Günümüzün alışveriş kültüründe, parasının hesabını bilen bir çocuk yetiştirmek bir hayli zor desek abartmış olmayız. Tabii zor olması, imkansız olduğu anlamına da gelmiyor! Eğer siz de bilinçli ve tutumlu bir çocuk yetiştirmek istiyorsanız doğru yerdesiniz! Geleceğin milyonerlerini yetiştirmek için ihtiyacınız olan bilgileri sizler için derledik. İşte her ebeveynin dikkate alması gereken 10 öneri…
1. Çocuğunuzla para kavramını konuşun
Para kavramının aileniz için bir tabuya dönüşmesine izin vermeyin. Ebeveynler olarak neden her gün işe gittiğinizi, çalıştığınız yerde neler yaptığınızı ve maaş kavramının ne olduğunu çocuğunuza açıklayın. Ek olarak çocuğunuzu market alışverişlerine ve tatil gibi finansal planlama gerektiren organizasyonlara dahil edin. Bu sayede paranın nasıl kazanıldığını, tasarrufun nasıl yapıldığını ya da neyin pahalı ve ucuz olduğunu öğrenebilir.
2. Çocuğunuza minik görevler verin
Örneğin çocuğunuzu minik bir market alışverişine gönderebilirsiniz. Özellikle 7 yaşından büyük çocuklar, bu tür görevleri yerine getirebilecek olgunluğa sahiptir. Tabii ilk alışverişinde yanında olmanızda ve onu uzaktan izlemenizde fayda var! Böylelikle herhangi bir yardıma ihtiyacı olduğunda ona destek olabilirsiniz. Bu noktada dikkat etmeniz gerekenler, çocuğunuza bir alışveriş listesi vermek ve bu listenin dışına çıkmadığına emin olmak. Eğer bu aktiviteyi düzenli olarak yapmasını isterseniz zaman içerisinde listenin dışına çıkmamayı ve elindeki parayı doğru bir şekilde yönetmeyi öğrenebilir.
3. Para yönetimiyle ilgili oyunlar oynayın
Örneğin Monopoly gibi oyunlar sayesinde çocuğunuz para yönetimini öğrenebilir, vergi ve ceza kavramlarını çok daha iyi anlayabilir. Haftada bir, ailecek oynayabileceğiniz bu oyunlar aile bağlarınızı güçlendireceği gibi çocuğunuzun gelişimine de büyük katkıda bulunacaktır.
4. Farklı hedefler için farklı kumbaralar oluşturun
Çocuğunuzla birlikte farklı hedefler için farklı kumbaralar oluşturun. Örneğin biriktirmek için, zorunlu ihtiyaçlar için ve çeşitli istekler için ayrı kumbaralar yaratabilirsiniz. Bu sayede çocuğunuz; eline geçen parayı önceliklerine göre ayırabilir, doğru bir şekilde yönetmeyi öğrenebilir.
5. Hiçbir koşulda “Bunu almak için yeterli paramız yok…” demeyin
Çocuğunuza hiçbir koşulda bu cümleyi kurmayın! Bu cümle negatif bir enerji taşıdığı için çocuğunuzda kazandığınız paradan memnun olmadığınız izlenimini yaratabilir. Ek olarak çocuğunuz, kazandığınız parayı dilediğiniz gibi kontrol edemediğinizi düşünebilir.
6. Peki çocuğunuza istediği şeyi satın alamayacağınızı nasıl söyleyeceksiniz?
Örneğin çocuğunuza “Buraya bunu almak için gelmedik” diyebilir ve alışveriş listesinin dışına çıkmamanın önemini öğretebilirsiniz. Ek olarak “İstediğin oyuncağın daha uygun fiyatlısını bulursan alabiliriz” diyerek çocuğunuzu piyasa araştırması yapmaya itebilirsiniz. Aynı şekilde “Buraya belli bir parayla geldik ve istediğin oyuncağı alırsak diğer ihtiyaçlarımıza paramız yetmeyebilir” diyebilirsiniz.
7. En az haftada bir kez çocuğunuzla birlikte yemek pişirin
Çocuğunuzla birlikte yemek yapmanın, çocuğunuzun gelişimine birçok faydası bulunur. Örneğin çocuğunuz, mutfakta vakit geçirdikçe kendine güvenmeye başlar ve bağımsız bir şekilde hareket etmeyi öğrenir. Ek olarak gösterdiği eforun karşılığını alması, onu motive eder ve ona sorumluluk bilinci aşılar.
8. Çocuğunuz için uygun bir çalışma ortamı yaratın
Çocuğunuz için ideal bir çalışma ortamı yaratmanız şart! Bu sayede derslerine daha verimli bir şekilde çalışabilir, akademik başarısını istikrarlı bir şekilde yükseltebilir. Örneğin iyi bir masa lambası, rahat bir sandalye ve düzenli bir masa; etkili bir çalışma ortamı hazırlamak için iyi bir başlangıç olabilir.
9. Zaman zaman okulu kırmasına izin verin
Çocuğunuzun limitlerini zorlamak, düşündüğünüzden çok daha olumsuz sonuçlar doğurabilir. Bunun yerine çocuğunuz okula gitmek istemediğinde ona izin verebilirsiniz. Sonuçta arada bir nefes almak onun da hakkı! Önemli olan bu davranışın sürekli hale gelmediğinden emin olmak.
10. Zaman zaman kontrolü çocuğunuza bırakmanız gerektiğini unutmayın
Ebeveynler olarak her an çocuğunuzun yanında olamayabilirsiniz. Böyle anlarda çocuğunuzun kendi kendine yetebilmesi, düşündüğünüzden çok daha önemli. Örneğin her sabah çocuğunuza kahvaltı hazırlamak zorunda değilsiniz. Zaman zaman çocuğunuzun kontrolü ele almasına ve görevlerini sahiplenmesine izin vermelisiniz. Çocuklar 6-7 yaşlarından itibaren belli başlı görevlerin sorumluluğunu alabilir. Tek yapmanız ona güvenmek! Emin olun kendi kahvaltısını kendisi hazırlayabilecektir.
Kaynak: 1