Günlük hayatınızda teknolojik ürünlere ne kadar vakit harcıyorsunuz? İnternet kullanımı, sosyal medya, Playstation, iPod, GPS cihazları gibi onlarca teknolojik ürün, günlük hayatımızın bir parçası olmuş durumda. Gelişen teknoloji, yeni icatları da beraberinde getiriyor.
Bundan 50 yıl kadar önce, saydığımız teknolojik ürünlerin hiçbiri yoktu. 50 yıl içinde her şey bu derece değişebiliyorsa, 50 yıl sonra bizi nasıl bir dünya beklediğini merak etmemek elde değil. List25’in hazırladığı içeriğe göre, gelecekte hayatımızı değiştirmesi muhtemel 25 teknolojik ürünü sizler için derledik. Hayal kurmadan okumayın!
25. Kişisel yardımcımız olacak yapay zeka ürünü robotlar
Teknolojik ürünleri önce düğmelerle, sonra uzaktan kumandalarla kontrol etmeye başladık. Devamında sesle komut almayı, otomatik olarak programlanmayı öğrettik bu cihazlara. Muhtemelen sırada göz kırparak ya da düşünce yoluyla kontrol edeceğimiz robotlar var.
24. Görünmez bilgisayarlar
Görünmez derken asla fark edemeyeceğimiz bilgisayarlardan bahsetmiyoruz elbette. Giysilerimize ya da vücudumuza entegre edilecek bilgisayarlar, alışkanlıklarımızı kökünden değiştirebilir.
23. Görsel zekaya ve geliştirilebilir hafızaya sahip evcil hayvanlar
İnsan beynine müdahale edip yapay zekayla zihnimizi birleştirmek pek kolay olmayabilir. Yine de bilim insanları bu hayali hayvanlar üzerinde gerçekleştirebileceğimize inanıyor. Boston Dynamics‘in yaptığı çalışmalar, yapay zekanın gelişimine dair fikir veriyor.
22. Mega ölçekli coğrafi mühendislik projeleri
Küresel ısınmaya karşı sürekli projeler geliştirmeye devam eden bilim insanları, bulut beyazlatma anlamına gelen ‘’cloud whitening’ projesiyle iklimlere müdahale etmeyi amaçlıyor.
21. Gezegenler arası internet
Belki de bundan 20 yıl sonra Mars’a iniş yapacak bir astronot, gezegenlerin birbiriyle iletişim kurmasını sağlayacak dev bir internet ağı projesinin temellerini atacak. Bu sayede Mars’ta yaşayan arkadaşlarımızla anlık olarak iletişim kuracak, farklı dünyaların insanıyız tabirini hayata geçirerek uzaktan ilişki yürütmeye çalışacağız.
20. Gerçekten işe yarayan yaşlanma karşıtı krem
Bilim insanları 2030 yılı itibariyle cildimizi gençleştirecek teknolojiyi üretmeyi hedefliyor.
19. Öldürme yetkisine sahip olan robotlar
Yapay zeka ürünü robotların dünyayı istila edeceği senaryoları yıllardır yazılıyor. Belirli bir program dahilinde otomatik olarak çalışan savaş robotları şimdiden kullanılmaya başladı. Belki de o günler, pek uzakta değil.
18. Laboratuvar ürünü organlar
Biyologlar, kendi genetik kodlarımızla organ üretmenin çalışmalarını yapmaya devam ediyor. Pek yakında organ nakli işlemlerini rafa kaldırıp, kişiye özel organ üretmeye başlayabilirler.
17. Bireysel fabrikalar
Fabrika deyince işçi çalıştıracağınızı düşünmeyin. 2040 yılındayız, ne işçisi? İhtiyaç duyduğunuz ürünleri evde üretebilecek bir yazıcıdan bahsediyoruz. Başınız mı ağrıyor? Makineye kodunu yazın, sizin için bir ağrı kesici üretsin!
16. İçilebilir okyanus suyu
Düşük maliyetli güneş pilleri sayesinde endüstriyel düzeyde su arıtımı yapmak mümkün olabilir. Bu teknoloji geliştirilirse su sorunu tamamıyla ortandan kalkabilir.
15.Uçan arabalar
Aslında bu teknoloji zaten mevcut. Beklediğimiz şey yalnızca kullanıcı dostu tasarımlar ve seri üretim. Gökyüzünde ulaşım sağlarsak trafik sorunu da çözülmüş olur umarız.
14. Şekil değiştirebilen nesneler
Fizikçi Michi Kaku, 2050 yılı itibariyle nesnelerin şeklini yeniden düzenleyip kendi dünyamızı tasarlayabileceğimiz bir teknolojiye ulaşabileceğimizi öngörüyor.
13. Alternatif enerji kaynakları
Petrolün tarihi zaten geçti. Sürdürülebilir enerji kaynaklarıyla çalışan araçlar, alternatif hammaddelerle üretilen ürünler revaçta. Bundan 50 yıl sonra dünyanın petrol rezervi tükenmiş olabilir.
12. Her şeyi kontrol edecek minimal bir ‘’kumanda’’
Click filminden hatırladığınız tarzda bir kumanda hayal olmayabilir. En azından insanlara ve zamana hükmetmese bile her türlü fiziksel objeyi kontrol etmesi hayal değil.
11. Wireless şarj aleti
Bu teknoloji de pek uzak sayılmaz. Kablolara veda demenin vakti geldi de geçiyor.
10. Gökyüzüne inşa edilmiş bulutları aşan yollar
Uçan arabalardan daha önce bahsetmiştik. Bu araçlar için dizayn edilmiş dev otoyollar da hayal olmayabilir. Google’a ”İstanbul – Miami otoyol geçişi ücretleri’’ yazmak için biraz daha zamana ihtiyacımız var.
9. Moleküler transportasyon: Işınlanma
Yeni teknolojiyi piyasaya yavaş yavaş sürmek adettendir. Önce elimizdeki cihazlar eskir, sonra yeni modeller piyasaya sürülür. Uçan arabalardan sıkıldıktan sonra sırada ışınlanma teknolojisi var. İşte o gün, trafik sorunu sonsuza dek çözülmüş olacak.
8. Uzayan insan ömrü
Bilim insanları her geçen gün faydalı genler, ömrümüzü uzatacak çözümler bulmaya devam ediyor. İnsan ömrünün uzaması hayal değil.
7. Nesli tükenen hayvanların geri getirilmesi
Jurassic Park filmleri de gerçeğe dönüşebilir. Araştırmacılar, buzul çağından kalan fosiller üzerinde genetik çalışmalar yapıyor. Bu çalışmaların başarılı olması durumunda nesli tükenen hayvanları yeniden hayata döndürmek mümkün olabilir.
6. Temizlik robotları
Bir dönem elektrikli süpürgelerin dahi temizlik robotu olarak lanse edildiğini unutmayarak, tüm ev işlerini idare edecek robotların pek yakında hayatımıza gireceğiniz söyleyebiliriz. Akıllı ev sistemleri, ev işlerinin birçoğunu yapmaya başladı bile.
5.Evrensel çevirmen
Herkesin her dili konuşmasını sağlayacak teknoloji de geleceğimizi şekillendirebilir. Akıllı çeviri uygulamaları her geçen gün gelişme gösteriyor. Basit bir cihazla tüm dillerde konuşacağımız günler pek yakın. Siz yine de yabancı dil derslerinizi aksatmayın.
4. Bilgi transferi
Beyinimize bir çip takarak birkaç dakika içinde karate, piyano ya da matematik öğrenme fikri, gerçeğe dönüşebilir mi? Bu teknolojinin gerçeğe dönüşebileceğine dair henüz yeterince veri yok ancak teknolojik gelişimin ivmesi, bunun gerçeğe dönüşebileceğini düşündürüyor.
3. Arttırılmış gerçeklik
Arttırılmış gerçekliğe dair birçok uygulama zaten mevcut. Google gözlükleri bile bu teknolojinin çok yakın olduğunu gösteriyor. Yakında taktığınız gözlüklerin camındaki dünya, sizin görmek istediğiniz ya da tasarımcıların sizin için modifiye ettiği dünya olabilir.
2. Hafıza silici: Neuralyzer
Hollywood’un teknolojinin geleceğine dair yaptığı tahminler ilginç şekilde başarılı oluyor. Arttırılmış gerçeklik ile Matrix’i andıran bir dünya kurulur da Siyah Giyen Adamlar’ın kullandığı hafıza silici gerçeğe dönüşmez olur mu hiç?
1. Genetik modifikasyon
Cem Yılmaz’ın şakalarında bahsettiği gibi, çocuklarınızın hangi özelliklere sahip olduğunu seçmek, hayal olmayabilir. Gen haritası çözüldükçe birçok kalıtsal özellik gün yüzüne çıkıyor. Belki de bu genleri modifiye ederek çocuğunuz özelliklerine siz karar verebilirsiniz.
Bonus: Dünyanın ilk katlanabilir akıllı telefonu: FlexPai
Çin menşeili Royole markasının ürettiği katlanabilir telefonun fiyatları özelliklerine göre, yaklaşık olarak 1000 -1500 euro aralığında değişiyor. 19.8 cm uzunluğa sahip olan akıllı telefon katlandığında, biri yan ekran olmak üzere 3 farklı ekrana bölünüyor.
Yalnızca bu gelişme bile bu 25 maddenin yakın gelecekte gerçekleşebileceğine dair umut veriyor.