Dünyanın neresine giderseniz gidin her yerde heykel görmeniz mümkün. Bunun nedeni heykellerin bazı şeyleri ölümsüz kılmasıdır. Buna verilebilecek en iyi örnek şehir heykelleridir. Şehir heykelleri, şehrin geleneklerini, tarihini veya meşhur olan şeylerini yansıtır. Ancak şehirler için simge olan bu şehir heykelleri, bazen çok garip ve komik bir görüntüye sahip oluyor. Hal böyle olunca bu şehir heykellerini görenler bir daha onları unutamıyor. İşte kısaca şehir heykellerinin tarihi ve en garip şehir heykelleri…
Ayrıca bu içeriğe bakmak isteyebilirsiniz: “Görenleri Kendine Hayran Bırakacak Güzellikte 15 Devasa Heykel”
Heykeller çok uzun bir geçmişe sahiptir
İnsanoğlu var olmaya başladığından beri heykelcilik de var. Şehir heykelleri geçmişte güç sahibi olan kişiler için yapılmaktaydı. Bu heykellerin yapılma amacı genellikle prestij olsa da, bazıları manipülasyon, provokasyon ve acıtasyon amacıyla yapılmıştır.
Türkiye’de şehir heykelleri, cumhuriyet kurulduktan sonra yapılmaya başlanmıştır
Türkiye’nin ilk şehir heykeli 1928’de yapılan Taksim Anıtı’dır. Aslında bir anıt olarak tasarlarsa da, onu bir şehir heykeli olarak nitelendirmemiz mümkün. Taksim’deki şehir heykelinden günümüze kadar yapılan şehir heykelleri, gerek siyasi nedenler gerek şehirleşme ile dönemler arasındaki keskin farkların bir temsili olarak ortaya çıkmıştır. Geçmiş dönemde iktidardaki siyasi partinin yaptığı heykeli, onun yerine gelen siyasi parti yıkmıştır. Peki geçmişten günümüze nasıl şehir heykelleri yapılmıştır? İşte bir kez gördükten sonra asla unutamayacağınız ilginç şehir heykelleri.
Diyarbakır’ı simgelesin diye yapılan heykeller
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi tarafından Diyarbakır Havalimanı mevkiinde bulunan Yonca Kavşağı’na yapılan heykeller şehirde tartışma konusu oldu. Bazı insanlar heykelleri beğenirken diğerleri eleştirdi. Eleştirilerin en büyük nedeni ise heykellere harcanan 4 milyon TL oldu.
İtalya’daki kadın çantası anıtı
İtalya’nın Piemonte bölgesinde bulunan bu heykel 2013 yılında yapılmıştır. Heykel çantada anahtar arayan bir kadını simgelemektedir.
İzlanda’daki bilinmeyen bürokrat anıtı
Bilinmeyen Bürokrat, 1994 yılında İzlandalı sanatçı ve heykeltıraş Magnus Tomasson tarafından yapılmıştır. Şehrin simgesi haline gelen heykel çok dikkat çekmektedir.
Diyarbakır’daki başka bir karpuz heykeli
Bu karpuz heykeli, Diyarbakır’ın Kayapınar ilçesi Mastfroş Caddesi’ndeki kavşakta yer alan 25 metre yükseklikteki baz istasyonunda bulunmaktadır.
İngiltere’deki Headington köpekbalığı heykeli
Bu heykelin ardındaki anlam, ilk bakışta gördüğünüzden çok daha büyüktür. Bu heykel, 2. Dünya Savaşı’nın sonunda Nagazaki’ye yapılan nükleer saldırının 41. yıldönümünde dikilmiştir. Heykel, gökyüzünden düşen güzel, ancak potansiyel olarak ölümcül bir silahı tasvir ediyor.
Denizli’deki horoz heykeli
28 ton demirin kullanıldığı 27 metre yüksekliğindeki heykel Denizli’yi simgeliyor. Ayrıca dünyanın en büyük horoz heykeli olan heykel için Guinness Rekorlar Kitabı’na başvurulmuştur.
Belçika’daki “De Vaartkapoen” isimli heykel
Bu heykel, 1985 yılında Brüksel’in Molenbeek bölgesine dikilmiştir. Tasvir ettiği görüntü bir komedi sahnesini andırıyor: Bir adam beklenmedik bir şekilde rögardan çıkıyor ve polisi ayağından tutup çekiyor.
Amerika’daki tuğlaların arasından uçan balık heykeli
Transcendence isimli heykel Portland, Oregon’da yer alıyor. Keith Jellum tarafından yapılan heykel, Portland şehir merkezindeki Southwest Salmon Sokağı ve Southwest Park Bulvarı’nın kuzeybatı köşesindeki Southpark Seafood’un üzerinde bulunmaktadır.
Litvanya’daki kara hayalet heykeli
Litvanya’nın Klaipeda şehrinde bulunan heykel, 2,4 metre yüksekliğindedir. Ayrıca Litvanya’ya giden turistlerin odak noktasıdır.