Türkiye’de dünya ortalamasının 1.5 katı tavuk tüketiliyor, her 2 dakikada bir 4200 tavuk kesiliyor ve gıda olarak alışveriş noktalarına doğru yola çıkıyor. Sofralarımızdan eksik olmayan tavuk, çoğunuz için bir yiyecekten fazlası değildir eminiz ki bu yüzden şimdi size anlatacaklarımız pek hoşunuza gitmeyecek. Çünkü konu lezzetli bir akşam yemeğinin çok ötesinde ve ne yazık ki tavuk yerken bir kere daha düşünmeniz gerekiyor. Neden mi?
1. 42 günlükken en fazla 435 gram olması gereken tavuk, verilen antibiyotikler yüzünden 2.5 kilogram oluyor.
Antibiyotikler civcivlerin hızlı büyütülmesinde anahtar rol oynuyorlar. Antibiyotiklerin koruma amacı kisvesi altında kullanılıyor olması hayvanın dokusundaki kalıntı riskini ortadan kaldırmıyor. 2015 yılında yapılan araştırmalar antibiyotiklerin bilinenin aksine, yapısal proteinlerin senteziyle de etkileştiğini göstermiştir. Bunun tüketiciye en belirgin yansımalarından biri hayvanın 20 dakikada dağılacak kadar çabuk pişmesidir. Gerçek tavuk 2 saatten önce pişmez.
2. Tavuklar 1 kilo alabilsin diye atmosfere 2.35 kg karbondioksit salınıyor ve 4 ton su harcanıyor.
Kullanılan kimyasallar hem insan sağlığını hem de ekolojik dengeyi bozuyor. Tavukların dışkısı gübre olacakken zehirli atık haline dönüşüyor.
3. Dünyadaki ekilebilir alanın 3’te 1’i hayvancılık için kullanılıyor. Yağmur ormanlarının 5’te 1’i yem üretmek için yok edildi.
Türkiye son 15 yılda 26 milyon dönüm tarım arazisi kaybetti. Bu alan Belçika’nın yüzölçümüne yakın. Oysa kaybedilen alanın sadece 6 milyon dönümü mısır ve soya üretimine ayrılsa, hayvancılık sektörünün yurtdışından GDO’lu soya ve mısır ithalatı yapmasına ihtiyaç kalmayacaktı.
4. Hayvancılık endüstrisi sofralarımıza GDO’lu yemlere boğulmuş plastik yiyecekler dayatıyor.
Tavuk endüstrisi geçen yüzyıldan kalma yöntemlerle üretim yapmaya çalışıyor.
5- Peki insanlığa ve doğaya yapılan bu kötülüğü durdurmak için bir şey yapılıyor mu?
Greenpeace YUTMAYIZ! sloganıyla yola çıktı ve tavukçuluk sektörüne çağrıda bulundu.
6. Çağrının içeriğine gelince…
7. Tüketici olarak bizim yapabileceğimiz bir şey var mı?
Evet var! Tavukçuluk sektörünün dünyaya ve sağlığımıza zarar vererek sofralarımıza dayattığı tavukları yutmuyoruz! Sen de tavukçuluk sektörüne karşı harekete geç: www.yutmayiz.org