Tam yarım asır önce hizmete açılan ve büyükşehirlere yönelen iç göçten tutun da, kenar mahallelerin, yoksulluğun, kentin dışına itilmişliğin anlatıldığı filmlerde yardımcı oyuncu rolünü pekala oynayan banliyö trenleri, 2013 yılından sonra bir daha sefer yapamamıştı.
Halkalı-Sirkeci ve Söğütlüçeşme-Gebze arasındaki banliyö hatları, İstanbul-Ankara arası Yüksek Hızlı Tren (YHT) projesi ile bütünleştirilmesi amacıyla iptal edilen bu hattın çalışmalarında sona gelindi.
İlk açıklamalara göre yaklaşık 4 yıl önce açılması beklenen Gebze-Halkalı hattı açılışı geciken projeler arasına girdi. Ancak son olarak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı 100 günlük eylem planında anlatılana bakılırsa bu Mart ayı içinde proje sona erecek.
Binali Yıldırım’ın konuyla ilgili açıklamasına göre 10 Mart tarihinde açılacak bu projeye dair bilinmesi gereken detayları derlemek istedik; keyifli okumalar, iyi yolculuklar.
Banliyö hattının eklenmesiyle Gebze-Halkalı arası 1 saat 45 dakika olacak
Banliyö hatlarının Marmaray Projesi ile bütünleşmesi sağlandığında, Gebze’den Halkalı’ya 105 dakikalık bir yolculuk süresi öngörülüyor. Dolayısıyla bu hattaki zaman tasarrufu yaklaşık 80 dakika olacak.
Ayrıca Bakırköy’den Bostancı’ya 37 dakika ve Söğütlüçeşme-Yenikapı arası da 12 dakikaya inecek.
Üsküdar-Sirkeci arasının 4 dakikaya düşeceği açıklanırken, İstanbul’da 170 kilometre olan raylı sistem uzunluğu, Gebze’den başlayıp Halkalı’ya giden Devlet Demir Yolları’nın banliyö hattının eklenmesiyle 233 kilometreye çıkmış olacak.
1.4 milyar Euro’luk proje
Projenin başladığı günden bu yana toplamda 1.4 milyar Euro’luk bir maliyet yarattığı biliniyor. Türk Lirası cinsinden karşılık bulmak istersek yaklaşık 8.3 milyar dolarlık bir harcama çıkar karşımıza.
Bir milyondan fazla yolcu beklentisi var
Konuyla ilgili bir 23 Mayıs 2018 tarihinde bir açıklama yapan dönemin Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Halkalı-Sirkeci hattının Haydarpaşa-Gebze hattıyla birleştirilmesiyle Halkalı-Gebze arasındaki 43 duraktan günde 1 ile 1.2 milyon yolcu taşınacağını açıklamıştı.
Arslan, saatte 28 sefer yapılacağını belirterek, 1 saatte yaklaşık 75 bin kişinin tek yönlü taşınacağını belirtti.
Verilen ilk tarih 2015’ti
Yapım süresi 24 ay olarak planlanan yenileme çalışmalarının 2015 yılı Haziran ayında sonuçlandırılması hedeflenmişti. Ancak aradan geçen süre içinde yapımı üstlenen firma, maliyetlerdeki aşırı artışı gerekçe göstererek 2014 yılının Ekim ayında çalışmaları durdurmuştu. Sorunların çözüldüğünün belirtilmesinin ardından aynı yıl çalışmalara yeniden başlandı.
Bu ilk yanılgı ve gecikme değildi. Geçtiğimiz yıl içinde konuya değinen Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan, projenin yıl (Aralık 2018) sonunda hizmete açılacağını duyurmuştu.
Son olarak İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı ve AK Parti Büyükçekmece Belediye Başkan Adayı Mevlüt Uysal, “Şubat ayı içerisinde Gebze-Halkalı Banliyö Hattı açılacak. Bu hattın açılmasıyla metrobüsten bir miktar yolcu bu hatta kayacak ve bir rahatlama yaşanacak diye düşünüyoruz” dedi…
Olmadı, yine gecikti
İhaleyi alan yüklenici firmanın “reddettiği” iddiası
Projenin ihalesini alan yüklenici firma pozisyonundaki Yüklenicisi Obrascon Huarte Lain (OHL) S.A.-Dimetronic S.A. Ortak Girişimi’nin süreci sekteye uğrattığı iddia ediliyor.
Bu iddiaya göre alınan vagonlar ile raylar arasında teknik bir uyumsuzluk var ve istenilen sürede bu uyumsuzluğun giderilemeyeceğini belirten İspanyollar çalışmaları askıya aldı.
Bu iddianın doğruluğu üzerine tartışma fırsatı bulunamaması anlayışla karşılanmalıdır. Malum, ülkemiz şartlarında gündem maddeleri oldukça kıvrak ve hızlı değişmeyi seven bir niteliğe sahip.
Bu iddianın tartışılmasına sıra gelene kadar proje bitti.