Bugüne dek izlediğiniz tüm vahşi yaşam belgesellerini unutun. Planet Earth II ve Blue Planet II gibi ödüllü yapımların altına imza atan BBC Stüdyoları Doğa Tarihi Birimi, yeni belgesel dizisi Soylar (Dynasties) ile vahşi yaşama sıra dışı bir pencere açıyor. Üstelik sinematik kurgusu, etkileyici müzikleri ve güçlü hikâye anlatımıyla “hayvanlar âleminin Game of Thrones”i unvanını çoktan adının başına yazdırdı bile.
https://www.youtube.com/watch?v=gsQOkiTqGrE
Game of Thrones’in açılış jeneriğini Soylar belgeseline uyarlayan BBC Earth, dizinin final sezonuna da gönderme yapıyor
Tıpkı Game of Thrones’te olduğu gibi “aile” kavramını merkeze alan Soylar, yabani ırkların olağanüstü hava koşullarına, acımasız doğa şartlarına ve hatta insanlığa karşı sürdürdüğü ölüm kalım savaşının en kritik anlarına davet ediyor izleyicilerini. Belgeselin her bir bölümünde Afrika’nın uçsuz bucaksız ovalarından Hindistan’ın balta girmemiş ormanlarına, Sahra Çölü kıyılarından Antarktika buzullarına uzanan büyüleyici yolculuklarla daha önce anlatılmamış masalsı hikâyelere sürükleneceğinize hiç şüphe yok.
Buyurun, sizi önce BBC Earth temsilcileriyle İstanbul’da buluşup perde arkasını konuştuğumuz özel röportajın detaylarına, sonra da belgeselin baş kahramanlarının hikâyelerine alalım…
1. Şempanze
Senegal’de, Sahra Çölü’nün ormana kavuştuğu noktada, 32 şempanzeden oluşan bir gruba üç yıldır liderlik yapan alfa şempanze için kader anı. Çevresini saran düşman grubu David’i öldürüp tahtını ele geçirmek istiyor. David’in tek güdüsü ise, çocuklarından biri tacını kendisinden devralacak yetişkinliğe gelene kadar hayatta kalıp ailesine sahip çıkmak.
Çekim notları
Çekim bölgesi: Kedougou, Güneydoğu Senegal
Çekim süresi: 309 gün
Bölge büyüklüğü: 92 kilometrekare
Çekimler için katedilen yol: Yaklaşık 2400 km
Bölüm yayın tarihi: 22 Kasım / BBC Earth Türkiye
2. İmparator penguen
11 bin penguenin bir araya gelerek, yeryüzünün en soğuk ve en gaddar kışına hazırlandığı Antarktika’da tam anlamıyla bir hayatta kalma mücadelesi hâkim. Çünkü imparatorluğun soyunu devam ettirecek yeni bebekler yolda ve koloninin -deyim yerindeyse- birbirine yapışarak yavrularını kıştan sağ çıkarmaları lazım.
Çekim notları
Çekim bölgesi: Atka Körfezi, Antarktika
Çekim süresi: 337 gün
En düşük sıcaklık: -44.3 derece (Rüzgâr etkisiyle -62.3 derece)
Rüzgâr şiddeti: 129 km/s
En uzun fırtına: 8 gün
Güneş görmeden geçirilen en uzun süre: 62 gün
Bölüm yayın tarihi: 29 Kasım / BBC Earth Türkiye
3. Aslan
Afrika’nın en tanınmış aslan sürüleriyle ünlü Marsh Pride’de yürek burkan bir kadın dayanışması yaşanıyor. Tüm yetişkin erkeklerin terk ettiği ailenin geleceği iki dişi aslanın omuzlarında. Tek amaç, sekiz yavruyu besleyip öfkeli bufalo sürülerine, rakip aslanlara, sırtlan yağmalarına ve elbette insan tehdidine karşı korumak.
Çekim notları
Çekim bölgesi: Masai Mara, Kenya
Çekim süresi: 420 gün
Aslanların ortalama uyanıklık süresi: Çoğu gece olmak üzere günde 4-5 saat
Çekim ekibinin mesai süresi: Haftada 98 saat
Bölüm yayın tarihi: 06 Aralık / BBC Earth Türkiye
4. Afrika yaban köpeği
Zambezi Nehri kıyısında ailesini huzur içinde koruyan Tait, Afrika yaban köpeği familyasının son kadın reislerinden. Ancak tansiyon yükseliyor. Çünkü Tait yaşlanıyor ve gücü günden güne azalıyor. Tait’in yakın bölgede yaşayan kızı Blacktip, genişleyen ailesine daha fazla alan ve daha fazla yiyecek bulabilmek için annesinin bölgesine girmeye hazırlanıyor.
Çekim notları
Çekim bölgesi: Mana Havuzları Milli Parkı, Zimbabwe
Çekim süresi: 669 gün
Sahada geçirilen süre: 16.056 saat
Kayıt uzunluğu: 313 saat 12 dakika
Çekimler için katedilen yol: Araçlarla 82.000 km
Uçuş süresi: 440.000 km
Bölüm yayın tarihi: 13 Aralık / BBC Earth Türkiye
5. Kaplan
80 kaplanın yaşadığı bir alanda, yeni doğan dört yavrusunu rakip dişilerden korumak için 18 kilometrekarelik bir alanda durmadan devriye gezen anne Raj Bhera’nın bir sonraki düellosu öz kızı Solo’ya karşı. Solo annesinin av alanını işgal ederek ona meydan okuyor. Nesiller arası bu savaş, hangi hanedanın bölgeyi domine edeceğini de belirleyecek.
Çekim notları
Çekim bölgesi: Bandhavgarh Milli Parkı, Hindistan
Çekim süresi: 220 gün
Araçta geçirilen süre: 2 metrekarelik alanda yaklaşık 2.000 saat
Çekimler için katedilen yol: Araçlarla 25.000 km
En sıcak gün: 44 derece
Aynı anda birlikte görülen en çok kaplan sayısı: 5 adet
Çekim ekibinin tükettiği gıdalar: Yaklaşık 800 kase Hint tohum püresi ve 1.000 adet Hint lavaşı
30 saniye içinde gerçekleşen en fazla arı sokması: 12 kez
Bölüm yayın tarihi: 20 Aralık / BBC Earth Türkiye