasıl korunursunuz?
Geleneksel Çin tıbbına göre bağışıklık sistemini güçlendirmek soğuk algınlığı ve gripten korunmanın ilk adımıdır. Çin tıbbı doktoru Tom Ingegno, bağışıklık sistemini güçlendirmek için şu tavsiyeleri veriyor: Sık sık dinlenmek, her gün meyve ve sebze tüketmek, meditasyon yapmak ve C vitamini almak.
Geleneksel Çin tıbbında bitkisel ilaçlar
Çin tıbbi, vücudun doğal iyileşme sürecini desteklemeye yardımcı olmak için şifalı otlardan yardım alır. Çin tıbbının bel kemiği olan bitkiler, vücudun zayıf noktaları üzerinde hızlı ve etkili bir iyileşme süreci başlatır. Ancak uzmanların da önerdiği gibi bu bitki karışımları kişiye özel olmalıdır. Çünkü bazı bitkilerin, medikal ilaçlarla etkileşime girme ihtimali vardır. Bu uyarıyı yaptıktan sonra Çin tıbbında en yaygın bitkisel formülleri verebiliriz:
Gui Zhi Tang: Geleneksel Çin tıbbında kullanılan bu formül vücut ağrılarını gidermeye yardımcı oluyor. Aynı zamanda titreme ve ateş gibi semptomları da hafifletiyor. Karışımın içinde tarçın, beyaz şakayık kökü, taze zencefil, hünnap meyvesi, meyan kökü ve bal bulunmaktadır.
Yu Ping Feng San: Yu Ping Feng San hanedanlığından beri Çin’de kullanılan bu bitkisel karışım, bağışıklık sistemini güçlendirmek, vücudu viral ve bakteriyel enfeksiyonlardan korumak için kullanılıyor. Bu toz karışımın içinde şunlar bulunuyor: Siler kökü, astragalus kökü, atractylodes.
Zencefil, zerdeçal, tarçın: Soğuk algınlığı ya da gribe yakalandığınızda kendinize zencefil, zerdeçal ve tarçından oluşan bir çay yapabilirsiniz. Bu bitkiler vücudun ısınmasına ve ter atmasına yardımcı oluyor. Bu sayede vücut kendini çok daha hızlı toparlıyor. Anti – inflamatuar faydalarının yanı sıra antioksidan içeren zerdeçal, yemeklere baharat olarak eklenebilir ya da kemik suyuna karıştırılabilir. Zerdeçal gibi tarçın da antioksidanlar ve iltihap önleyici bileşenlerle doludur. Aynı zamanda bakteri ve mantar kaynaklı enfeksiyonlarla savaşmaya yardımcı oluyor. Son olarak zencefilin, antiviral ve antibakteriyel özelliklere sahip bir bitki olduğu biliniyor. Aynı zamanda mide bulantısını azaltmaya da yardımcı oluyor. Zencefili sıcak bir suda bal ve limonla karıştırarak tüketebilirsiniz.
Yin Qiao San: Bu formül; hafif ateş, titreme ve boğaz ağrısı semptomları gösteren kişilere tavsiye ediliyor. Karışımın içinde; hanımeli çiçeği, nane yaprağı, fermente soya fasulyesi, bambu yaprakları ve hor çiçeği bulunuyor. Hor çiçeği ve hanımeli çiçeği güçlü antiviral özellikler sahip. Bu nedenle karışım kısa bir sürede ateşi düşürmeye ve boğaz ağrısını gidermeye yardımcı oluyor.
Soğuk algınlığı ve grip için geleneksel Çin tedavileri
Geleneksel Çin Tıbbı bütünsel sağlık ve dengeye vurgu yapar. Bu nedenle uygulamalar genellikle birden fazla yaklaşımı içerir. Aşağıdaki tedavi yöntemleri, şifalı bitkilere ek olarak soğuk algınlığı ve gribi önlemeye ve tedavi etmeye yardımcı olabilir.
Gua Şa: Bu yöntem çeşitli yağlarla vücuda masaj yapmayı içeriyor. Uygulama en fazla akciğerdeki tıkanıklığı gidermek için kullanılıyor. Soğuk algınlığı yaşayanlar göğse ve sırtın üst kısmına masaj yapabilir. Bu uygulama, kılcal damarları uyarıyor ve semptomatik bölgelerdeki kan dolaşımını hızlandırıyor. Düzenli uygulamadan sonra beyaz kan hücrelerindeki artış da dahil olmak üzere vücut bir dizi iyileşme tepkisi gösteriyor.
Akupunktur: Akupunktur, vücudun belirli bölgelerine ince uçlu özel iğneler batırılarak uygulanan geleneksel bir yöntemdir. Uzmanlar, bu uygulamanın soğuk algınlığı ve grip gibi hastalıkların yol açtığı iltihabı yatıştırabileceğini belirtiyor.
Hacamat: Hacamat, vücuttan vakum yoluyla kan alınması işlemidir. Genellikle iki omuz arasından alınır. Uzmanların kararına göre vücudun herhangi bir yerinde de bardakla kan alınabilir. Hacamatın bağışıklık sistemini güçlendirdiği ve vücut direncini artırdığı düşünülüyor.
Moksibusyon: Bu uygulama vücudun semptomatik bölgelerinde pelin otu yakmayı içeriyor. 2018 yılında yapılan bir araştırma, Moksibusyon uygulamasının beyaz kan hücresi miktarını artırdığı ve bağışıklık sistemini güçlendirdiğini gösteriyor.
Bu listemize de göz atmak isteyebilirsiniz:
Dünyanın En Kalabalık Ülkesi Çin Hakkında 14 Şaşırtıcı Bilgi
Kaynak: 1