Sezonun bitmesine bir hafta kala, Game of Thrones’tan öyle bir bölüm geldi ki ne siz sorun ne biz anlatalım. Gerçi yazıda bulunduğunuza göre yayınlanan son bölümü izlediniz. Eğer izlemediyseniz hemen uzaklaşmanızı tavsiye ederiz. E malum, yazıda bol bol spoiler var.
Piçlerin savaşına şahit olduğumuz sezon finalinden önceki bu bölüm, bırakın Game of Thrones’u, dizi tarihinin en iyi bölümlerinden biriydi. Özellikle savaş sahnesiyle izleyenleri yakasından tutup adeta savaş meydanına çekti.
Game of Thrones dünyasında değil de evde olduğumuzun farkına vardığımız küçük zaman dilimlerinde de, bazı şeyler dikkatimizden kaçmadı. Bunlardan biri, sizin de izlerken aklınıza geldiğini tahmin ettiğimiz Ramsay Bolton’un Hilal taktiği.
Peki George R.R. Martin GoT’u yazarken ve bu kitaplar senaryolaştırılırken başka hangi konularda tarihten esinlendi. Gelin hep birlikte Game of Thrones evreni ve dünya tarihinin benzer noktalarına bir göz atalım:
1. Tyrion’un kullandığı çılgın ateşin kökeni İstanbul’a dayanıyor
Stannis Baratheon’un Kings Landing’e saldırdığını ve Triouni’un kenti korumak için çılgın ateşi kullandığını hatırlarsınız. Aynı şekilde 717 yılında Konstantinopolis’in Araplar tarafından kuşatılmasında Rumlar bu ateşi kullanarak şehri korumayı başarmıştı. Rum ateşi suyla temas ettiğinde alev alan bir bileşimdi ve düşman gemilerini yakmakta kullanılırdı.
2. Kızıl düğünün yaşandığı tek yer Game of Thrones değil
Kral Robb’un, kraliçesinin, Catelyn Stark’ın ve kralın adamlarının çoğunun katledildiği kızıl düğünü hatırladıkça yüreklerimiz hala yanıyor. Yazar George R.R. Martin’in söylediğine göre bu olay İskoçya tarihindeki iki benzer olaydan uyarlanmış: 1440 yılındaki Kara Yemek ve 1692 yılındaki Glencoe Katliamı.
Kara Yemek’te, İskoçya Kralı, düşmanı olan Douglas Kontu’nu ağırladı. Yemekten sonra, Kont’a davullar eşliğinde kara bir domuzun kafası sunuldu. Kont ve yanındakiler dışarı çıkarılarak öldürüldü.
Glencoe Katliamı’nda ise, Campbell Klanı, aleyhlerinde konuşan MacDonald Klanı üyelerini geceyi geçirmeleri için davet ettiler. O gece, MacDonald üyelerinin tamamı, yataklarında uyurlarken Campbelller tarafından katledildi.
3. Lannister’lar ve Stark’lar yaşamış iki aileden esinlenildi
İsimleri ise İngiltere’de Güllerin Savaşı’nın taraflarından olan Lancaster’lara ve York’lara ilginç bir şekilde benzemekte. İki aile, 2. Richard’ın tahttan inmesiyle krallık için yarışan Plantagenet Evi’nin parçalarıydılar. York’lar gibi, Stark’lar da kuzeyliler ve Lannister’lar, Lancaster’lar gibi zenginlikleriyle ünlü.
4. Kızıl Rahibelerin Zerdüştlükle yakından bir ilişkisi var
Kızıl Rahibelerin R’hllor’a tapındığı, ayrıca dualar ve kehanetlerde ateşi araç olarak kullandıkları bir din. Antik Pers Uygarlığında, bu inanca Zerdüştlük adı verilmişti. Zerdüştlükte, tapınanlar genellikle ateş tapınaklarında ya da ateş eşliğinde dua eder ve aydınlanma aracı olarak alevleri kullanırlardı. Kızıl İnanç gibi, Zerdüştlük de iyi ile kötünün arasındaki çatışmaya vurgu yapardı.
5. Sıçanların kullanıldığı işkence yöntemi çok eskilere dayanıyor
Bir işkence çeşidi olarak et yiyen sıçanların kullanılması 16. yüzyıldaki Flemenk ayaklanması sırasında Sessiz William’ın müttefiki olan Diederik Sonoy tarafından kullanılmıştı. Tutsağın vücuduna sıçanlarla dolu bir kap açık tarafı vücuda denk gelecek şekilde yerleştirilirdi. Daha sonra, kabın üzerine kızgın kömürler koyulur ve sıçanların ısıdan kaçmak amacıyla tutsağın vücudunu kemirmeye başlaması sağlanırdı.
6. Game of Thrones’a gelecek olan kış, zamanında Avrupa’yı vurdu
Ortaçağ Sıcak Dönemi olarak adlandırılan ve asırlar süren bir dönemde, Avrupa’da sıcaklıklar günümüz ortalamasından yaklaşık 2 derece yüksek seyretti. Bu dönemi takip eden Küçük Buzul Çağı sürecinde ise hasatlar telef oldu ve Avrupa’nın tarihinde gördüğü en büyük kıtlık yaşandı.
7. Game of Thrones’taki Kadim Valyria ile Antik Yunan arasında benzerlikler var
Kadim Valyria zamanında yüce bir imparatorluğun başkentliğini yapmış muhteşem bir şehirdi. Bakıldığında Antik Yunan’a oldukça benzemekte. İkisi de, kıtanın çoğunluğunu kolonileştiren ama zaman içinde yok olup giden insanlardan oluşmaktadır ve dilleri kıtanın gelecekteki dillerine temel oluşturmuştur. Ayrıca, Antik Yunan ve Ortaçağ arasındaki zaman aralığı (1000 yıl), Valyria ve Westeros arasındakiyle aynıdır.
8. Khal Drogo’nun öldürdüğü Viserys Targaryen, altınla öldürülen tek kişi değil
Tarih ise bundan daha acımasızdır. Yüzyıllar önce, erimiş altınla idamın tercih edilen yöntemi onu boğazdan içeri boşaltmaktı. Bu tekniğin kurbanı olduğu söylenen insanlar arasında, varlıklı bir Roma generali olan Marcus Lincius Crassus, Roma imparatoru İhtiyar Valerian ve yozlaşmış, altın aşığı bir İspanyol devlet adamı bulunmaktadır.
9. Robb Stark’ın Westeros dışından biriyle evlenmesi, sonunu getirecek olan olaylar zincirini başlamıştı. Tıpkı Dördüncü Edward gibi
Dördüncü Edward da aynı şeyi yapmıştı. Fransa’dan Anne ile evlenmesi için hazırlıklar yapılırken gizlice Elizabeth Woodville ile evlendi. Elizabeth etkisini kullanarak ailesi ve asiller arasındaki evliliklere izin vermesi için Edward’ı ikna etti ve bu durum Edward’ın güçlü düşmanlıklar kazanmasına neden oldu.
10. Game of Thrones’un Aslan Yürekli Richard’ı: Renly Baratheon
Renly Baratheon, krallığa layık görülmesine rağmen, ilgisini Yedi Krallık’a hükmetmekten çok askeri başarılara yöneltmişti. Renly Baratheon’un, Aslan Yürekli Richard ile pek çok ortak özelliği var. Richard zamanının büyük bir çoğunluğunu Haçlı Seferleri’nde savaşarak, tutsaklıkta ya da Fransa’daki üssünü savunarak geçirmişti.
Ayrıca, Renly gibi, Richard’ın da eğilimi erkeklerden yanaydı. Fransız kralı Philip’in yatağını paylaşmıştı ve o zamanlarda yaşayan birisi ilişkilerini “tutkulu bir aşk” olarak tanımlamıştı.
11. Kar yağarken bile sudan buharların yükseldiği sıcak bir mağara
3. sezonda Jon Snow ve Ygritte’in sıcak dakikalar geçirdiği mağara gerçek bir yerden alınma. İzlanda’da bulunan bu lava mağarasının adı Grjótagjá . Dışarısı karlı ve buzlu olduğunda bile lava akımıyla 50 derecelere ulaşan sudan buharlar yükseliyor.
12. Yedi krallığın yönetildiği Westeros kıtası, Büyük Britanya’nın neredeyse aynısı
İrlanda’yı ters çevirip kıtanın aşağısına yapıştırınca, Demir Taht tarafından yönetilen ve yedi krallık altında birleşen Westeros Kıtasına oldukça benziyor.
13. Rasputin ve Melisandre’nin garip ama ortak yönleri
Melisandre kolayca ölmeyen bir karakter. R’hllor’un Kızıl Rahibesi olarak cinsel çekiciliğini ve sihrini politik güce çevirdi. Bu yönüyle de Rasputin’e benziyor.
Grigori Rasputin, Rusya’da, Çar İkinci Nicholas’ın sarayında büyük etkiye sahip bir danışmandı. İmparatorluk ailesi onu mistik bir iyileştirici olarak görmekteydi ve Rasputin’in cinsel açıdan cazibesi efsaneviydi. Melisandre gibi, zehir onu öldüremedi. 5 kere tabancayla vurulmak, sopayla dövülmek veya bıçaklanmak da yeterli olmadı. En sonunda buzlu bir nehirde boğularak öldü.
14. Game of Thrones’taki Duvar, eskiden İngiltere ve İskoçya’yı ayırıyordu
Tarihte buna benzer pek çok duvar bulunsa da, “Duvar” ile en çok benzerlik taşıyan yapı, İmparator Hadrian’ın evlatlık oğlu Antoninus Pius tarafından 142 yılında inşa edilen Antonine Duvarı’dır. İngiltere ve İskoçya (o zamanki ismiyle Caledonia) arasındaki sınırı çizmişti ve üzerinde 19 adet hisar bulunmaktaydı.
15. Hilal ve Roma savaş taktiği
Bu sahnede dikkatimizi çeken öğelerden biri Ramsay’nin, Osmanlı ve Türk devletlerinin sıkça kullandığı hilal taktiğine başvurmasıydı. Ayrıca savaşın sonlarına doğru kullandığı kalkan ve mızrak taktiği de Romalıların kullandığı tarzda bir teknikti.