Japonya, belki de dünyanın en ikonik ve ilginç ülkelerinden biri. Garip televizyon programlarından “lolita” tarzına, anime kültüründen yemeklerine bu ülke ile ilgili gerçekten uzun uzun yazabiliriz. Bugün, Japonya’nın en ikonik yerlerinden biri olan Fuji Dağı hakkında muhtemelen daha önce duymadığınız gerçeklerden bahsedeceğiz.
Fuji, 3776 metre ile ülkenin en yüksek dağıdır. Genellikle parlak bir beyaz karla kaplı hoş simetrik konik şeklindedir ve kilometrelerce öteden bile görülebilir. Fuji Dağı, 2013 yılında UNESCO Dünya Mirasları arasına girdi. Şimdi bu ilginç yer hakkındaki detayları birlikte inceleyelim.
1. Fuji’nin tam olarak ne anlama geldiği bilinmiyor
Japonca gerçekten anlaması çok zor bir dil, çünkü dümdüz bir alfabesi yok. Bunun yerine tam tamına 3 tane yazı sistemi var. Bunların ismi hiragana, katakana ve kanji’dir. Hiragana ve katakana, aynı 46 ses grubunun iki farklı yazma yoludur. Kanji ise bütün bir kelimeyi veya fikri ifade eden sembollerdir. Yani o sembolün neyi temsil ettiğini bilmiyorsanız, o kelimeyi ya da metni asla okuyamazsınız.
Şimdi dönelim Fuji Dağı’na. Japonca’da “dağ”a genellikle Fujisan veya Fujiyama denir. Hem “san” hem de “yama”, “dağ” anlamına gelir. Fuji Dağı’nın kanjisi “zenginlik” anlamına gelen (富) ile “statü adamı” (士) anlamına gelen sembollerin birleşiminden oluşur. (富士山) İsim binlerce yıldır var olduğu için Fuji’nin orijinal anlamı tam olarak bilinmiyor.
2. Fuji aktif bir yanardağdır
Fuji’nin son patlaması 300 yıldan uzun bir süre önce, 1707’de gerçekleşti. Dağın yakın zamanda patlama riski düşük olsa da, son 10.000 yılda patladığı için hala aktif bir yanardağ olarak kabul ediliyor. Her deprem olduğunda dağın patlayacağından korkuluyor. Son yıllarda, Japonya Ulusal Polis Teşkilatı, yakın zamanda bir afet olacağı beklenmese de dağın patlama olasılığına karşı hazırlık yapıyor.
3. Birbiri üzerine yerleşmiş üç tepeden oluşur
Efsaneye göre Fuji, MÖ 286 yılında yaşanan bir depremin sonucunda bir gecede oluştu. Jeologlara göre ise dağın tarihi bundan çok daha eski. Fuji, ilki yaklaşık 700.000 yıl önce gelişmeye başlayan üç tepeden oluşuyor. Şu anda dağın kuzey yamacında bulunan Komitake ve artık bir tepe olmayan güneydoğu eteğindeki Ashitaka, Fuji Dağı’nın temellerini oluşturur. Ko Fuji (Eski Fuji), yaklaşık 100.000 yıl önce Komitake’nin üzerine yerleşti. Bugün gördüğümüz yanardağ ise kabaca 11.000 ila 8.000 yıl önce oluşmaya başlayan Shin Fuji’dir. (Genç veya Yeni Fuji)
4. Dağcılar Fuji’yi fit veya metre birimleriyle değil istasyonlarla ölçer
Fuji’nin resmi tırmanış sezonu Temmuz başından Eylül ortasına kadar sürer. Dağa tırmananlar ise mesafeyi fit ya da metre ile değil ilerleme istasyonları ile ölçer. İlki dağın eteğinde ve sonuncusu ise zirvede olan 10 istasyon bulunur. Çoğu insan tırmanışa dört ya da beşinci istasyondan başlar, çünkü o noktaya kadar asfalt yollar vardır.
5. Dağın zirvesi özel mülktür
Fuji’nin bütün bölümü kamu arazisidir, ancak sekizinci istasyondan yukarıya kadar olan her şey, bir Şinto tapınağı olan Fujisan Hongū Sengen Taisha’ya aittir. 1603’ten 1868’e kadar hüküm süren Japonya Tokugawa Shogunate’nin kurucusu Ieyasu Tokugawa, 1606’da Fuji’nin zirvesini tapınağa bağışladı. 1860’larda Meiji hükümeti iktidara geldiğinde, Fuji ve diğer özel tapınaklar kamulaştırıldı. 1949’da Fuji hariç tüm topraklar iade edildi. Sengen Mabedi, hükümete karşı dava açtı ve 1974’te kazandı. Zirve, 2004’te yeniden türbenin özel mülkü oldu.
6. Japonya’nın kutsal kabul edilen dağlarından biridir
Tate Dağı ve Haku Dağı ile birlikte Fuji, Japonya’nın üç kutsal dağından biridir. Antik çağlardan beri Şintoizm, Budizm ve Konfüçyüsçülük’te dini bir öneme sahip olmuştur. Her yıl Ağustos ayının sonunda Kitaguchi Hongu Fuji Sengen Mabedi, Yoshida Ateş Festivali adında bir etkinlik düzenler. Bu festival yüzlerce yıl öncesine dayanıyor. Fuji’nin öfkesini yatıştırdığı ve patlamasına engel olduğu düşünülüyor.
7. 1872 yılına kadar kadınların Fuji’ye tırmanması yasaktı
Japon hükümeti 1872’de bir ferman çıkarana kadar kadınların, ülkedeki pek çok ibadet yerine girmesi yasaktı. Tasarının kabul edilmesinden kırk yıl önce, Tatsu Takayama isimli bir kadın yasağı çiğnedi ve Fuji’nin zirvesine ulaşan ilk kadın olarak tarihe geçti.
8. Dağın zirvesinde küçük bir postane var
Fuji’nin zirvesinde küçük bir postane var. Bu küçük postaneden 2017 yılında yaklaşık 97.000 tane posta gönderildi. Dijital hatıraları tercih eden kişiler için zirvede Wi-Fi de bulunuyor.
9. Tokyo’nun dört bir yanında Fuji Dağı’nın mini versiyonları bulunuyor
Edo döneminde Fujiko isimli bir din ortaya çıktı. Dinin takipçilerinin haç niyetiyle dağa yılda bir kez tırmanması gerekiyordu. Ancak yaş, sakatlık ve cinsiyet nedeniyle dağa fiziksel olarak tırmanamayan insanlar için Tokyo’nun çevresine Fujizuka adı verilen Mini Fuji’ler inşa edildi.
10. “İntihar ormanı” olarak bilinen Aokigahara, Fuji’nin kuzeybatı eteğinde bulunuyor
“İntihar Ormanı” hakkında daha fazla bilgi almak için şu yazımıza da bakabilirsiniz?
Japonya’da “İntihar Ormanı” Olarak Da Bilinen Aokigahara Ormanının Ürküten Hikayesi
Görkemli dağın gölgesinde, dünyadaki en yüksek intihar oranlarından birine sahip olan Aokigahara ormanı uzanıyor. Aynı zamanda Fuji’nin tam eteğinde, etkileyici Narusawa Buz Mağarası bulunur. Yani korkunç atmosferine rağmen, orman tam bir doğal güzellik abidesidir.
11. Kıyamet günü tarikatının genel merkezi bir zamanlar Fuji’nin eteklerine kurulmuştu
Dini kıyamet günü tarikatı Aum Shinrikyo, karargahlarını Fuji Dağı’nın eteğinde kurdu. Sonrasında tarikatın takipçileri, Tokyo metrosunda 13 kişinin ölümüne ve 6000 kişinin de yaralanmasına neden olan bir gaz saldırısı gerçekleştirdi. Ardından tarikatın merkezi 1995 yılında polis tarafından basıldı. Bundan iki yıl sonra aynı bölgeye Fuji Gulliver Kingdom isimli bir tema parkı açıldı, ancak dört yıl sonra kapandı.
12. Kırmızı, Elmas ve İnci Fuji olarak da anılıyor
Yılın belirli zamanlarında, Fuji’nin manzarası ayrı bir güzel olur. Sonbaharın başlarında Güneş’in doğuşu ve batışı, dağı kırmızı bir parıltıya boğar. Bu zamanlarda ona Kızıl Fuji adı verilir. Doğan ve batan Güneş de belirli zamanlarda dağın zirvesiyle mükemmel bir şekilde hizalanır ve bir elmas gibi parlar, bu gerçekleştiğinde ise Fuji, Elmas Fuji olarak anılır. Ay ile aynı etki meydana geldiğinde ise İnci Fuji ismi verilir.