“fuatavni”, isteğimiz dışında 2014 yılından beri ne yazık ki hayatlarımızda. İlk tweetini 18 Şubat 2014’te atan Twitter hesabı, Adalet ve Kalkınma Partisi içinden olduğunu söylüyor ve rutin olarak da hükümetle ilgili gizli belgeleri yayınladığını iddia ediyor.
Ne, ne kadar doğrudur bilemiyoruz ancak, uzunca bir süredir “fuatavni”nin gerçek kimliğiyle ilgili fazlaca haber medyaya yansıyor. Bunlardan biri ve belki de bugüne kadar çıkan haberler arasında en dikkat çekeni; “fuatavni”nin Amerika’da görüntülendiği ve kimliğinin de FBI tarafından Türkiye’ye verildiği haberi oldu. Biz de buradan hareketle, bugüne kadar “fuatavni”yle ilgili ortaya atılmış iddiaları, tek bir metinde bir araya getirelim istedik. İşte dünden bugüne, -kaynaklarıyla birlikte- “fuatavni” ile ilgili ortaya atılan o iddialar.
Yıllardır kim olduğu tespit edilmeye çalışılan Twitter fenomeni Fuat Avni ile ilgili ilk şüpheli isim Akif Mustafa Koçyiğit’ti
20 Temmuz’da daha önce örgüt üyesi olma şüphesiyle göreve alınan Başbakanlık Uzmanı Akif Mustafa Koçyiğit, 20 Temmuz’da FETÖ’ye bilgi sızdırdığı gerekçesiyle gözaltına alınmıştı(Anadolu Ajansı). Hatta aynı gece başbakanlık ek binasında bir operasyon daha gerçekleştirilmiş ve İstihbarat Daire Başkanlığı Bilgi İşlem Merkezi’nde görevli 10 mühendis daha gözaltına alınmıştı.
Basına yansıyan bu gözaltıların ardından hemen, “fuatavni”nin yakalandığına dair iddialar ortaya atıldı. İnternet sitelerii Akif Mustafa Koçyiğit’in “fuatavni” hesabından tweet atan kişi olduğunu yazdı.
“fuatavni”nin yakalandığı iddiasının ardından, aynı hesabın yeniden tweet atmasıyla birlikte hesabın hala kullanıldığı ortaya çıktı ve böylece Koçyiğit’in “fuatavni” olduğu iddiaları da suya düşmüş oldu
Koçyiğit gözaltına alındıktan sonra, “fuatavni” hesabından atılan tweet bu şekildeydi.
Akif Mustafa Koçyiğit, “fuatavni” değildi; ancak bu kez de kendisiyle ilgili, ona bilgi sızdıran kişi olduğu iddiaları ortaya atıldı.
İddialardan iki gün sonra, Fuat Avni’nin tespiti ve FETÖ lehine yayın yapan internet sitesi yöneticilerine yönelik bir operasyon daha gerçekleşti
Operasyon sonucunda aralarında Said Sefa’nın da bulunduğu 28 kişi gözaltına alındı. Yapılan iddialara göre, bu hesabı ilk kuran kişi Haberdar Genel Yayın Yönetmeni Said Sefa’ydı. “fuatavni” hesabının paylaşımlarında sık sık ‘Kısa Seyfi’ diye birinden bahsetmesi de bu iddialara da kanıt olarak gösteriliyordu.
Bugüne kadar “fuatavni” hesabıyla ilgili pek çok isim gündeme geldi; hesabın birden fazla kişi tarafından yönetildiği iddiaları konuşuldu…
Hesabın 8 kişi tarafından yönetildiği; Emre Uslu, Akif Mustafa Koçyiğit gibi isimlerin aslında Fuat Avni’ye bilgi aktarımı yapan kişiler olduğu ileri sürüldü.
Ve bugün, Fuat Avni hesabını yöneten kişinin Aydoğan Vatandaş olduğu bilgisinin, FBI tarafından Türk makamlarına verildiği haberi, medyaya yansıdı
Haberler medyada, “Fuat Avni’nin ABD’de görüntüsü ortaya çıktı” şeklinde bir fotoğrafla gündeme geldi. Said Sefa’dan sonra hesabı yöneten kişinin Aydoğan Vatandaş olduğu iddiaları daha önce de gündeme gelmişti ancak bu kez ses getiren şey, basına düşen fotoğraftı. Gülen’in “altın çocuğu” olarak nitelendirilen Vatandaş’ın, Fuat Avni hesabının gizli lideri olduğu ve bunun da Türkiye’ye geldiğinde bu hesabı kullanması üzerine ortaya çıktığı iddia ediliyor.