Mimariyle birazcık bile ilgileniyorsanız bu projelere bayılacaksınız. Hatta ilgilenmiyorsanız bile her şekilde etkileneceğinizin garantisini veriyoruz. Çünkü çok yakında dünyanın farklı kentlerini süsleyecek olan bu yapılar, geleceğin mimarisine dair büyüleyici ipuçları taşıyor.
Birazcık geleceğe dönüş yapmak ve inanılmaz tasarımlara hayran kalmak için proje aşamasındaki o yapılara buyrun beraber göz atalım.
1. Finlandiya Körfezindeki bir gökdelen: “Lakhta Center”, St. Petersburg
400,000 metre kare olması planlanan bu gökdelen bittiğinde, Avrupa’nın en uzun yapısı olacak.
2. Dubai Kuleleri: Lagünler
5 kilometre karelik bir kum alana inşa edilecek bu nefes kesen yapı; limanları, su kanallarını, gödelenleri ve müthiş manzaraları kapsayacak.
3. “Pullu Kule”, Zhuhai, Çin
Zhuhai’de iki ırmağın birleştiği noktada 100 metrelik bir gözlem kulesi yapılacak. Hafif spiral şeklindeki yapının görüntüsü bir balığı andırıyor. Kulenin ön cephesi, gözenekli alüminyumla kaplı bölmelerle kaplı olacak.
4. “Dans Eden Ejderhalar”, Seul, Güney Kore
Bölgedeki 15 yapı planının sonuncusu dans eden ejderhalar. Projedeki 2 kuleden biri 77, diğer 88 kattan oluşuyor. Yapının dış kısmındaki ejderha puluna benzeyen bölümlerin her biri pencere.
5. “Sonsuz Kent”, Londra
En alışılmadık ve doğal yapılardan biri Londra’da yapılacak. Binanın olduğu alanda bol bol yeşil alan ve park olacak.
6. Geleceğin evleri nasıl olacak diye merak edenlere: “Sonsuz Ev”, Sydney
Bu yeni yapılacak lüks konut blokları sonsuz isminin hakkını veriyor.
7. Avrupa’da bir spiral, Brüksel
Bu binanın adının ve lokasyonunun aslında sembolik bir anlamı var, çünkü Avrupa Birliği’nin genel merkezi Brüksel’de bulunuyor. Projenin, Avrupa ülkelerinin bağını ve kültürel değerlerini temsil etmesi amaçlanıyor.
8. Rüyalar kentinin kule oteli, Macau, Çin
Çin’de bulunan 5 yıldızlı oteli efsane mimar Zaha Hadid çizdi. Hadid’in adını gördüğümüzde dünyanın en etkileyici binalarından birinin inşa edileceğinden emin olduk.
9. Sadece mimarlarla değil biyologlarla da beraber çalışılan proje: Biyonik Kule “Lava”, Abu Dabi
Bu iş birliğindeki amaç, ağaçların koruyucu mekanizmalarının prensiplerine dayalı bir yapı inşa etmek.
10. Biyonik Kent, Şangay
Biyonik kentte önümüzdeki 15 yıl içinde 100.000 kişi yaşıyor olacak. Bu özel yapının tasarımı biyonik mimariye dayanıyor. Bu da şu demek, yangın, deprem, kasırga ve sel gibi felaketlere dayanıklı bir kent.
Kaynak; Brightside